Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να ανατρέψουμε τα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο με τις εξελίξεις στην άσκηση «Destined Glory»

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του Αιγαίου, κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟικής άσκησης «Destined Glory», οι κομμουνιστές κάτοικοι ενός ακριτικού νησιού μας, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους την αγωνία τους, αλλά και συνάμα την οργή τους για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Χίο, αλλά και γενικότερα σε ολόκληρο το Αιγαίο πέλαγος.

Συγκεκριμένα η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ, στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Επιβεβαιώνεται με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο ότι η λεγόμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την υποταγή των δυο χωρών στα πλαίσια της νέας ΝΑΤΟικής ιμπεριαλιστικής τάξης και την εκχώρηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο».

Αυτό αποκαλύφθηκε, επισημαίνεται σ' άλλο σημείο, και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ΝΑΤΟϊκής άσκησης, που διεξάγεται στην Τουρκία και συμμετέχει και η χώρα μας, ύστερα από τουρκική απαίτηση να μην πραγματοποιούνται πτήσεις αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο (Λήμνος και Ικαρία) μετά την ανάθεση από το ΝΑΤΟ σε Τούρκο πτέραρχο της επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο.

Με το νέο καθεστώς συμμετοχής της Ελλάδας, τονίζεται στη συνέχεια, «στη νέα δομή του ΝΑΤΟ που καθιερώνει τη ΝΑΤΟική διχοτόμηση του Αιγαίου, με την ανάληψη της επιχειρησιακής ευθύνης από το στρατηγείο της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Μια ρύθμιση που εκχωρεί στο ΝΑΤΟ το δικαίωμα άμυνας της χώρας κι αυτό με τη σειρά του το αναθέτει στη "σύμμαχο χώρα" της Τουρκίας».

Αυτό που ξεκαθάρισε, επισημαίνεται αμέσως μετά, «στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση δεν είναι αν θα χρησιμοποιούνται οι ελληνικοί αεροδιάδρομοι κόντρα στον τουρκικό ισχυρισμό για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, αλλά η επικίνδυνη συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, που συνεπάγεται την εγκατάλειψη των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, με παράλληλη ανάθεση στην Τουρκία ρόλου τοποτηρητή, του επικυρίαρχου, αφού ουσιαστικά το ΝΑΤΟ υιοθετεί τις διεκδικήσεις της Αγκυρας».

Και υπογραμμίζουν: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει την ξενόδουλη κυβέρνηση Σημίτη, πιστό υπηρέτη του ΝΑΤΟ που ξεπουλά τα εθνικά συμφέροντα στο Αιγαίο στο όνομα της εξυπηρέτησης των ΝΑΤΟικών πολεμοκάπηλων σχεδίων. Οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου όσο αποπροσανατολιστικές κι αν είναι, δεν μπορούν να κρύψουν ότι για μια ακόμα φορά η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ μόνο κινδύνους εκβιασμούς και παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων συνεπάγεται».

Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ, καταλήγουν οι κομμουνιστές στην ανακοίνωσή τους, καλεί το φιλειρηνικό λαό του ακριτικού νησιού, να απορρίψει τέτοιου είδους ΝΑΤΟικές λυκοφιλίες των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας και να συνεχίσει να αγωνίζεται για την προσέγγιση της ελληνοτουρκικής φιλίας σε επίπεδο λαών, ανατρέποντας τα πολεμοκάπηλα στρατιωτικοπολιτικά ΝΑΤΟικά σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ