Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προεκλογική αγωνία...
  • Ταλαντεύσεις μεταξύ "αμφιβολίας" και "βεβαιότητας" για μη αίσιο τέλος της "συμφωνίας" με την Πολιτική Ανοιξη
  • Την "ανικανότητα" της ΝΔ προτάσσει ως... απόδειξη της αισιοδοξίας της η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών
  • Αναταραχές λόγω της παραίτησης Κουβελάκη

Το θέμα της προεδρικής εκλογής, και συνακόλουθα, της πραγματοποίησης ή όχι πρόωρων εκλογών, δε σχετίζεται με το πρόσωπο του πιθανού υποψηφίου που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ, αλλά με τις πραγματικές διαθέσεις των κομμάτων για το αν επιθυμούν εκλογική αναμέτρηση. Η παραπάνω θέση διατυπώνεται ευθέως πλέον από κυβερνητικά στελέχη, τα οποία θεωρούν δυσχερή την επίτευξη συμφωνίας με τον Αντ. Σαμαρά, αφού εκτιμούν: α) Είτε ότι οι όροι που θα θέσει για κοινό υποψήφιο θα οδηγούν στην αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ "σύρεται" για τη διατήρηση της κυβέρνησης, β) είτε ότι ακόμα και στην αποδοχή κοινής υποψηφιότητας, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Δε διστάζουν, παράλληλα, να μιλούν για ιδιαίτερα αρνητικό και ρευστό κλίμα, το οποίο επιτάθηκε με την παραίτηση Κουβελάκη και έχει φέρει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ, στο εσωτερικό του οποίου εντείνονται τα προβλήματα και ξαναέρχονται στο προσκήνιο πλευρές της "δελφινομαχίας". Την ίδια ώρα τα σενάρια περί ανασχηματισμού και η επίσπευση του τελευταίου επιλέγονται και πάλι ως μέθοδοι "κατευνασμού" και ελέγχου των εξελίξεων, ενώ το σίριαλ της προεδρικής ονοματολογίας συνεχίζεται, με τελευταίο όνομα εκείνο του Απ. Λάζαρη.

Βολές και

"ομολογίες"

Χαρακτηριστικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος μίλησε για "δυσάρεστη κατάσταση", αν και δεν απέφυγε να καταφύγει και πάλι σε υπαινιγμούς κατά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, το θέμα του οποίου διαχώρισε - από άποψη βαρύτητας - με το ζήτημα του Γ. Α. Μαγκάκη και της απειλής του για παραίτηση. Οπως υποστήριξε, οι εξελίξεις διαμορφώνουν "ένα κλίμα μυστηρίου, αστυνομικού χαρακτήρα, χωρίς συγκεκριμένες αναφορές που μπορούν να διερευνηθούν". Προχωρώντας ακόμα παραπέρα τις έμμεσες βολές του κατά του Γ. Κουβελάκη, αναφέρθηκε στην "ευθύνη (που) έχουν εκείνοι που μεταφέρουν το επίπεδο από την πολιτική αντιπαράθεση ή την πολιτική διαφωνία στους αστυνομικούς υπαινιγμούς".

Κατά τα άλλα, ο Ε. Βενιζέλος επανέλαβε την κυβερνητική "φιλοδοξία... να εκλεγεί Πρόεδρος ο οποίος να είναι ευρύτατης αποδοχής". Οσο για το πού στηρίζει την αισιοδοξία της η κυβέρνηση στην περίπτωση που τελικά οδηγηθούμε στις κάλπες, είναι άκρως ενδεικτική η ακόλουθη δήλωση του εκπροσώπου: "Είναι τέτοια η αδυναμία επικοινωνίας της ΝΔ με το εκλογικό σώμα... που ό,τι και να συμβεί", δεν πρόκειται να ανέλθει στην εξουσία. Με άλλα λόγια, δεν είναι η "ικανότητα" του ΠΑΣΟΚ, αλλά η ανικανότητα της ΝΔ που αποτελεί ικανή βάση αισιοδοξίας για την κυβέρνηση...

Οσο για τις δηλώσεις της Β. Παπανδρέου,που κάλεσε τον Α. Παπανδρέου "να αναλάβει τις ευθύνες του" για να μπει φραγμός στην κατάληψη της κυβέρνησης από τη συντηρητική παράταξη, υπήρξαν - εκτός των έμμεσων αναφορών του Ε. Βενιζέλου - και άλλες αρνητικές αντιδράσεις, όπως των Λ. Κανελλόπουλου και Φ. Ιωαννίδη. Δεν έλειψαν, βέβαια, μετά την παρέμβαση της πρώην κοινοτικής Επιτρόπου και σχόλια - χαρακτηριστικά της... συντροφικότητας εντός του κυβερνητικού χώρου - εκ μέρους ανώτατων κομματικών στελεχών, του τύπου "αφού φτάσαμε σε διαγγέλματα της Β. Παπανδρέου, τότε τι άλλο θα δούμε"...

Αναταραχή λόγω

Κουβελάκη

Η παραίτηση Κουβελάκη συνεχίζει, βέβαια, να προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Μετά τις δηλώσεις του τελευταίου διήμερου (Πάγκαλος, Β. Παπανδρέου κ.λπ.), χτες ο βουλευτής Γ. Δρυς μιλώντας για τον Αντ. Λιβάνη και τη σύγκρουσή του με τον πρώην υπουργό, είπε ότι "δε διανοείται" ότι μπορεί να υπάρχει "ασυλία" κάποιων στελεχών και ζήτησε "εάν υπάρχουν ευθύνες, βεβαίως να διερευνηθούν". Παράλληλα, προχώρησε στην εκτίμηση ότι αυξάνουν οι πιθανότητες εκλογών. Ενα, επίσης, στοιχείο που δίνει το κλίμα εντός του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί και χτεσινή απόφαση της ΝΕ Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, που τάχτηκε ομόφωνα υπέρ του Γ. Κουβελάκη.

  • Με χτεσινή της ανακοίνωση η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις στα αναπάντητα ερωτηματικά που προκάλεσε η παραίτηση Κουβελάκη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ