Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Δυναμική κινητοποίηση των ψαράδων

Οι ψαράδες της Λέσβου με μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν χτες στη Μυτιλήνη διατράνωσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν για την προστασία της ντόπιας παραγωγής ψαριών ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που διαλύει την παράκτια αλιεία.

Στο δυναμικό - μαζικό αλλά και προειδοποιητικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη συμμετείχαν ψαράδες απ' όλο το νησί που απαίτησαν να μπει τέρμα στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και μέτρα για περιορισμό της υπεραλίευσης.

«Η σημερινή μας συγκέντρωση δίνει την πιο αποστομωτική απάντηση σε κείνους που στο όνομα της ελεύθερης αγοράς και της επιχειρηματικής δραστηριότητας νομίζουν ότι έφθασε η ώρα να πετάξουν τους ψαράδες από τη θάλασσα, γεμίζοντας τα σπίτια των καταναλωτών με ψάρια εισαγόμενα από την Τουρκία και με ψάρια των ιχθυοτροφείων με ορμόνες και αντιβιοτικά« τόνισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σάκης, βασικός ομιλητής και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Παράκτιας Αλιείας Β. Αιγαίου. Σχετικά με τα πιστοποιητικά εισαγόμενων ψαριών ο ομιλητής σημείωσε πως καμιά ελεγκτική αρχή δε μας είπε αν γίνεται κάποιος έλεγχος στο ψυγείο αποθήκευσης των αλιευμάτων μετά την εκφόρτωση. Ενώ επισήμανε ότι η Νομαρχία δεν παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία και ανάπτυξη των ντόπιων ψαράδων. Και, από την άλλη, χορηγεί άδεια εισαγωγής ψαριών χωρίς κανένα έλεγχο για την επάρκεια της αγοράς ψαριού στη Λέσβο.

Τη συγκέντρωση των ψαράδων χαιρέτισε ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, ο οποίος επισήμανε πως η κυβέρνηση υλοποιεί την πολιτική που έχει συναποφασίσει στην ΕΕ που στοχεύει στην καταστροφή της μικρής και μέσης αλιείας και, μέσα από αυτή, στη συγκέντρωση της αλιείας σε λίγα χέρια ώστε να προχωρήσει η καπιταλιστικοποίηση της παραγωγής και στον τομέα αυτό. Τόνισε ότι χρειάζεται άλλη πολιτική στην Αλιεία που μπορεί να εφαρμοστεί μόνο κάτω από τον αγώνα των ψαράδων. Τέλος διαβεβαίωσε για τη συμπαράσταση του ΚΚΕ.

Στο συλλαλητήριο χαιρέτισαν ακόμα ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Λέσβου Αντ. Σουκαρέλλης, και ο Θ. Αράπογλου από τους ψαράδες Πολυχνίτου. Ενώ παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Μανταμάδου Δημ. Καρατζιτζής, ο πρόεδρος του ΕΚ Λέσβου Δ. Σιαμέτης και ο Β. Παλαιολόγου, νομαρχιακός σύμβουλος επικεφαλής της ΝΑΣ Λέσβου.

Στο ψήφισμα που επιδόθηκε στη Νομαρχία και την Περιφέρεια τονίζεται πως «αν δε σταματήσουν οι εισαγωγές ψαριών η αντίδραση των ψαράδων θα είναι δίχως όρια και απροειδοποίητα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την αλιευτική ικανότητα(2014-03-15 00:00:00.0)
Ενα μίλι «φερετζές»...(2008-12-10 00:00:00.0)
Ενα μίλι «φερετζές»...(2008-12-10 00:00:00.0)
Υπόσχεση συνέχισης του αγώνα(2003-02-26 00:00:00.0)
Η μείωση των ιχθυοπληθυσμών και η κρίση της αλιείας(1998-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ