Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004 ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μια απέραντη επιχειρηματική ζώνη

Εμπορικά κέντρα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, νυχτερινά κέντρα, θεματικά πάρκα, μαρίνες κλπ. με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν οι σχεδιασμοί των κυβερνώντων περάσουν στην πράξη, οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου θα χάσουν κάθε ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες

Η μέγιστη επιχειρηματική εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση ολόκληρης της παραλιακής ζώνης της Αττικής, από την Ελευσίνα μέχρι και το Σούνιο, είναι το ζητούμενο κυβέρνησης και επιχειρηματιών, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σήμερα, στην τρίτη στη σειρά συνέχεια του μεγάλου αφιερώματος του "Ρ" για τα έργα ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, αποκαλύπτουμε τα κυβερνητικά σχέδια για το θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής, όπως περιγράφονται στο "Ειδικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την αναβάθμιση της εικόνας και λειτουργίας της Αθήνας - Αττικής 2004".Σχέδια ενταγμένα σε ένα συνολικό πλαίσιο δράσεων, που ως στόχο έχουν τη δημιουργία μιας πόλης "διεθνούς και ευρωπαϊκής ακτινοβολίας, κέντρου παροχής υπηρεσιών ποιότητας και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε τομείς αιχμής".

Τι σημαίνει αυτό για το θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής;

  • Ενα δάσος στην Ελευσίνα θα γίνει... πάρκο αναψυχής, το οποίο σύμφωνα με νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ (Χωροταξικός Σχεδιασμός και Αειφόρος Ανάπτυξη) θα διαχειρίζονται ιδιώτες!
  • Η παραλιακή ζώνη από Φάληρο μέχρι Σούνιο μετατρέπεται σε μια απέραντη επιχειρηματική ζώνη, από την οποία αποκλείονται οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου! Εκεί θα "φυτρώσουν" θεματικά πάρκα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, νυχτερινά κέντρα, μαρίνες για τα σκάφη των ζάπλουτων επιχειρηματιών και, γιατί όχι, αργότερα και καζίνο...
  • Δημιουργείται ένα λεγόμενο Αττικό Πάρκο στα Μεσόγεια,το οποίο περιλαμβάνει αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, τον αρχαίο ποταμό Ερασίνο και τον υδροβιότοπο της Βραυρώνας,δίπλα στο αεροδρόμιο των Σπάτων.Το Πάρκο αυτό θα διαχειρίζεται ο ίδιος φορέας του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Οι σχεδιασμοί, όπως περιγράφονται στο σχέδιο, αλλά και οι μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης, δεν αφήνουν ούτε μία έστω μικρή ανάσα ελεύθερης κολύμβησης στους κατοίκους. Ολόκληρη η παραλιακή ζώνη καταλαμβάνεται από εταιρίες και η πρόσβαση για τους κατοίκους της Αττικής θα κοστίζει πολύ ακριβά...

Η τύχη της παραλιακής ζώνης αναμένεται να συζητηθεί και στο Διεθνές Φόρουμ που αποφασίστηκε από το ΔΣ της Οργανωτικής Επιτροπής να γίνει σύντομα στην Αθήνα, με θέμα την παραγωγή στρατηγικών ιδεών διαμόρφωσης της παραλίας του Φαληρικού Δέλτα και του Ιπποδρόμου, σε σχέση με τα προγραμματιζόμενα ολυμπιακά έργα στην παραλιακή ζώνη της Αττικής.

Σήμερα, ο "Ρ" αποκαλύπτει τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στις παράκτιες ζώνες από την Ελευσίνα μέχρι το Κερατσίνι,από τον Φαληρικό Ορμο μέχρι τη Βουλιαγμένη και από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη Ραφήνα.

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ