Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Χάνει μερίδιο, αλλά αυξάνει τα κέρδη...

Οι αυξήσεις τελών και τιμολογίων κάνουν το "θαύμα" τους...

Σε επικίνδυνο ανταγωνιστή για τον ΟΤΕ εξελίσσονται οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία του α εξαμήνου του τρέχοντος οικονομικού έτους, που παρουσίασε χτες η διοίκηση του Οργανισμού, η κινητή τηλεφωνία, εκτός από την πρόσθετη κίνηση και τον τζίρο που δημιουργεί, αφαιρεί σοβαρό μερίδιο από τη σταθερή τηλεφωνία του δικτύου του ΟΤΕ. Στο βαθμό μάλιστα που οι χρήστες της κινητής τηλεφωνίας αυξάνονται, παράλληλα θα μειώνεται το μερίδιο του ΟΤΕ στην τηλεπικοινωνιακή αγορά και μόνο τύποις μπορούμε να μιλάμε πλέον για το μονοπώλιο του ΟΤΕ.

Στην ουσία, τώρα ο ΟΤΕ αρχίζει να αισθάνεται τον ανταγωνισμό των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, κάτι που αποτυπώνεται και στη μείωση των εσόδων του από σταθερό σε σταθερό τηλέφωνο κατά 5,7%, ενώ είναι προφανές ότι ακόμα και η σημαντική ανάπτυξη της δικής του κινητής τηλεφωνίας (ΚΟΣΜΟΤΕ) δεν είναι σε θέση να καλύψει την απώλεια σοβαρού μεριδίου της τηλεφωνικής κίνησης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Διοίκησης του ΟΤΕ, ο κύκλος εργασιών του ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 1999 ανήλθε στα 511 δισ. δραχμές και έναντι των 430 δισ. του αντίστοιχου εξαμήνου της περασμένης χρήσης παρουσιάζει αύξηση κατά 18,8%.Τα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου στο ίδιο διάστημα διαμορφώνονται στα 157 δισ. έναντι 141 πέρσι. Τα αυξημένα κέρδη του ομίλου οφείλονται κυρίως στα κέρδη από την ΚΟΣΜΟΤΕ και την επένδυση στην Αρμενία (ΑΡΜΕΝΤΕΛ).

Πιο δύσκολη φαίνεται να είναι η εξέλιξη της μητρικής εταιρίας, χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι συμμετοχές του στις θυγατρικές και στο εξωτερικό. Ο ΟΤΕ λοιπόν για το πρώτο εξάμηνο έχει κύκλο εργασιών 483 δισ. έναντι 432 δισ. το ίδιο διάστημα του 1998 και κέρδη προ φόρων 150 δισ. έναντι 143 δισ. πέρσι. Μια αύξηση δηλαδή μόλις κατά 4,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η διοίκηση του Οργανισμού αναγνωρίζει πως η μείωση των εσόδων του κατά 5,7% στη βασική τηλεφωνία οφείλεται στη χρονοχρέωση και στον αρνητικό αντίκτυπο που δημιουργήθηκε στους χρήστες. Βέβαια οι υπηρεσίες του ΟΤΕ φροντίζουν να το παρουσιάζουν ως αποτυχία της επικοινωνιακής τους πολιτικής και όχι ως κατακόρυφη άνοδο τόσο στην αστική τηλεφωνία, στα πάγια και στις τηλεκάρτες, που έκαναν πιο φειδωλούς τους χρήστες στη χρήση του τηλεφώνου, όπως είναι στην πραγματικότητα.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός της θεαματικής αύξησης των λειτουργικών δαπανών κατά 20,2% το πρώτο εξάμηνο, όταν η αύξηση σε μισθούς και επιδόματα είναι μόνο 6,2% σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία και παρά τη σημαντική βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Εδώ όμως αποφεύγουν να αναφέρουν το κόστος των εργολαβιών και των πάσης είδους "συμβούλων" που έχουν κατακλύσει και απομυζούν την επιχείρηση.

Παρά το γεγονός ότι η επένδυση στην "Serbia Telecom" παρουσιάζει κάποια κέρδη, οι ζημιές που αναλογούν στον ΟΤΕ από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ ανέρχονται στα 5 δισ. δραχμές. Η πιο σοβαρή όμως συνέπεια από τη ΝΑΤΟική επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο, είναι η τύχη της επένδυσης εκεί, με δεδομένο ότι οι σχεδιασμοί της Δύσης αποσκοπούν στον ακρωτηριασμό της Νέας Γιουγκοσλαβίας.

Σημαντική είναι η εξέλιξη και στην επένδυση που έχει πραγματοποιήσει ο ΟΤΕ στη διεθνή εταιρία κινητών δορυφορικών επικοινωνιών ICO, η οποία από τις 28 Αυγούστου έχει περάσει σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. Η εξέλιξη αυτή βάζει σε κίνδυνο τα 37 δισεκατομμύρια δραχμές που ο ΟΤΕ είχε επενδύσει στον τομέα αυτό.

Η διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωσε, επίσης, ότι προχωρά η δημιουργία του τριμερούς χρηματοοικονομικού φορέα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΤΑΠ - ΟΤΕ. Μια λύση που όμως δεν μπορεί ν' αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό πρόβλημα και το μόνο σίγουρο είναι η δυνατότητα που δίνεται στην κυβέρνηση να βάλει στο χέρι τα 150 δισ. του επικουρικού ταμείου των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ