Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Αντιδράσεις συνηγόρων για τη διαδικασία

Με την αποχώρηση της Ειρήνης Αθανασάκη από την αίθουσα του δικαστηρίου και με καταθέσεις μαρτύρων, συνεχίστηκε χτες η δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ. Η αποχώρηση της κατηγορουμένης έγινε όταν ο συγκατηγορούμενός της Κ. Αγαπίου ρώτησε την έδρα αν θα θεωρηθεί δεδομένο ότι οι κατηγορούμενοι, πλην του Γ. Σερίφη, είναι μέλη του ΕΛΑ. Ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Ι. Τέντες, απάντησε πως θα εξεταστεί και η συμμετοχή, αφού αποτελεί προϋπόθεση της αρμοδιότητας του δικαστηρίου. Στο σημείο αυτό, η Ειρήνη Αθανασάκη ρώτησε αν θα δικαστεί για δεύτερη φορά και αποχώρησε για να μην υποστεί αυτή την παρανομία. Οι συνήγοροι υπεράσπισης Αλέκα Ζορμπαλά, Μαρία Δαλιάνη και Δάφνη Βαγιανού δήλωσαν πως είναι αντιδικονομικό και αντιφατικό να γίνει αυτή η δίκη και να υποβάλλονται ερωτήματα για τη συμμετοχή. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου υπογράμμισε ότι «αυτό έχει αποφασίσει το δικαστήριο».

Ο μάρτυρας κατηγορίας Β. Ζήσης δεν προσήλθε και έτσι κλήθηκε η πρώην σύζυγος του Α. Κανά, Σοφία Κυριακίδου. Η τελευταία δήλωσε πως δεν μπορούσε να καταθέσει χτες. Η κατάθεσή της θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, ενώ ο Χ. Τσιγαρίδας ζήτησε να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση με τον μάρτυρα Ι. Βεντούρη. Λίγο μετά, εξετάστηκε ο Ν. Ταραβήρας, πρώην διαχειριστής πολυκατοικίας στην οδό Πολέμωνος στο Παγκράτι, όπου σύμφωνα με το κατηγορητήριο ήταν κρησφύγετο του ΕΛΑ και είχε νοικιαστεί με ψευδώνυμο από τη Σ. Κυριακίδου. Κατέθεσε ότι δεν αναγνωρίζει την Ε. Αθανασάκη ως ένοικο του διαμερίσματος. Στο σημείο αυτό κλήθηκε η κατηγορουμένη που είχε αποχωρήσει και ο μάρτυρας βλέποντάς τη, δήλωσε ότι δεν του θυμίζει τίποτα. Ανέφερε δε ότι στην προηγούμενη δίκη τον πλησίασε έξω από τη δικαστική αίθουσα η Σ. Κυριακίδου και τον ρώτησε αν τη θυμάται. Της απάντησε αρνητικά.

Καταθέτοντας ο Ι. Βεντούρης διόρθωσε πάλι τα όσα είχε υποστηρίξει στην κατάθεσή του στη διαδικασία της ανάκρισης για τον Γ. Σερίφη. Ανέφερε ότι η Σ. Κυριακίδου του είπε πως η ίδια και ο Α. Κανάς ήταν μέλη του ΕΛΑ και πως του είχε μιλήσει για μια συγκέντρωση στην οποία ήταν παρόντες οι Χρήστος Κασίμης και Χρήστος Τσιγαρίδας. Ο τελευταίος θύμισε στο δικαστήριο ότι η Σ. Κυριακίδου στην προηγούμενη δίκη είχε διαψεύσει τον μάρτυρα, δηλώνοντας πως ποτέ δεν του είχε αναφέρει το όνομα Τσιγαρίδας. Ζήτησε δε να κρατηθεί ο μάρτυρας για ψευδορκία. Η εξέτασή του θα συνεχιστεί τη Δευτέρα από τον συνήγορο του Α. Κανά, Α. Κούγια.

Ο μάρτυρας Ξ. Καϊμάκης κατέθεσε ότι είχε νοικιάσει διαμέρισμα που βρίσκεται στην οδό Αμορίου 6-8 στην Αθήνα στον Α. Κανά, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει το όνομα Γ. Τσιάρας. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο μάρτυρας δέχτηκε την επίσκεψη των αξιωματικών της Ασφάλειας το Φλεβάρη του 2002 τρεις μήνες πριν την κατάθεσή της Σ. Κυριακίδου στις διωκτικές αρχές. Οι αξιωματικοί τον συνάντησαν δυο φορές στον εργασιακό του χώρο και του επέδειξαν φωτογραφίες ανάμεσα στις οποίες ήταν και του Α. Κανά.

Μετά από αυτήν την κατάθεση, ο Χ. Τσιγαρίδας επισήμανε στον πρόεδρο του δικαστηρίου ότι δεν υπέβαλε καμιά ερώτηση για τις κατηγορίες. Σχολίασε πως αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια μεθόδευση για καταδίκη, ίδια με την προηγούμενη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ