Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΛΙΤΣΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Στραγγαλίζουν τους βαμβακοπαραγωγούς

- Πώς διαμορφώνεται φέτος η κατάσταση για τους βαμβακοπαραγωγούς;

- Ολα δείχνουν ότι η τελική τιμή στο βαμβάκι θα είναι μειωμένη σε σχέση με την περσινή παραγωγή κατά 20 με 30 δραχμές και το σίγουρο είναι ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα υποστούν ακόμα μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματός τους. Αυτή τη χρονιά, η κακή αρχή έγινε με την προκαταβολή, την οποία τα επιτελεία των Βρυξελλών, με βάση τον καταστροφικό κανονισμό για το βαμβάκι, όρισαν στις 189 δραχμές το κιλό, ενώ πέρσι ήταν 218 δραχμές. Και η τελική τιμή, από ό,τι φαίνεται, θα πάει γύρω στις 230 με 240 δραχμές, ενώ για την περσινή παραγωγή ήταν 265 δραχμές και για την προπέρσινη 293. Δηλαδή, μέσα σε μια τριετία η τιμή στο βαμβάκι πέφτει 60 δραχμές. Αυτό είναι οικονομική καταστροφή για τους βαμβακοπαραγωγούς. Ετσι, η τιμή στο βαμβάκι, με τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και τις άλλες καταστροφικές πατέντες της ΕΕ, πέφτει χρόνο με το χρόνο, ενώ από την άλλη το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη. Αυτή η κατάσταση φέρνει τους βαμβακοπαραγωγούς σε αδιέξοδο, αφού δε βγάζουν κέρδος και εισόδημα, για να μπορέσουν να ζήσουν και να δουλέψουν τα χωράφια τους. Κι εδώ στην Καρδίτσα, μετά και τα τελευταία "μαύρα" μαντάτα, οι βαμβακοπαραγωγοί δεν είναι πλέον αγανακτισμένοι, είναι εξαγριωμένοι.

- Τι φταίει τελικά που τα πράγματα για τους βαμβακοπαραγωγούς πάνε από το κακό στο χειρότερο;

- Οι πολιτικές, που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνώντες και τα επιτελεία των Βρυξελλών όλα τα προηγούμενα χρόνια, έφεραν τη βαμβακοκαλλιέργεια σε αδιέξοδο και οδηγούν και τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό. Πάντως, το χειρότερο πλήγμα κατάφερε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που το 1995 ψήφισε στις Βρυξέλλες το νέο καταστροφικό κανονισμό για το βαμβάκι, ερήμην των βαμβακοπαραγωγών, οι οποίοι τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τα ολέθρια αποτελέσματα. Η κυβέρνηση, αντί να παλέψει και να πετύχει αύξηση του πλαφόν, με βάση τον πραγματικό αριθμό των στρεμμάτων που καλλιεργούνται με βαμβάκι στη χώρα μας και σε μια προοπτική ανάπτυξης της καλλιέργειας, τη στιγμή που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ελλειμματική στο προϊόν αυτό, δέχτηκε τις αποφάσεις για περιορισμό της καλλιέργειας και μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών. Κι όλες αυτές τις ολέθριες αποφάσεις η κυβέρνηση τις "διαφημίζει" ως επιτυχία. Και τα κυβερνητικά στελέχη χωρίς να ντρέπονται συνεχίζουν τον ίδιο χαβά και φέτος, επιδιώκοντας με κάθε μέσο να κοροϊδέψουν και να αποπροσανατολίσουν τους βαμβακοπαραγωγούς και γενικότερα όλους τους αγρότες. Ομως, τα ψέματα και η κοροϊδία δεν περνούν.

- Τι πρέπει να γίνει ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

- Ο πραγματικός μονόδρομος για να λυθούν τα προβλήματα, που υπάρχουν στη βαμβακοκαλλιέργεια, είναι η συνέχιση και η ένταση του αγώνα. Οι βαμβακοπαραγωγοί και συνολικά όλοι οι αγρότες πρέπει να ξαναβγούν στους δρόμους μαζικά και δυναμικά και να ανατρέψουν με την πάλη τους αυτές τις καταστροφικές αντιαγροτικές πολιτικές. Πρέπει με τον αγώνα τους να στείλουν ένα αγωνιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση και τα επιτελεία των Βρυξελλών, που κάθε χρόνο σχεδιάζουν και εφαρμόζουν ακόμα πιο χειρότερα μέτρα, ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Εδώ στην Καρδίτσα και στους άλλους θεσσαλικούς νομούς οι αγρότες δε σκοπεύουν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Δραστηριοποιούνται και συντονίζονται σε αγωνιστική διεκδικητική κατεύθυνση και άμεσα ξεκινούν συσκέψεις των συντονιστικών επιτροπών αγώνα.Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ