Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παζάρι πίσω από την ένταση

Πίσω από την ένταση στο Αιγαίο, «κρύβεται» η έντονη διπλωματική διεργασία που έχει σαν στόχο τη διατύπωση της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με την κοινότητα. Ο κοινοτικός επίτροπος για τα θέματα της διεύρυνσης Γκ. Φερχόιγκεν βρέθηκε χτες στην Αθήνα και «άκουσε» πως σύμφωνα με την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης στο κείμενο της εταιρικής σχέσης θα πρέπει να επαναδιατυπωθούν τα όσα προβλέπει η συμφωνία του Ελσίνκι για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Βέβαια, την ίδια στιγμή που εξελίσσεται αυτή η «σκληρή» διαπραγμάτευση και η τουρκική πλευρά προχωρά σε επίδειξη δύναμης στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, γίνεται γνωστό ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Παπανδρέου και Τζεμ θα βραβευτούν από το ΝΑΤΟ σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Βουδαπέστη στο τέλος του μήνα. Το γεγονός αυτό, ίσως δε βοηθά να προβληθούν, στον Γκ. Φερχόιγκεν, με αξιοπιστία οι «ανυποχώρητες ελληνικές θέσεις για την εταιρική σχέση»

Οπως είναι γνωστό, η Τουρκία έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί το Κυπριακό να αποτελέσει προϋπόθεση για την εξέλιξη της σχέσης της με την ΕΕ. Τη θέση αυτή της Τουρκίας, φαίνεται ότι συμμερίζονται και οι περισσότεροι των εταίρων, γεγονός που φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Αθήνα, καθώς το κείμενο της εταιρικής σχέσης υιοθετείται με σχετική πλειοψηφία. Βέβαια, αν η ελληνική κυβέρνηση δε μείνει ικανοποιημένη από τις διατυπώσεις, έχει τη δυνατότητα να «τινάξει» στον αέρα την ευρωτουρκική σχέση, προβάλλοντας βέτο στο χρηματοδοτικό κανονισμό που συνοδεύει την εταιρική σχέση και για την υιοθέτηση του οποίου απαιτείται ομοφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ