Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διεργασίες στην ΚΕΔΚΕ για το ΕΠΤΑ

Κριτήρια κατανομής του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης συζήτησε χτες το ΔΣ, σημειώνοντας πως αυτό δεν πρέπει να αποτελεί αναδιανομή υφιστάμενων πόρων

Ανησυχία και διεργασίες έχει προκαλέσει στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το σχέδιο της κυβέρνησης να ενισχύσει τους προερχόμενους από συνένωση δήμους με χρήματα που έτσι και αλλιώς παίρνουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι αιρετοί σημειώνουν την ανάγκη απόδοσης πρόσθετων πόρων και μένει να αποδειχτεί αν και πώς θα διεκδικήσουν αυτούς τους πόρους και στην πράξη.

Συγκεκριμένα, χτες, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και ασχολήθηκε με τον προσδιορισμό των αρχών κατανομής και διαχείρισης του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ).Το πρόγραμμα αυτό αφορά τη χρηματοδότηση των πολυδιαφημισμένων από την κυβέρνηση "καποδιστριακών" δήμων.

Το ΔΣ κατέληξε σε μια απόφαση, που θα αποσταλεί στις Τοπικές Ενώσεις των ΟΤΑ. Θα παρουσιαστεί στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τον Οκτώβρη και θα αποτελέσει τη βάση υπομνήματος που θα δοθεί στην κυβέρνηση σχετικά με τις αρχές κατανομής του ΕΠΤΑ. Οπως σημειώνεται στο πρώτο κείμενο - όπου κατέληξε χτες η ΚΕΔΚΕ - οι πόροι του ΕΠΤΑ δε θα πρέπει να περιορίζονται μόνο σε χρήματα που ήδη δίνονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί αυτό αποτελεί απλά αναδιανομή των υφιστάμενων πόρων των ΟΤΑ.

Να σημειωθεί πως οι ταξικές δυνάμεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του ΕΠΤΑ από την κυβέρνηση υπογράμμισαν πως τα χρήματα του προγράμματος είναι πόροι που ούτως ή άλλως δίνονται στους ΟΤΑ. Πως πέρα από αυτήν την ανακύκλωση χρημάτων, επιπρόσθετα κονδύλια για την αναγκαία χρηματοδότηση των νέων δήμων δε δίνονται. Επιπλέον σημείωσαν πως περιλαμβάνονται στο ΕΠΤΑ χρήματα απ' τους θεσμοθετημένους πόρους της ΤΑ, που κανονικά θα έπρεπε να δοθούν στους μη "καποδιστριακούς" δήμους. Δηλαδή, η κυβέρνηση κλέβει από τους δήμους αυτούς, για να εξασφαλίσει χρήματα και να χρηματοδοτήσει τους προερχόμενους από συνένωση.

Επίσης, η κυβέρνηση ως κριτήριο κατανομής των πόρων του ΕΠΤΑ προβάλλει την αναλογία κόστους και οφέλους. Χρηματοδοτεί, δηλαδή, έργα που στην πλειοψηφία τους αποφέρουν πόρους στους ΟΤΑ, που λειτουργούν δηλαδή με στενά επιχειρηματικά κριτήρια, και αφήνει σε δεύτερη μοίρα έργα που έχει ανάγκη ο δημότης και τα οποία δε "φέρνουν πίσω τα λεφτά τους".

Τέλος, στη χτεσινή συνεδρίαση, ο πρώην δήμαρχος Ταύρου Π. Βακαλόπουλος,που συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΔΣ ως παρατηρητής, τόνισε πως η όποια απόφαση της ΚΕΔΚΕ για τα κριτήρια κατανομής και τους πόρους του ΕΠΤΑ, οι αιρετοί θα πρέπει να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να εφαρμοστεί. Και ακόμα, πως τα κριτήρια κατανομής των πόρων, στα οποία θα καταλήξουν, θα πρέπει να διεκδικήσουν να είναι υποχρεωτικά, ώστε να μην μπορούν περιφερειάρχες, κυβερνητικοί βουλευτές ή υπουργοί να χρηματοδοτούν έργα κατά το δοκούν για τους δικούς τους μικροκομματικούς και μικροπολιτικούς λόγους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα για κινητοποιήσεις «κόντρα στον κατήφορο»(2005-02-26 00:00:00.0)
Παράταση στον προληπτικό έλεγχο(2005-02-02 00:00:00.0)
Δε θα είναι «τουριστικό» συνέδριο(2000-04-28 00:00:00.0)
Και φέτος με βάση τον πληθυσμό(2000-01-05 00:00:00.0)
Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγεί η κυβέρνηση τους ΟΤΑ(1998-11-19 00:00:00.0)
Καταδικάζει τη συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ η ΤΕΔΚΝΑ(1998-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ