Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟ ΦΑΛΗΡΟ ΕΩΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
Βαφτίζουν το ξεπούλημα ανάπλαση

Η λέξη "ανάπλαση" για την παραλιακή ζώνη από το Φάληρο μέχρι τη Βουλιαγμένη σημαίνει ξεπούλημα, αποκλεισμός των κατοίκων και ασύδοτη επιχειρηματική δράση. Σε προηγούμενο αφιέρωμα ο "Ρ" είχε αποκαλύψει τις προβλέψεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη συνολική έκταση μόνο το 9% αντιστοιχεί σε ακτές κολύμβησης, ενώ ποσοστό 35% αντιστοιχεί σε εμπορικά κέντρα, αναψυκτήρια, εστιατόρια και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι ακόμα κι αυτό το, πλήρως ταυτισμένο με τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, Προεδρικό Διάταγμα δεν προωθείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Κι αυτό γιατί - σύμφωνα με πληροφορίες - δεν ικανοποιεί τους νέους ιδιοκτήτες των "Αστεριών" της Γλυφάδας (όμιλοι Αλαμανή,Χιόνη,εταιρία ΜΕΤΩΝ ΕΤΕΠ)!

Ετσι, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει "παγώσει" τη διαδικασία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία και να ικανοποιήσει πλήρως τις ορέξεις των επιχειρηματιών. Να θυμίσουμε ότι μετά από αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Ρ" τον περασμένο Φλεβάρη, είχε παρέμβει ο εισαγγελέας για να εξετάσει την υπόθεση. Οι επιχειρηματίες και το ΥΠΕΧΩΔΕ... εκτιμούν ότι ο φάκελος θα μπει στο αρχείο κι έτσι βρίσκονται σε αναμονή.

Με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα η παραλία Β Αλιπέδου Βούλας,έκτασης 75,6 στρεμμάτων, παραδίδεται σε ιδιώτες, αφού προβλέπει την κατασκευή εκεί ενός τεράστιου υδροψυχαγωγικού πάρκου (αμφιθέατρο, εστιατόρια, αναψυκτήρια, πισίνες, υπαίθριος κινηματογράφος κ.ά.).

Με τη σειρά του τώρα το Σχέδιο Δράσης αποδέχεται πλήρως όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα και συμπληρώνει τις περιβαλλοντοκτόνες παρεμβάσεις του ΠΔ, με ορισμένες συμπληρωματικές προτάσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την ενοποίηση του αστικού ιστού με την παράκτια ζώνη μεταξύ Παλαιού Φαλήρου - Βουλιαγμένης και τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων στα εξής κομβικά σημεία1. Π. Φάληρο: από Συνταγματάρχου Ζησιμοπούλου προς Αγία Σκέπη και Δημοτικό Γήπεδο.

2. Π. Φάληρο: από οδό Αγίου Αλεξάνδρου στην απέναντι ακτή.

3. Γλυφάδα: από πλατεία Μπιζανίου προς τουριστικό περίπτερο.

4. Βουλιαγμένη: από δημαρχείο στην ακτή ΕΟΤ.

  • Χωροθέτηση εμβληματικών χρήσεων (σύμβολα, σημαίες κ.ά. σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες) στις συμβολές των οδών: Λ. Συγγρού - Λ. Αλίμου και Λ. Βουλιαγμένης - Λ. Ποσειδώνος.
  • Τη συγκρότηση επιτροπής για την εξέταση και αναγκαιότητα προτάσεων αναβάθμισης παραλιακού άξονα από Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων.
  • Τέλος, προτείνεται η εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου και μιας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη θαλάσσια συγκοινωνία από Πειραιά μέχρι Λαύριο. Το Σχέδιο Δράσης σημειώνει: "Παρότι καινοτομική (σ.σ. η ιδέα για θαλάσσια συγκοινωνία) παρουσιάζει αρκετά προβλήματα και χρήζει ειδικής έρευνας. Υπάρχουν πολλά θέματα για διερεύνηση: είδος σκαφών, σταθμοί και διαμόρφωση χώρων προσέγγισης, εύρος δικτύου (γιατί όχι όλος ο Σαρωνικός, π. χ., Αίγινα), σχέση με κολυμβητές όταν το σκάφος πλησιάζει τις ακτές, βιωσιμότητα του εγχειρήματος, περιβαλλοντικές επιπτώσεις (ρύπανση υδάτων και αέρα, ηχορύπανση)".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ