Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αγωνία για τον επόμενο γύρο

Η κόντρα Μητσοτάκη - Κεφαλογιάννη επιβεβαίωσε ότι παραμένουν οι εσωκομματικές «διαχωριστικές γραμμές».

Ανοικτό παραμένει το εσωκομματικό πρόβλημα στη ΝΔ, παρά την «εκεχειρία» που σημειώθηκε χθες στην κόντρα Μητσοτάκη -Κεφαλογιάννη, οι οποίοι απέφυγαν να δώσουν συνέχεια. Στη Ρηγίλλης προσδοκούν ότι ο νέος κύκλος αντιπαράθεσης θα σταματήσει εδώ και τα φώτα της δημοσιότητας θα στραφούν προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, που αντιμετωπίζει ανάλογα εσωκομματικά προβλήματα. Δεν κρύβουν, πάντως, τους φόβους τους για ένα νέο κύκλο εσωκομματικών τριβών, καθώς η κόντρα των δύο Κρητικών πολιτικών ανέδειξε ότι δεν έχουν ξεπεραστεί οι «διαχωριστικές γραμμές» μεταξύ «καραμανλικών - μητσοτακικών». Αγωνιούν, έτσι, ότι στην επόμενη αφορμή που θα παρουσιαστεί θα προκληθούν νέες εσωκομματικές αναταράξεις, οι οποίες θολώνουν την εικόνα του κόμματος και μειώνουν την απήχηση της πολιτικής του στον κόσμο.

Ο Κ. Καραμανλής δε φαίνεται προς το παρόν να παίρνει κάποια πρωτοβουλία για να «ξεκαθαρίσει» το εσωκομματικό τοπίο και μάλλον θα περιοριστεί στο μέχρι τώρα «εξισορροπητικό» ρόλο του, εκτιμώντας ότι δεν είναι ώρα για ρήξεις και διασπάσεις. Η μόνη κίνηση που θα κάνει είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να απευθύνει κάποιο μήνυμα προς τις «εμπλεκόμενες πλευρές» να σταματήσουν να ζημιώνουν τον αγώνα που κάνει το κόμμα και να βοηθήσουν όλοι να απεμπλακεί από την εσωστρέφεια. Το μήνυμα αυτό θα σταλεί με την ομιλία του την Κυριακή στη Λάρισα.

Οσον αφορά την κόντρα Μητσοτάκη - Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται αποστασιοποιημένος και από τις δύο πλευρές, γεγονός που έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια και των δύο πλευρών. Βουλευτές από το «μητσοτακικό» στρατόπεδο επικρίνουν την ηγεσία, γιατί δεν υπερασπίστηκε έμπρακτα τη θέση που εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου για την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ το '93, «ανακαλώντας στην τάξη» τον Γ. Κεφαλογιάννη. Από την άλλη, υποστηρικτές του Κ. Καραμανλή δε διστάζουν να θέτουν ζήτημα δραστικής αντιμετώπισης του «προβλήματος Μητσοτάκη», όσο επώδυνες και αν είναι στην αρχή οι συνέπειες. Ταυτόχρονα, προετοιμάζονται πυρετωδώς για το συνέδριο, προκειμένου να διαμορφώσουν καταλυτική υπεροχή του Κ. Καραμανλή, η οποία θα αποτρέπει κάθε σκέψη για την αμφισβήτησή του. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ η συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Αρ. Σπηλιωτόπουλο, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της λεγόμενης ομάδας των «λοχαγών» (Αλογοσκούφης, Τσιτουρίδης, Νάκος, κ.ά.), που υποστηρίζουν τον πρόεδρο του κόμματος.

Ο Μ. Εβερτ, παρεμβαίνοντας χθες βράδυ (στο «Μέγκα») στη διαμάχη Μητσοτάκη - Κεφαλογιάννη, αποδοκίμασε ευθέως την τοποθέτηση του επίτιμου προέδρου περί εξαγοράς του Αντ. Σαμαρά για την ανατροπή της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι «όταν γίνονται τέτοιες τοποθετήσεις χωρίς να αποδεικνύονται, δε βοηθούν στο χτύπημα της διαπλοκής».

Παράλληλα, έχει υποχωρήσει η αρχική «αδιαφορία», με την οποία αντιμετωπιζόταν το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο, καθώς αρκετοί βουλευτές εκτιμούν ότι η εσωκομματική κρίση και το «χάος» που επικρατεί, αυξάνει τις πιθανότητες για το εγχείρημα του δημάρχου. Μάλιστα, αρκετά στελέχη θεωρούν ήταν λάθος η δήλωση του Θ. Ρουσόπουλου, με την οποία τον εμφάνιζε να συμφωνεί με τις θέσεις της ΝΔ. Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του δημάρχου Αθηναίων εκπέμπεται μήνυμα ότι η νέα πολιτική κίνηση του Δ. Αβραμόπουλου ετοιμάζεται πυρετωδώς με συναντήσεις επιχειρηματιών, στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιοκτητών ΜΜΕ. Παράλληλα, ετοιμάζεται σχέδιο διακήρυξης, το οποίο θα συνοδεύει τη δημιουργία του ομίλου πολιτικού προβληματισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ