Παρασκευή 4 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπόθεση όλων μας

Στη βίαιη και δραστική συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας - μιας από τις πλέον δυναμικές που απέμειναν - οδηγούν τα καταστροφικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συμφωνεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση, στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ. Μετά την περυσινή καταστροφική απόφαση - όπως επιβεβαιώθηκε και στην πράξη - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, φέτος, αποδέχτηκε και εφαρμόζει ακόμη χειρότερα μέτρα. Η τελευταία, σοβαρότατη μείωση της τιμής του βαμβακιού αποτελεί μια χειροπιαστή και δραματική συνάμα απόδειξη. Για τρίτη συνεχή χρονιά, το εισόδημα των φτωχών και μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών μειώνεται δραστικά και δεκάδες χιλιάδες εξ αυτών εξωθούνται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο. Τα μέτρα και οι αποφάσεις της ΕΕ, που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οδηγούν ολοφάνερα και μεθοδευμένα στη μεγάλη μείωση της δυναμικής καλλιέργειας βαμβακιού και στο βίαιο ξεκλήρισμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών.

Οι συνέπειες από την επιμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή της καταστροφικής αγροτικής πολιτικής, που προωθεί η ΕΕ, δεν περιορίζονται μόνο στην καταστροφή μιας από τις δυναμικότερες καλλιέργειες της χώρας, που συνεισφέρει τρεις εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές στο αγροτικό εισόδημα και περισσότερο συνάλλαγμα στη χώρα, αν συνυπολογιστεί και η κλωστοϋφαντουργία. Οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι ευρύτερες και πολύμορφες, καθώς η μείωση της παραγωγής βαμβακιού θα επηρεάσει αρνητικά τον εφοδιασμό της ντόπιας κλωστοϋφαντουργίας με την απαραίτητη πρώτη ύλη. Ετσι, ο κλάδος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσης και, είναι βέβαιο, θα δημιουργηθούν χιλιάδες ακόμα θέσεις ανεργίας, όταν η χώρα μας θα μπορούσε να αναπτύξει την παραγωγή και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Με το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών, θα υπάρξει διόγκωση της ανεργίας στη χώρα, αφού δεν υπάρχουν πλέον εναλλακτικές λύσεις απασχόλησης. Γεγονός, που θα έχει αλυσιδωτές και γενικότερες συνέπειες και σε άλλα κοινωνικά στρώματα. Περισσότερο σοβαρό θα είναι το πρόβλημα σε ευρύτερες περιοχές της χώρας, όπως, π.χ., η Θεσσαλία και άλλοι νομοί, όπου η βαμβακοκαλλιέργεια αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος, που κινεί την τοπική οικονομία. Το αποτέλεσμα θα είναι ο μαρασμός ολόκληρων περιοχών και μαζί με τους αγρότες θα υποστούν τις συνέπειες επαγγελματίες, μαγαζάτορες και άλλοι εργαζόμενοι. Αυτή είναι και η αντικειμενική βάση για τη συγκρότηση του πιο πλατιού αγωνιστικού μετώπου για την ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής και την αποτροπή των αρνητικών συνεπειών της.

Ασφαλώς η ανατροπή των αρνητικών μέτρων και των αποφάσεων για το βαμβάκι είναι υπόθεση, πρώτα απ' όλα, των μικρομεσαίων αγροτών που πρώτοι καταστρέφονται. Και, από την άποψη αυτή, είναι μονόδρομος η αναγκαία συσπείρωσή τους, η οργάνωση και το ξεδίπλωμα των πλέον δυναμικών, μαζικών και επίμονων αγώνων, που έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Ομως, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι ευρύτερες, το ζήτημα αφορά και τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εργαζόμενους, κατ' αρχήν, στην κλωστοϋφαντουργία. Είναι χρέος ο αγώνας των βαμβακοπαραγωγών και γενικότερα των αγροτών να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων και των επαγγελματοβιοτεχνών. Αμεσα και έμπρακτα να προωθήσουν το αγωνιστικό μέτωπό αντίστασης και αντεπίθεσης. Να διαμορφώσουν τα κοινά αιτήματά τους και να τα διεκδικήσουν αγωνιστικά, παραμερίζοντας τις όποιες ψεύτικες υποσχέσεις και απατηλούς κυβερνητικούς ελιγμούς. Να πάρουν στα χέρια τους και να κάνουν δική τους υπόθεση το σοβαρό και κρίσιμο αυτό τομέα της εθνικής μας οικονομίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τσεκούρωμα στη στρεμματική επιδότηση (2012-01-14 00:00:00.0)
Πολιτική δραστικής συρρίκνωσης (2008-07-13 00:00:00.0)
Τραγικές οι συνέπειες (2002-08-11 00:00:00.0)
Σε κινητοποιήσεις πάλι οι βαμβακοπαραγωγοί (2002-03-31 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στους Ισπανούς βαμβακοπαραγωγούς (2002-02-21 00:00:00.0)
Στραγγαλίζουν τους βαμβακοπαραγωγούς (1999-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ