Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Τίμησαν την επέτειο του Κόμματος

Μέσα σε μία ατμόσφαιρα συγκινητική στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας πραγματοποιήθηκε στις 7/12/2003 εκδήλωση προς τιμήν των 85 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες του νησιού, εργαζόμενοι, νεολαία αλλά και η παλιά φρουρά του Κόμματος, ήταν όλοι εκεί για να τιμήσουν την 85χρονη ηρωική πορεία του ΚΚΕ και να δώσουν την υπόσχεση πως θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, και πως σε αυτές τις εκλογές θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Εκ μέρους του Κόμματος μίλησε ο Κ. Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου Περιοχής Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ.

Με την ίδρυση του ΣΕΚΕ - είπε - συγκροτείται τμήμα του και στη Λευκάδα με 35 μέλη. Πρωτοπόροι σ' αυτό το ξεκίνημα ο Βασίλης Φίλιππας ή Τάμπανος και ο Στάθης Ζαβιτσιάνος ή Σταθιός. Μαζί μ' αυτούς δεκάδες αγωνιστές πλαισιώνουν τις γραμμές του Κόμματος στη Λευκάδα. Σταθμοί των αγώνων που οργανώνονται είναι το αντιπολεμικό συλλαλητήριο του 1930, οι αγώνες για τις απαλλοτριώσεις των αμπελώνων της Μονής Ασωμάτων, το αμπελουργικό συνέδριο το 1934 με δυναμική κατάληξή του το αιματοβαμμένο συλλαλητήριο του 1935 με δυο νεκρούς και τρεις τραυματίες. Το λαϊκό κίνημα δεν κάμφθηκε ούτε από τις διώξεις, τις δίκες και τις εξορίες που ακολούθησαν. Με την επιβολή της Κατοχής και τον ερχομό των Ιταλών τα περισσότερα στελέχη του ΚΚΕ βρίσκονται στις φυλακές. Στη συνέχεια όταν συγκροτείται το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ εκατοντάδες ήταν οι Λευκαδίτες αγωνιστές, επώνυμοι και ανώνυμοι, που πότησαν το Δέντρο της Λευτεριάς, πολεμώντας τον καταχτητή και λιπαίνοντας τα χώματα όχι μόνο της Λευκάδας, αλλά και της Ηπείρου, της Στερεάς και όλης της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εκτυλίχτηκε ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Μινόρε» με απαγγελίες ποιημάτων του Ρίτσου, του Μαγιακόφσκι, του Βάρναλη και άλλων ποιητών, με συναυλία και σύντομη αφήγηση της ιστορίας του ΚΚΕ. Στο τέλος, έγινε προβολή ταινίας μικρού μήκους για τα 85 χρόνια του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ