Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΕΣ
Συνυπεύθυνοι της απαξίωσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

Απειλούσαν με κινητοποιήσεις, αλλά κατέληξαν σε τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή

Συνεχίζεται η απαξίωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με τους επικεφαλής του θεσμού να εξαγγέλλουν - κατ' αρχάς - κινητοποιήσεις ως αντίδραση στον υποβιβασμό του Θεσμού από την κυβέρνηση και μετά να παίρνουν τις αποφάσεις τους πίσω.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), συνεχίζοντας τον κατήφορο που ακολουθεί πέντε χρόνια τώρα, αποφάσισε χτες να συνεχίσει τις υπαναχωρήσεις απέναντι στην κεντρική διοίκηση. Υπαναχωρήσεις που έχουν οδηγήσει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε ανυποληψία και ανυπαρξία.

Ενώ μέχρι και προχθές οι νομάρχες απειλούσαν ότι θα προχωρήσουν σε κλείσιμο των Νομαρχιών μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη (επικαλούνταν και σχετική απόφαση που πήρε η ολομέλειά τους στις 16 Ιούνη) χτες η εικόνα άλλαξε. Ετσι, αντί για αυτά, την Παρασκευή θα δοθούν συνεντεύξεις Τύπου σε όλες τις νομαρχίες και από τις 12 το μεσημέρι και μετά θα πραγματοποιηθεί 3ωρη στάση εργασίας.

Προηγήθηκε συνάντηση που είχαν με την υπουργό Εσωτερικών το βράδυ της Δευτέρας, όπου η κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για ικανοποίηση των αιτημάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή για απεγκλωβισμό του θεσμού από τον ασφυκτικό έλεγχο του διορισμένου από την κυβέρνηση περιφερειάρχη, ο οποίος αποφασίζει για όλα τα έργα που γίνονται στο νομό. Ακόμα, απάντηση δεν τους δόθηκε στο αίτημα για ενίσχυση των Νομαρχιών σε πόρους και προσωπικό.

Παρ' όλα αυτά και πέρα από τις παλαιότερες μεγαλόστομες εξαγγελίες τους περί κλεισίματος των Νομαρχιών και περί κλιμάκωσης των υποτιθέμενων κινητοποιήσεων, το ΔΣ της ΕΝΑΕ αποφάσισε να... αγωνιστούν με συνεντεύξεις Τύπου που θα δώσουν οι νομάρχες για να παρουσιάσουν τα προβλήματά τους, καθώς και με συναντήσεις με τα κόμματα, την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων και τον πρωθυπουργό, για να τους εκθέσουν τα προβλήματά τους.

Το πλέον οξύμωρο είναι το γεγονός πως οι νομάρχες επιμένουν - έτσι δηλώνουν - στην απόφασή τους της 16ης του Ιούνη ότι θα κλείσουν τις Νομαρχίες για μια μέρα. Αλλά αυτό θα γίνει, όποτε κρίνουν κατάλληλες τις συνθήκες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ