Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΔΚΝΑ
Καλείται να ανατρέψει την απραξία

Στην υπηρεσία της εξυπηρέτησης του πολιτικού συστήματος θέτει αιρετούς η πλειοψηφία της ηγεσίας της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και κατά συνέπεια οι όποιες προτάσεις της σήμερα στο ετήσιο συνέδριό της - που γίνεται στην Αθήνα - υπηρετούν αυτή την προοπτική. Πρόκειται για το τελευταίο συνέδριο της δημοτικής περιόδου, στη διάρκεια της οποίας όχι μόνο δε λύθηκαν προβλήματα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις εντάθηκαν με την ταύτιση του οργάνου στις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές.

Χαρακτηριστική είναι η προτροπή του προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ Γ. Μαστοράκου - όπως παρουσιάζεται στην εισήγηση που αναμένεται να κάνει σήμερα στο συνέδριο - πως «είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε όλοι ότι η προστασία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) είναι υπεράσπιση του συνολικού πολιτικού μας συστήματος».

Στο μεταξύ η ΤΕΔΚΝΑ φέρεται πρόθυμη να λειτουργήσουν οι δήμοι με την ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας, αφού στην εισήγηση του προέδρου της, επισημαίνεται ως «βήμα αναβάθμισης του θεσμού» η λεγόμενη Χάρτα της ΤΑ, που έχει εκπονήσει το υπουργείο Εσωτερικών και ανάμεσα στα άλλα προβλέπει: Τη λειτουργία των δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ίδιους πόρους. Τη θεσμοθέτηση γενικού διευθυντή - μάνατζερ, ο οποίος θα διορίζεται για να ελέγχει τη σωστή οικονομική λειτουργία των δήμων.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Γ. Μαστοράκος αναμένεται να σημειώσει πως «η δημόσια λογική της ΤΑ μπορεί και πρέπει να αναθεωρήσει ορισμένες ακραίες και λαϊκίστικες αντιλήψεις, ωστόσο καθορίζει ταυτόχρονα ένα ανελαστικό πλαίσιο για τη λειτουργία της». Αναθεώρηση ζητά και «στις κατεστημένες αντιλήψεις που αφορούν τη διοικητική δομή της χώρας», ώστε αυτή να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Στο σημείο αυτό, να υπογραμμίσουμε ότι η πλειοψηφία της ΤΕΔΚΝΑ ταυτίζεται με την άποψη που προωθεί και η κυβέρνηση για συγκεντροποίηση της εξουσίας, με την κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και την ενίσχυση της Περιφερειακής Διοίκησης.

Οι προτάσεις

Αναλυτικά οι προτάσεις - όπως παρουσιάζονται στην εισήγηση - για τα ζητήματα που απασχολούν την ΤΑ είναι:

Σε ό,τι αφορά τη μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση, προτείνεται η δημιουργία μητροπολιτικού Συνδέσμου, με εκχώρηση σε αυτόν μητροπολιτικών αρμοδιοτήτων, όπως: Διαχείριση απορριμμάτων. Διαχείριση φυσικού αερίου. Διαχείριση ακαθάρτων. Σχολικά κτίρια. Αστικές συγκοινωνίες. Διαχείριση κυκλοφορίας. Μητροπολιτική οδοποιία. Προτείνεται η ένταξη στη μητροπολιτική περιοχή του Θριασίου και των Βορείων Μεσογείων. Ουσιαστικά επιβραβεύεται η λογική της υποχρεωτικής συμμετοχής των δήμων σε συνδέσμους ή όργανα που μπορούν, από καλύτερες θέσεις, να προχωρήσουν σε μετοχοποίηση ή ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων.

Ο Γ. Μαστοράκος αναμένεται να υπερασπιστεί το νόμο 1828 (θεσμοθετεί τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) με τους οποίους επιχορηγείται η ΤΑ) ως «αδιαπραγμάτευτο» και να ζητήσει τη σωστή εφαρμογή του. Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι ακόμα και αυτοί οι ΚΑΠ είναι πενιχροί σε σχέση με τις ανάγκες, αλλά και τις αρμοδιότητες που συνεχώς μεταφέρονται στους δήμους, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ ζητά να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των μητροπολιτικών Συνδέσμων.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ χαρακτηρίζει «ικανοποιητικές» τις χρηματοδοτήσεις για τη λειτουργία των κρατικών παιδικών σταθμών και των γυμναστηρίων που δόθηκαν αναγκαστικά στους δήμους στις αρχές του χρόνου. Σημειώνει μεν πως «η χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση πρέπει να είναι μόνιμη», ωστόσο θυμίζουμε ότι παρά τις σημαντικές αντιδράσεις αιρετών που ζητούσαν να μην αναλάβουν οι δήμοι αυτές τις αρμοδιότητες, αν δεν εξασφαλιστεί νομοθετικά η κατοχύρωση των πόρων που απαιτούνται για τη λειτουργία και αναβάθμισή τους, η ΤΕΔΚΝΑ τελικά συμφώνησε στην ανάληψη.

Αναμένεται να δούμε τι στάση θα κρατήσει στα παραπάνω θέματα το συνέδριο, δεδομένου ότι οι εξελίξεις στην ΤΑ, μετά και την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού, σηματοδοτούν τη με πιο γρήγορους ρυθμούς μετάβαση της ΤΑ σε ρόλο επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ