Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΛΕΣΒΟΥ
Κάλεσμα για κινητοποιήσεις «κόντρα στον κατήφορο»

Κάλεσμα προς τους αιρετούς και τα συλλογικά όργανα Αυτοδιοίκησης της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, «να διεκδικήσουμε άμεσα και αγωνιστικά τα μέτρα αυτά που θα σταματήσουν τον κατήφορο της περιοχής μας», απευθύνουν, εκ μέρους της Διαδημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΙΑΣ), οι: Δημήτρης Καρατζιτζής, δημοτικός σύμβουλος Μανταμάδου και γραμματέας της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Λέσβου. Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης, δήμαρχος Αγιάσου και μέλος του ΔΣ της ΤΕΔΚ. Γιώργος Σαλταμάρας, δημοτικός σύμβουλος Πολυχνίτου και μέλος Εποπτικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ Λέσβου. Αλέκος Ευαγγελινός, δήμαρχος Αγίας Παρασκευής και Γιάννης Συκάς, δήμαρχος Πολυχνίτου.

Στο κάλεσμά τους, με αφορμή την κατανομή των κονδυλίων του χρηματοδοτικού προγράμματος «Θησέας», οι αιρετοί υπογραμμίζουν τη νέα υποβάθμιση σε βάρος της περιοχής, καθώς οι δήμοι της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου περιορίζονται να λάβουν μόλις το 3,9% των χρημάτων. Αλλά ακόμα και το ίδιο το πρόγραμμα - όπως σημειώνουν - αιμοδοτείται ουσιαστικά από τους δήμους, καθώς «το 65% είναι αρπαγμένα χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) που έχουν παρακρατήσει (σ.σ. οι κυβερνήσεις) και εξαγγέλλουν ότι... θα δοθούν».

Συγκεκριμένα, τα μέλη της ΔΙΑΣ σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους: «Το 2005 κατανέμουν το 45% του "Θησέα" με πιστώσεις, τουλάχιστον για το Νομό Λέσβου, κατά 20% χαμηλότερες από όσα δόθηκαν από το "πετσοκομμένο" Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπόσχονται ότι η ολοφάνερη καταδίκη του Βορείου Αιγαίου - 3,9% της πανελλαδικής κατανομής - θα "βελτιωθεί" από το υπόλοιπο 55%, όταν είναι απόλυτα βέβαιο ότι αυτό θα διατεθεί όπως θα συμφέρει και το ιδιωτικό κεφάλαιο που θα μπαίνει στα δημοτικά έργα, καθώς και σε αδιαφανείς επιχορηγήσεις ημετέρων από το υπουργείο Εσωτερικών».

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, τα μέλη της ΔΙΑΣ καλούν τους αιρετούς σε κινητοποιήσεις για «να εξασφαλίσουμε ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που καθημερινά οξύνονται και πληθαίνουν». Συγκεκριμένα, καλούν να διεκδικήσουν:

  • Να κατανεμηθεί από τώρα στους δήμους και το υπόλοιπο 55% του «Θησέα» - ώστε να μη χαθεί όπως το 50% του ΕΠΤΑ - με ποσοστό τουλάχιστον 8% για το Βόρειο Αιγαίο και η διαχείριση όλου του προγράμματος να γίνει από την ΤΑ.
  • Να μην καλυφθούν από το πρόγραμμα οι λειτουργικές δαπάνες των νέων αρμοδιοτήτων, αλλά αυτές να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Οχι στη συμμετοχή ιδιωτών, γιατί θα επιβάλουν έργα που τη λειτουργία τους θα πληρώνουν εσαεί οι δημότες.
  • Να ξεκινήσει άμεσα η απόδοση των παρακρατημένων πόρων της ΤΑ που η σημερινή κυβέρνηση υποσχόταν ότι οπωσδήποτε θα δοθούν.
  • Τα υπουργεία να μη διαχειριστούν κανένα τμήμα του «Θησέα», αφού είναι γνωστά τα προγραμματικά κριτήρια κατανομών που διαιωνίζουν τις πελατειακές σχέσεις, την αδιαφάνεια και καταστρατηγούν κάθε έννοια ιεράρχησης αναγκών.
  • Να υπάρξει ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για το Βόρειο Αιγαίο από κρατικούς πόρους και όχι από πόρους της ΤΑ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικομματική υποκρισία(2005-07-15 00:00:00.0)
Παράταση στον προληπτικό έλεγχο(2005-02-02 00:00:00.0)
Δυναμική κινητοποίηση των ψαράδων(2001-11-15 00:00:00.0)
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Λέσβο(2001-03-01 00:00:00.0)
Η βιομηχανική ιστορία της Λέσβου(2001-02-24 00:00:00.0)
Υπολειτουργεί το Τελωνείο(2000-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ