Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ζητούμενο η διεκδίκηση και όχι ο συμβιβασμός

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κλήθηκε χτες το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ

Με το θέμα της διαφάνειας των λειτουργιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ασχολήθηκε χτες η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καλώντας για το σκοπό αυτό σε ακρόαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ).

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π. Κουρκουλόπουλος και τα μέλη του προεδρείου Β. Παπαγεωργόπουλος (δήμαρχος Θεσσαλονίκης) και Χ. Παλαιολόγος αναφέρθηκαν στα θέματα, που απασχολούν την Ενωση, τονίζοντας ότι υπάρχει καθεστώς αδιαφάνειας στα δημόσια έργα, καθυστερήσεις στις εγκρίσεις προσλήψεων του αναγκαίου προσωπικού και μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΤΑ χωρίς παράλληλη μεταφορά των απαιτούμενων πιστώσεων.

Με χαρακτηριστικό τρόπο ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ περιέγραψε την αδιαφάνεια που επικρατεί στην εκπόνηση διαφόρων προγραμμάτων της ΕΕ, κάνοντας λόγο για τους διάφορους τύπους, που με την επονομασία "σύμβουλοι προγραμμάτων", λυμαίνονται τα διάφορα προγράμματα με το αζημίωτο, αφού δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, που να καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού στον τομέα αυτό.

Πάντως, σε γενικές γραμμές οι εκπρόσωποι της ΚΕΚΔΕ, παρά την παράθεση των διάφορων προβλημάτων που υπάρχουν στην ΤΑ, δεν ξέφυγαν από την αποδοχή της υπάρχουσας κατάστασης και του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Αυτοδιοίκηση.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής υπογράμμισε ότι αυτό που απαιτείται είναι ο εκδημοκρατισμός του πλαισίου λειτουργίας της ΤΑ και όχι η υποταγή της στο υφιστάμενο καθεστώς. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι οι δήμοι επιβάλλουν αυξημένα δημοτικά τέλη, για να καλυφθούν διάφορες τρύπες, επειδή μεταξύ άλλων η ΚΕΔΚΕ έχει συναινέσει στην κυβερνητική πολιτική και δε διεκδικεί σθεναρά την οικονομική αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης. Τόνισε ότι και στο θέμα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων που έχουν κόστος για το κράτος χωρίς αντίστοιχη μεταφορά πόρων έχει συμβιβαστεί η ΚΕΔΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ