Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Με αφορμή την τοποθέτηση του σ. Θεωνά

Σύντροφοι, με αφορμή και την τοποθέτηση του σ. Θεωνά, θα ήθελα να συμβάλω και εγώ στον προσυνεδριακό διάλογο.

Ο σ. αναφέρει πως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ μένει από το 1996 στάσιμη και διαφωνεί με την εκτίμηση του Κόμματος ότι είναι θετικό το γεγονός ότι αντέξαμε. Ο σ. Θεωνάς φαίνεται να ξεχνά ότι η πολιτική επιρροή του ΚΚΕ, ενός επαναστατικού, εργατικού κόμματος, δε μετριέται από τα ποσοστά των εκλογών, ούτε από τις κοινοβουλευτικές έδρες. Η πολιτική επιρροή και η δύναμή του εκφράζεται από την ικανότητά του να επηρεάζει πολιτικά και ιδεολογικά, καθώς και να κινητοποιεί τις λαϊκές μάζες. Αν συμφωνήσουμε με την άποψη του σ. Θεωνά, τότε «νερώνοντας το κρασί» της πολιτικής μας και κερδίζοντας την ανοχή, αν όχι την εύνοια της αστικής τάξης, θα μπορούσαμε να αυξήσουμε κατά πολύ το ποσοστό μας. Αραγε θα είχε μεγαλύτερη «επιρροή» το Κόμμα; Το αποτέλεσμα, όμως, τότε, σύντροφοι, θα ήταν να έχουμε μετατραπεί σ' ένα κατ' επίφαση κομμουνιστικό κόμμα, ακολουθώντας το παράδειγμα των ρεφορμιστικών κομμάτων της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Συμφωνώ με τον σ. Θεωνά ότι η συγκρότηση του ΑΑΔ Μετώπου αποτελεί τη σημαντικότερη πολιτική επιλογή του 15ου Συνεδρίου. Ομως διαφωνώ με τον σ. ότι οι Θέσεις διαφοροποιούν το χαρακτήρα του Μετώπου. Στο Μέτωπο θα συμμετέχουν πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες. Αλλά όπως αναφέρεται στη θέση 19, «απαιτείται να υπάρχει ένα επίπεδο συμφωνίας στη γενική γραμμή κατεύθυνσης για τη λύση των προβλημάτων, στην ανάγκη ρήξης με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών επιλογών». Ομως αυτό δεν ταυτίζει το Μέτωπο με το Κόμμα, ούτε συρρικνώνεται η συσπειρωτική δυναμική του, όπως λέει ο σ. Αντίθετα στο Μέτωπο «συμπαρατάσσονται κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις ανομοιογενείς από άποψη κοινωνικής θέσης και ιδεολογικοπολιτικής στάσης». Δε σημαίνει όμως σε καμιά περίπτωση ότι το Κόμμα μπορεί να αποκρύψει από τον ελληνικό λαό ότι ο δικός του τελικός στρατηγικός στόχος είναι η μετάβαση στο σοσιαλισμό.

Στο ίδιο σημείο θα ήθελα να ασκήσω κριτική στο σ. Θεωνά για «πέντε κόμματα, δύο πολιτικές». Αρκεί να δούμε το σημερινό πολιτικό τοπίο: Το ΠΑΣΟΚ έχει αναδειχτεί σε διαχειριστή της άρχουσας τάξης. Η ΝΔ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι έχει κλέψει το δικό της οικονομικό πρόγραμμα και ότι καθυστερεί στην άσκηση των αντιλαϊκών μέτρων. Ο Συνασπισμός μην ξεχνάμε ότι ψήφισε το Μάαστριχτ και το Αμστερνταμ, ενώ παρά τα άσφαιρα πυρά του προχώρησε σε συμφωνία κορυφής στις δημοτικές εκλογές με την περίπτωση Δαμανάκη. Τέλος με το τελευταίο συνέδριό του προσέγγισε ακόμη περισσότερο το ΠΑΣΟΚ. Το ΔΗΚΚΙ είναι ακόμα προσκολλημένο στο «παλαιό ΠΑΣΟΚ», το ΠΑΣΟΚ που με υπουργό τον Σημίτη πάγωσε τους μισθούς με νόμο! Και ψήφισαν το άρθρο 4 για το συνδικαλισμό. Αρα, ποια είναι η πολιτική διαφορά και η πολιτική αντιπρόταση των παραπάνω κομμάτων; Επίσης δεν μπορώ να κατανοήσω πώς ο σ. συνάγει το συμπέρασμα ότι η θέση μας για μια ΓΣΕΕ, ένα ΕΚ, μία Ομοσπονδία, ένα Σωματείο έχει αλλάξει. Σήμερα οι συμβιβασμένες ηγεσίες δεν υπάρχουν μόνο στην κορυφή, αλλά και στη βάση, στα πρωτοβάθμια σωματεία. Πολλές φορές για να μην καταλάβουμε μια θέση στη διοίκηση, ενώ τη δικαιούμαστε αναλογικά, συμμαχούν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση.

Ο σ. προφανώς αναφερόμενος στην παραίτηση από το Προεδρείο της ΓΣΕΕ μιλά για διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος. Ομως εμείς δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να γίνουμε το άλλοθι των ξεπουλημένων ηγεσιών και να μας λέει η βάση πως είμαστε όλοι ίδιοι και ότι όλα τα ανώτατα στελέχη θέλουν να φτάσουν στη ΓΣΕΕ, μόνο και μόνο για να μεταπηδήσουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός ως αρχή αποτελεί θεμέλιο λίθο ενός κόμματος νέου τύπου. Οποτε το κόμμα μας παρέκκλινε από την αρχή αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα. Η αρχή αυτή πρέπει να τηρείται αυστηρά από τα μέλη και πολύ περισσότερο από τα στελέχη. Ο κάθε σύντροφος πρέπει να λέει ελεύθερα την άποψή του, αλλά πάντα μέσα στα όργανα και η μειοψηφία πρέπει να υποτάσσεται στην πλειοψηφία. Σε καμιά περίπτωση η κριτική δεν είναι δυνατό να ασκείται με τον τρόπο του σ. Κωστόπουλου που έδωσε συνέντευξη λίγες μέρες πριν δημοσιευτούν οι Θέσεις.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο 16ο Συνέδριο

Συντροφικά

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΝΤΙΣΚΑΣ

Εργάτης, ΚΟΒ Διστόμου

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τις Θέσεις και το Καταστατικό(2013-03-29 00:00:00.0)
Για το ΚΚΕ του 21ου αιώνα(2000-12-09 00:00:00.0)
Ας προσέξουμε την τακτική μας(2000-12-07 00:00:00.0)
Χωρίς τίτλο(2000-11-17 00:00:00.0)
Συνεχής επαγρύπνηση απέναντι στον οπορτουνισμό(2000-10-31 00:00:00.0)
Με πολλαπλή αξία η ψήφος στο ΚΚΕ(1996-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ