Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Το μαύρο - άσπρο από τον Ελληνα υπουργό των Εξωτερικών

«Το ΥΠΕΞ εκτιμά πως η νέα δομή του ΝΑΤΟ κατοχυρώνει την εδαφική ακεραιότητα των κρατών - μελών και προαγάγει ένα θετικό κλίμα μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων των δυο χωρών»!!!, δήλωσε, βγαίνοντας από την επιτροπή, ο Γ. Παπανδρέου

 

 

 

Τούρκος πεζοναύτης προφυλάσσει την ...εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας στην ...Κυπαρισσία, κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟικής άσκησης «DYNAMIC MIX»
Τούρκος πεζοναύτης προφυλάσσει την ...εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας στην ...Κυπαρισσία, κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟικής άσκησης «DYNAMIC MIX»
Με το θέμα της εμπλοκής στην άσκηση «Ντέστιν Γκλόρι» αλλά και συνολικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις απασχολήθηκε χτες (κεκλεισμένων των θυρών) και η επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Γεωργίου Παπανδρέου, αλλά και του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου.

Βγαίνοντας από την επιτροπή ο Γ. Παπανδρέου επιδίωξε να διαχωρίσει την εμπλοκή στην άσκηση από τη συνολική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σχολίασε λέγοντας ότι το ΥΠΕΞ εκτιμά πως η νέα δομή του ΝΑΤΟ κατοχυρώνει την εδαφική ακεραιότητα των κρατών - μελών και προαγάγει ένα «θετικό κλίμα μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων των δυο χωρών». Σημείωσε ότι πάγιος στόχος της Ελλάδας είναι να δείξει ότι κινείται σε ένα «υπαρκτό πλαίσιο κανόνων» τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση «το θέμα είναι ΝΑΤΟικό και όχι διμερές» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Κατέληξε επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για τη διενέργεια της άσκησης «Ντέστιν Γκλόρι», η ελληνική πλευρά έχει δικαίωμα να ζητήσει τη διακοπή της άσκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δέχτηκαν την κριτική του ΚΚΕ τόσο για την πορεία που ακολουθείται στο Κυπριακό όσο και για το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενώ έντονη κριτική ασκήθηκε και από την πλευρά της λεγόμενης «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» του ΠΑΣΟΚ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, επισήμανε αναφορικά με τις εξελίξεις στη ΝΑΤΟική άσκηση ότι η κυβερνητική ευφορία για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στηρίζεται σε σαθρό υπόβαθρο το οποίο αναδεικνύεται κάθε φορά σε τέτοιες καταστάσεις. Παράλληλα αναφερόμενος στο θέμα της Κύπρου, επισήμανε ότι έχει αλλάξει η βάση της συζήτησης, καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα ώστε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, να επαναφέρει το θέμα στη βάση των αποφάσεων του οργανισμού και σε καμιά περίπτωση να μην αποδεχτεί την προοπτική δημιουργίας τουρκοκυπριακού κράτους. Τόνισε επίσης ότι η συμπόρευση της κυβερνητικής πολιτικής με την τακτική που ακολουθεί ο ΟΗΕ, την εναρμονίζει ουσιαστικά με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ για το Κυπριακό.

Από την πλευρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του κόμματος Στέλιος Παπαθεμελής υποστήριξε ότι «όσα συνέβησαν ξεκινούν από την άκριτη αποδοχή το 1997 των νέων δομών του ΝΑΤΟ που εκχωρούν τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου στις ΗΠΑ δηλαδή στους Τούρκους».

Το αίτημα για άμεση διακοπή της ΝΑΤΟικής άσκησης και την έκτακτη σύγκληση των υπουργών Εθνικής Αμυνας του ΝΑΤΟ, διατύπωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο Γεράσιμος Αρσένης ζητώντας «να πολιτικοποιηθεί η συζήτηση καθώς υπάρχει ευθύνη του ΝΑΤΟ». Κριτική άσκησαν επίσης ο Γ. Χαραλαμπόπουλος και ο Σ. Βαλυράκης. Οσον αφορά τις τοποθετήσεις της Ντ. Μπακογιάννη, από την πλευρά της ΝΔ και της Μ. Δαμανάκη από το ΣΥΝ, κινήθηκαν στη λογική της λήψης πρωτοβουλιών στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι κρύβει η Χάγη (2006-05-31 00:00:00.0)
Σε εξευτελιστική αναμονή τα ελληνικά μαχητικά (2000-10-17 00:00:00.0)
Σε ΝΑΤΟικό τοπίο τα Ελληνοτουρκικά (2000-05-26 00:00:00.0)
Το Βόρειο Αιγαίο «γκρίζα ζώνη» (2000-05-17 00:00:00.0)
Προωθείται η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου (1999-12-28 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ αναθέτει το Αιγαίο στην Τουρκία (1998-09-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ