Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επαναδραστηριοποίηση Ανάν;

Την Κυριακή ψηφίζουν οι Τουρκοκύπριοι

Τη διάθεση της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, μετέφερε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της χτεσινής κατ' ιδίαν συνάντησης που είχε με τον γγ του ΟΗΕ Κ. Ανάν στη Γενεύη.

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε: «Μπόρεσα να μεταφέρω τη βούληση από την ελληνική πλευρά, αλλά και από την κυπριακή κυβέρνηση, ότι εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι να μπούμε σε διαπραγματεύσεις, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες σταμάτησαν άδοξα πριν από περίπου ένα χρόνο και να προχωρήσουμε σε μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό, αξιοποιώντας τις προτάσεις του σχεδίου Ανάν, πάντα βεβαίως έχοντας υπόψη ότι η Κύπρος πια εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι όποιες αλλαγές γίνουν θα πρέπει να γίνουν ώστε να συμμετέχει ουσιαστικά στις ευρωπαϊκές δομές».

Από την πλευρά του ο Κ. Ανάν, όπως δηλώνουν διπλωματικοί κύκλοι, μέσα στο 2004 αναμένεται να δραστηριοποιηθεί εκ νέου για το Κυπριακό. Μάλιστα, ο ίδιος κατέθεσε αίτημα προς την 5η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης, η οποία είναι αρμόδια για τον προϋπολογισμό του ΟΗΕ και ζητά 1.365.400 δολάρια «για να μπορέσει να τα διαθέσει στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό». Το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό συνήθως διατίθεται για τους μισθούς και τα έξοδα των συνεργατών του, που εργάζονται για την προώθηση λύσης στο ζήτημα της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλος, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Διακυβερνητική Διάσκεψη και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που διαρρέουν από τους κόλπους του ΟΗΕ για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι «το σχέδιο Ανάν δεν είναι ακόμη πλήρες, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν σε αυτό πολλά κενά, τα οποία όλοι αναγνωρίζουν», με αποτέλεσμα όπως είπε «να μη μας επιτρέπει να το θέσουμε τώρα σε δημοψήφισμα». Ο ίδιος, συγχρόνως, δήλωσε ότι «οι θέσεις της Κύπρου είναι γνωστές» και σημείωσε: «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω τις θέσεις αυτές με όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου και φεύγω ενισχυμένος, διότι όλοι υποστηρίζουν τις θέσεις που έχουμε διαγράψει και την τακτική που θα ακολουθήσουμε».

Στην κατεχόμενη Κύπρο

Την ίδια στιγμή στην κατεχόμενη Κύπρο, τα πάντα κινούνται γύρω από τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 14 Δεκέμβρη, ενώ οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στις Τουρκοκυπριακές εφημερίδες είναι αντιφατικές και δε δίνουν ξεκάθαρη εικόνα. Παράλληλα, δημοσίευμα της εφημερίδας «Κίπρις» κάνει λόγο για «μεταφορά με πλοία ατόμων από την Τουρκία», τους οποίος όπως υποστηρίζει «μεταφέρει το κατοχικό καθεστώς για να ψηφίσουν και να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιήσει το κόμμα του πρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου».

Εξάλλου, η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» σε άρθρο της υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην Αγκυρα για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα μέχρι την 1η Μάη 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ