Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΜΕΧΡΙ ΡΑΦΗΝΑ
Τσιμέντο και επενδύσεις

Την ίδια ακριβώς τύχη με την παραλιακή ζώνη από Φάληρο μέχρι Βουλιαγμένη, αναμένεται να έχει και η παράκτια ζώνη από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη Ραφήνα.Αλλωστε το Σχέδιο Δράσης αναφέρει πως: "Χρειάζεται να γίνει ό,τι και με το Φαληρικό Ορμο μέχρι το Σούνιο"... Δηλαδή, τόνοι τσιμέντου και επενδύσεις επιχειρηματιών.

Αποκαλυπτικό για τους σχεδιασμούς είναι το Σχέδιο Δράσης για το Αττικό Πάρκο στα Μεσόγεια,που προβλέπεται και σε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου Μεσογείων.Το Αττικό Πάρκο είναι μια διευρυμένη ζώνη που περιλαμβάνει εκτός από τους ήδη κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, τον αρχαίο ποταμό Ερασίνο και υδροβιότοπο της Βραυρώνας και φτάνει μέχρι τα όρια του αεροδρομίου και τις πολεοδομημένες περιοχές Β κατοικίας Λούτσας και Πόρτο Ράφτη.

Μέσα όμως στο Πάρκο προστασίας, οι προτεινόμενες χρήσεις, προβλέπουν, κατ' εξαίρεση όπως λέει και το ΠΔ (φωτογραφική διάταξη), την κατασκευή πολιτιστικών κτιρίων. Και αυτό θα γίνει "υπό την προϋπόθεση ότι θα συσταθεί και θα λειτουργήσει νέος φορέας διαχείρισης, οργάνωσης και εποπτείας όλου του Αττικού Πάρκου" (επί λέξει απ' τη σχετική μελέτη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας)...

Δηλαδή, κάποιος ιδιώτης θα διαχειριστεί τη συγκεκριμένη έκταση που υποτίθεται πως θεσπίζεται για την προστασία αρχαιολογικών χώρων!

Ακριβώς το ίδιο προβλέπει και το Σχέδιο Δράσης για το 2004. Μάλιστα, προσδιορίζει πως για το Αττικό Πάρκο πρόκειται "να καταρτιστεί ένα επιχειρηματικό σχέδιο" το οποίο θα εξετάσει "τη δυνατότητα ένταξής του στα συνολικά τουριστικά κυκλώματα του νομού" (!), φράση που δε χρειάζεται σχόλιο...

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που υιοθετεί πλήρως και το Σχέδιο Δράσης:

  • Διπλασιάζεται και σε πολλές περιπτώσεις τριπλασιάζεται η έκταση των 11 πόλεων! Εντάσσονται στο σχέδιο πόλης μεγάλα τμήματα που μέχρι τώρα ήταν εκτός και στα οποία υπάρχουν χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα! Συγκεκριμένα, με τα νέα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια οι πόλεις (εντός σχεδίου εκτάσεις) θα "μεγαλώσουν" κατά 25.300 στρέμματα.
  • Θεσπίζονται νέες οικιστικές ζώνες όπως: προαστιακή κατοικία, Β κατοικία, υποδοχή επεκτάσεων Α κατοικίας.Αυτές οι ζώνες μπορούν να οικοδομηθούν, σύμφωνα με το ΠΔ. Συνορεύουν με τις εντός σχεδίου εκτάσεις και αποτελούν μιας πρώτης τάξεως εφεδρεία σε μια πιθανή επέκταση των σχεδίων πόλης...
  • Περιορίζονται στο ελάχιστο οι ζώνες πρασίνου.Ακόμα και μέσα σ' αυτές θα ξεφυτρώσουν "περίεργες" χρήσεις, όπως εγκαταστάσεις παραγωγής αιολικής ενέργειας και μετεωρολογικών και γεωδυναμικών σταθμών...
  • Μεγάλα κομμάτια δάσους που διεκδικούν οικοδομικοί συνεταιρισμοί στην Πεντέλη αφήνονται στο έλεος της καταπάτησης,αφού δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Προεδρικό Διάταγμα.
  • Θεσπίζονται υψηλοί όροι δόμησης σε εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως "προαστιακή κατοικία" και που πριν ήταν χαρακτηρισμένες ως "γεωργική γη υψηλής προστασίας". Αυτές οι εκτάσεις είναι αγορασμένες από διάφορες εταιρίες (μεταξύ των οποίων και εκείνες που εκτελούν τα μεγάλα οδικά έργα). Μερικές από αυτές είναι τα κτήματα Καμπά,Ζηρίδη και Μαρινόπουλου.
  • Νομιμοποιούνται αυθαίρετα κτίσματα κατά μήκος της παραλίας. Μάλιστα, η μελέτη του ΟΡΣΑ, ενώ διαπιστώνει ότι έχει σημειωθεί μεγάλη εξάπλωση των παραθεριστικών αυθαιρέτων και τα περιθώρια για χωροθέτηση επιπλέον νέων οικιστικών ζωνών είναι πολύ περιορισμένα, συνεχίζει: "Επειδή όμως οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν λόγω του νέου ρόλου της περιοχής και μάλιστα κατά ένα μέρος να εξειδικευτούν σε απαιτήσεις για υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις αναψυχής, τουρισμού και κατοικίας, θεωρείται σκόπιμο να καθοριστούν ορισμένες ζώνες για την κάλυψη αυτών των εξειδικευμένων αναγκών".("Ανάγκες", προφανώς, βαφτίζονται εδώ τα συμφέροντα ορισμένων μεγαλοξενοδόχων και μεγαλοκατασκευαστών που θα φροντίσουν να τσιμεντοποιήσουν τις ακτές μέσω της ιδιωτικής πολεοδόμησης). Ετσι, τις περιοχές αυτές τις χαρακτηρίζει σαν "υποδοχείς οργανωμένης ανάπτυξης Β κατοικίας"...
Σούνιο - Σχοινιάς

Η ζώνη περιλαμβάνει τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας καθώς και περιοχές που παρουσιάζουν ειδικό ενδιαφέρον, όπως η περιοχή των μεταλλείων του Λαυρίου και της αρχαίας Βραυρώνας.Και γι' αυτή τη ζώνη προβλέπεται να γίνει ό,τι στη ζώνη από το Φαληρικό Ορμο μέχρι το Σούνιο.Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο σε περίπου έξι μήνες.

Θεματικό Πάρκο Λαυρεωτικής

Στο θεματικό Πάρκο Λαυρεωτικής θα δημιουργηθούν χώροι εισόδου, διαδρομών μέσα στην έκταση με χώρους στάσης και υπαίθρια καθιστικά, ενέργειες ανάδειξης και επεξεργασία συστήματος πληροφοριών. Εμείς να συμπληρώσουμε απλά ότι αυτό αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του Εθνικού Δρυμού Σουνίου (ακόμα και μέσα στον πυρήνα) διεκδικείται από τον οικισμό των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, είναι δεδομένο τι πρόκειται να γίνει σε ολόκληρη την περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταψήφισε τη ΣΜΠΕ για τον Υμηττό στο Περιφερειακό Συμβούλιο (2021-02-12 00:00:00.0)
Αποχαρακτηρισμοί ...νέας τεχνολογίας! (2004-02-03 00:00:00.0)
«Φυτεύουν» μια πόλη - τέρας (2001-09-20 00:00:00.0)
Αμφισβητεί το... «Εθνικό Πάρκο» στο Σχοινιά (2001-04-11 00:00:00.0)
Βαφτίζουν το ξεπούλημα ανάπλαση (1999-09-01 00:00:00.0)
Αντί αναδάσωσης, "φύτρωσε" τσιμέντο... (1998-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ