Παρασκευή 4 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινή άσκηση Ελλάδας - Κύπρου

Με τη συμμετοχή όλων των όπλων

Αρχίζει σήμερα η κοινή άσκηση των ελληνικών και των κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων με την επωνυμία "Τοξότης" - "Νικηφόρος",μέρος της οποίας θα διεξαχθεί επί του κυπριακού εδάφους στα πλαίσια εφαρμογής του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας - Κύπρου. Λεπτομέρειες της άσκησης, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του ενιαίου δόγματος αποτέλεσαν αντικείμενο των συνομιλιών που είχαν χτες στην Αθήνα οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας Α. Τσοχατζόπουλος και της Κύπρου Κ. Ηλιάδης.

Σε δηλώσεις του ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, μετά τη συνάντηση, έκανε λόγο για προσπάθεια "αποφασιστικής ενδυνάμωσης και υλοποίησης του Κοινού Αμυντικού Χώρου" και τόνισε ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των όπλων και σε διευρυμένη βάση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Επίσης ανέφερε ότι μέσα στο Νοέμβρη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο. Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας από την πλευρά του δήλωσε ότι θα συνεχιστεί με πιο γρήγορους ρυθμούς η εφαρμογή του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, όσον αφορά την υποδομή, τα οπλικά συστήματα και την επιχειρησιακή ικανότητα.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος όταν ρωτήθηκε για το αν θα πετάξουν, στα πλαίσια της άσκησης, ελληνικά μαχητικά πάνω από την ελεύθερη Κύπρο απάντησε αόριστα ότι θα συμμετάσχουν αεροπλάνα, πλοία και ό,τι άλλα στρατιωτικά μέσα προβλέπονται. Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,ο οποίος απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση.

Το σενάριο της άσκησης, πάντως, όπως μεταδίδεται από την Κύπρο, προβλέπει τη συμμετοχή μαχητικών αεροπλάνων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία θα κάνουν χρήση πραγματικών πυρών και ρίψη αλεξιπτωτιστών, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Η άσκηση "Νικηφόρος", των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων, θα ολοκληρωθεί στις 9 Οκτώβρη με στρατιωτική παρέλαση των τμημάτων που θα πάρουν μέρος. Στα πλαίσια της άσκησης "Νικηφόρος" θα υπάρχει συνδυασμός με την άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την επωνυμία "Τοξότης" που θα αρχίσει στις 6 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ