Παρασκευή 4 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
"Ωθηση" στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων

Η ελληνική κυβέρνηση συμπλέει με το γαλλογερμανικό άξονα για την αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων, που καταργεί κάθε έννοια ισοτιμίας και επιχειρεί να διασωθεί με κάποια δήλωση για την προστασία των συνόρων

Με βασικό στόχο να δοθεί "αποφασιστική ώθηση" στις εργασίες της Διακυβερνητικής, η οποία θα σηματοδοτήσει την πορεία για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων υπό την ηγεμονία του γαλλογερμανικού άξονα, αλλά και την αυταρχική θωράκισή της απέναντι στους λαούς, συνέρχονται αύριο στο Δουβλίνο οι ηγέτες των 15 κρατών - μελών.

Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τεθεί προς συζήτηση τα θέματα της ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα), το κρίσιμο θέμα των "ευχερέστερων διαδικασιών" στον τρόπο λήψης των αποφάσεων στα κοινοτικά όργανα, καθώς και θέματα θεσμών και διεύρυνσης της ΕΕ. Επίσης αναμένεται να συζητηθούν τα θέμα του ευρω-ιαπωνικών σχέσεων, καθώς και οι σχέσεις με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και ιδιαίτερα με τη Ρωσία.

Αν και στη Σύνοδο Κορυφής δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις ούτε να εκδοθεί κείμενο επίσημων συμπερασμάτων, ωστόσο, είναι σαφές ότι οι "15" θα προχωρήσουν αποφασιστικά τα θέματα που εκκρεμούν, ώστε το Δεκέμβρη στην τακτική Σύνοδο να ληφθούν τελικές αποφάσεις. Ο γαλλογερμανικός άξονας, όπως προέκυψε από την προχτεσινή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, Σαρέτ και Κίνκελ, φαίνεται αποφασισμένος να προωθήσει τις κοινές θέσεις που έχει διαμορφώσει. Στις κοινές θέσεις Γερμανίας - Γαλλίας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αυστηρή τήρηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ, η αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων στα κοινοτικά όργανα στο πλαίσιο μιας "νέας ισορροπίας ψήφων μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ", η οποία καταργεί κάθε έννοια ισοτιμίας και ευνοεί τις "ισχυρότερες" χώρες, η κατάργηση της ομοφωνίας και του βέτο και στα θέμα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, η μείωση του αριθμού των επιτρόπων κ.ά.

Περιττό να σημειωθεί ότι όσον αφορά την ανεργία, μετά το ναυάγιο του πολυδιαφημισμένου "συμφώνου απασχόλησης" του Ζακ Σαντέρ, οι "15" έχουν παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια για αντιμετώπισή της σε κοινοτικό επίπεδο.

Στη γραμμή της υποτέλειας

Η κυβέρνηση Σημίτη προσέρχεται στη Διάσκεψη Κορυφής, έχοντας αποδεχθεί εκ των προτέρων τις βασικότερες από τις παραπάνω θέσεις των Γερμανών - και, πάντως, δε θα είναι αυτή που θα προβάλει αντιρρήσεις - και θα επιχειρήσει να προβάλει ορισμένα ζητήματα για να περισώσει το κεντροαριστερό προφίλ της.

Ετσι, η κυβέρνηση συμφωνεί με τον περιορισμό της ομοφωνίας και την κατάργηση του βέτο, αλλά θέλει ταυτόχρονα για "μείζονος εθνικής σημασίας" θέματα να έχει το δικαίωμα του βέτο.

Παράλληλα, θα επιδιώξει να υπάρξει μια φραστική κατοχύρωση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και γι' αυτό το σκοπό έχει καταθέσει σχετικό υπόμνημα. "Το θέμα της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της Κοινότητας και ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ εγγυάται και διασφαλίζει την προστασία αυτών των συνόρων, είναι ένα θέμα το οποίο πάντοτε παραμένει σημαντικό για μας", δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, ο οποίος απαρίθμησε και τα άλλα θέματα της συνόδου ("δημοκρατικότερη (!) οργάνωση της λειτουργίας των οργάνων, η αποτελεσματικότητα (!) και η υλοποίηση των αποφάσεων, οι οποίες λαμβάνονται στα κοινοτικά όργανα"), χωρίς να αναφέρει τις θέσεις της κυβέρνησης.

Οσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, η κυβέρνηση, παρόλο που ισχυρίζεται ότι είναι βέβαιη η συμμετοχή της χώρας στο "σκληρό πυρήνα", δεν πρόκειται να θέσει θέμα αλλαγής του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής της ΟΝΕ, αλλά θα περιμένει πρώτα πρωτοβουλία της Ιταλίας, η οποία όμως, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρ. Πρόντι, θα βρίσκεται στην πρώτη ομάδα της ΟΝΕ.

Ο Δ. Ρέππας δεν έκρυψε χτες το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για μια αναβολή εφαρμογής του χρονοδιαγράμματος, "ώστε να δοθεί και σε μας μια ευκαιρία να επιτύχουμε τους δείκτες" της ΟΝΕ, προσθέτοντας ότι "αν τεθεί το θέμα θα το αντιμετωπίσουμε", χωρίς να τολμήσει να αναφέρει ξεκάθαρα τη θέση της κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια, απειλές και εκβιασμοί (2003-12-12 00:00:00.0)
Το κίνημα αντίστασης πρωταγωνιστής στην ΕΕ του 2000 (2001-01-04 00:00:00.0)
Αντιθέσεις στον ηγετικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (2000-10-18 00:00:00.0)
Οι «μεγάλοι» τα δικαιώματα, οι «μικροί » τις υποχρεώσεις (1999-12-12 00:00:00.0)
Σήμερα η Σύνοδος των "δεκαπέντε" (1996-10-05 00:00:00.0)
Με πολλές "ταχύτητες" και χωρίς βέτο (1996-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ