Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Παζάρια, απειλές και εκβιασμοί

Δεδομένη η ομοφωνία των κυβερνήσεων για νεοφιλελεύθερη επέλαση, προληπτικούς πολέμους και «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων»

Σε ένα χωρίς προηγούμενο παζάρι, με απειλές και εκβιασμούς, αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένεται να καταγραφούν οι νέοι συσχετισμοί και συμμαχίες σε μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», με τις ΗΠΑ «ωσεί παρούσες».

Με δεδομένη την ομοφωνία των κυβερνήσεων στην ένταση της νεοφιλελεύθερης επέλασης, τη νομιμοποίηση των προληπτικών πολέμων («δόγμα Σολάνα») και την ανισοτιμία μεταξύ των κρατών-μελών, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο παζάρι για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στα κοινοτικά όργανα, όπως προβλέπεται από το «Ευρωσύνταγμα». Η σχετική διαπραγμάτευση έχει όμως φθάσει σήμερα σ' ένα αδιέξοδο - λόγω της σθεναρής αντίστασης της Ισπανίας και της Πολωνίας, οι οποίες δε δέχονται να «παραιτηθούν» από το «καθεστώς της Νίκαιας». Εκτιμάται ότι στα θέματα που σχετίζονται με την προεδρία των συμβουλίων υπουργών, την κατανομή των εδρών στην Ευρωβουλή, ακόμη και τη θέσπιση κοινής αμυντικής πολιτικής, αλλά και τη συγκρότηση των νέων θέσεων - του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - δε θα υπάρξουν μείζονα προβλήματα, όμως το θέμα καθορισμού της ειδικής πλειοψηφίας και το συσχετιζόμενο θέμα της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποτελέσουν πεδία σφοδρής αντιπαράθεσης.

Η Ισπανία και η Πολωνία (με την ανοχή της Βρετανίας) ζητούν συγκεκριμένα να διατηρηθεί το σύστημα της Νίκαιας και πέραν του 2009. Η Πολωνία δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί με «βέτο» το αίτημά της, η Γερμανία απαντά ότι «κανείς δε μένει ατιμώρητος» όταν παρεμποδίζει το συλλογικό καλό και ο Ιταλός προεδρεύων, Σ. Μπερλουσκόνι, προανήγγειλε ότι «έχει το συμβιβασμό στο τσεπάκι»...

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, θα συναντηθούν νωρίς σήμερα το πρωί, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφορές που απειλούν να μπλοκάρουν τη σύνοδο.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκαρ Φίσερ, συνέχισε και χτες τις εκβιαστικές πιέσεις δηλώνοντας ότι η Γερμανία προτιμά την αναβολή της υιοθέτησης του ευρωπαϊκού Συντάγματος από την έγκριση ενός αδύναμου κειμένου στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. «Η μη επίτευξη αποτελέσματος αυτόν τον χρόνο είναι κατά τη γνώμη μας πολύ καλύτερο από ένα κακό αποτέλεσμα που θα καθυστερούσε ή θα εμπόδιζε το έργο της Ευρώπης για χρόνια», τόνισε ο Γ. Φίσερ μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Ο Πολωνός Πρόεδρος, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, προειδοποίησε πάντως ότι η Βαρσοβία θα μπλοκάρει τη συμφωνία για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αν περιοριστεί το δικαίωμα της ψήφου της. «Εάν προωθηθεί η ρύθμιση που προβλέπεται στο προσχέδιο χωρίς τη δυνατότητα συμβιβαστικής λύσης, τότε δεν μπορούμε να πούμε "ναι"», τόνισε ο Πολωνός Πρόεδρος.

Στο μεταξύ, αναθεώρησε προς τα άνω τις προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη το 2004, στην πλέον πρόσφατη μηνιαία έκθεσή της. Η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί του χρόνου με ρυθμό 1,6% ενώ ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 1,8% κατά μέσο όρο, επίσης του χρόνου, εκτιμά η ΕΚΤ. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ το Σεπτέμβρη έκαναν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 1,5% το 2004 και πληθωρισμό στο 1,6%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ