Παρασκευή 4 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θα συνεχιστεί το αδιέξοδο

Εκλέγεται σήμερα ο νέος πρόεδρος της ΝΔ και ο Μ. Εβερτ προαναγγέλλει ότι η όποια λύση θα πρέπει να εγκριθεί από το Συνέδριο τον Απρίλη

Με τηλεοπτικά μηνύματα οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ, Μ. Εβερτ και Γ. Σουφλιάς, προσπάθησαν χτες να δώσουν το στίγμα της υποψηφιότητάς τους λίγες μόνο ώρες πριν τη σημερινή ψηφοφορία κατά την οποία 193 εκλέκτορες θα επιλέξουν έναν από τους δύο για αρχηγό της ΝΔ.

Οποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας το μόνο σίγουρο είναι ότι η κρίση στη ΝΔ θα συνεχιστεί, με το ενδεχόμενο της διάσπασης πάντα ανοιχτό, καθώς τον Απρίλη στο προγραμματισμένο συνέδριο του κόμματος η ηττημένη πλευρά θα επιδιώξει να πάρει τη ρεβάνς, ενώ ο κερδισμένος θα θελήσει να ξεκαθαρίσει την εσωκομματική κατάσταση.

Χτες και οι δύο πλευρές διέρρεαν αλληλοσυγκρουόμενες εκτιμήσεις για τον αριθμό των εκλεκτόρων που η κάθε μία ελέγχει. Η πλευρά Εβερτ εκτιμούσε ότι θα πάρει 120 ψήφους στους 194 που είναι το εκλεκτορικό Σώμα, ενώ η πλευρά Σουφλιά πιο συγκρατημένη έλεγε ότι θα κερδίσει εξασφαλίζοντας 105 εκλέκτορες.

Οι χτεσινές επαφές στελεχών και των δύο πλευρών εστιάστηκαν κυρίως στην κατεύθυνση προσεταιρισμού των "αναποφάσιστων", που σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται σε 15 εκλέκτορες.

Ο Μ. Εβερτ στο τηλεοπτικό του μήνυμα είπε ότι σιώπησε όλο αυτό το διάστημα γιατί η εμφάνιση στελεχών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η αντιδικία περί την ηγεσία έβλαψαν την παράταξη. Εμφανίστηκε ως ο εγγυητής της ενότητας και της προοπτικής της ΝΔ και δήλωσε ότι ο ίδιος εξάντλησε κάθε δυνατότητα "ενωτικής λύσης", αναφερόμενος στην υποψηφιότητα Βαρβιτσιώτη και τη λύση Κ. Καραμανλή. Αν και στη χτεσινή του εμφάνιση απέφυγε να επαναλάβει ότι δε "θα ανεχθεί εσωκομματικές αντιδικίες", εν τούτοις είπε ότι η όποια σημερινή επιλογή "θα θωρακιστεί από το συνέδριο", προαναγγέλλοντας έτσι έναν νέο γύρω εσωκομματικής αντιπαράθεσης που θα κρατήσει μέχρι τον Απρίλη.

Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς εμφάνισε την υποψηφιότητά του σαν "βούληση της βάσης" που εγγυάται την "ανασύνταξη και την αναγέννηση" της ΝΔ. Δήλωσε ότι μόνο η δική του επικράτηση θα "ανακόψει την πορεία συρρίκνωσης της παράταξης" και υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει "τις πόρτες του κόμματος" προαναγγέλλοντας επιστροφή του Α. Ανδριανόπουλου και το Μ. Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι άλλωστε τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Ο Γ. Σουφλιάς απέρριψε την πρόταση του Μ. Εβερτ για επικύρωση από το συνέδριο της ηγεσίας που σήμερα θα εκλεγεί, λέγοντας ότι μία τέτοια πρόταση αποτελεί "μεταβατικό τέχνασμα" που θα μεταφέρει τη διαίρεση στη βάση.

Με δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Ράλλης τάχθηκε έμμεσα υπέρ του Γ. Σουφλιά, τονίζοντας ότι πρέπει να εκλεγεί αυτός "που εγκρίνουν τα 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι της ΝΔ", εννοώντας τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με τις οποίες οι οπαδοί της ΝΔ προτιμούν τον Γ, Σουφλιά. Αντίθετα υπέρ του Μ. Εβερτ τάχθηκε ο Γ. Κεφαλογιάννης, διευκρινίζοντας ότι "η οριστική λύση στο πρόβλημα της ηγεσίας της ΝΔ είναι ο Κ. Καραμανλής".

Προς αποφυγή ανεξέλεγκτων καταστάσεων από τους οπαδούς των δύο πλευρών, ο γραμματέας της ΚΟ, Σ. Δήμας, σε μήνυμά του καλεί τους οπαδούς της ΝΔ να δείξουν "αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την προσέλευσή τους στα κεντρικά γραφεία του κόμματος".

Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 10 π.μ. και σύμφωνα με ρύθμιση που έγινε, στην εφορευτική επιτροπή θα μετέχουν εκπρόσωποι και των δύο πλευρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ