Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Εκτιμήσεις και συμπεράσματα

Αγαπητοί σύντροφοι, κρατώντας στα χέρια μου το φυλλάδιο με τις Θέσεις του Κόμματος, και διαβάζοντάς τες γενικά, τις εκτιμώ σαν θετικές και ρεαλιστικές, παίρνοντας υπόψη μου τις συνθήκες, εμπόδια και δυσκολίες που αντιμετωπίζει από το σημερινό καπιταλιστικό κατεστημένο στη χώρα μας, που έχουμε καθήκον και τις ευθύνες απέναντι στις λαϊκές δυνάμεις του τόπου μας. Βέβαια τα καθήκοντα είναι βαριά για τους κομμουνιστές και η καθοδήγηση του Κόμματος πρέπει να ενεργεί υπεύθυνα, ψύχραιμα και με θάρρος, για να μπορεί να μεταφέρει στη συνείδηση του Λαού ποια είναι τα καθήκοντα στον αγώνα που αντιμετωπίζει σήμερα και για να μπορέσει να καλυτερεύσει τη θέση του.

Απ' ό,τι διάβασα στις Θέσεις, το Κόμμα γενικά παρουσιάζει άνοδο, ποιοτικά και αγωνιστικά, και απλώνει κάθε μέρα την επιρροή του σε πλατιές μάζες λαού, αυτό είναι ένα σημείο ενθαρρυντικό για το Κόμμα, σαν το δικό μας, που πολεμιέται λυσσασμένα με την προπαγάνδα της αντίδρασης και τα πολλά ψέματα, γιατί όλα τα ΜΜΕ τα έχει στα χέρια της.

1. Πρώτο μέλημα για μένα, εννοώ καθήκον, για τη διαφώτιση του εργάτη, του άμεσα εκμεταλλευόμενου, δουλιά στα συνδικάτα για ν' αλλάξουν πορεία και να μην είναι άμεσα κάτω από την επιρροή του καπιταλισμού.

2. Νεολαία, μεγάλη και προσεκτική δουλιά στη νεολαία, ΚΝΕ, που απ' ό,τι βλέπω ως τώρα, και με ενθαρρύνει, ανεβαίνει. Το άνοιγμα της ΚΝΕ με τα διάφορα Φεστιβάλ. Και προς ανένταχτους νέους φυσικά. Οπως και σεις το γνωρίζετε, και εγώ το πιστεύω, η νεολαία είναι η βάση άντλησης με νέα στελέχη και γενικότερα βοηθάει την ανανέωση του Κόμματος.

3. Το άνοιγμα στα Μέτωπα, εργατικό, ΠΑΜΕ, και από άλλα ευρύτερα στρώματα του λαού μέχρι να πάμε μαζί εκεί που μπορούμε, που άρχισε από τις εκλογές και ύστερα είναι σωστό, προπαντός στον επηρεασμό στις μάζες, αποφεύγουμε την απομόνωση, αυτό που προσπαθούν και θέλουν τα άλλα αστικά κόμματα και να είμαστε πάντα ενεργοί.

4. Ενημερωτικά μέσα και ειδικά Τύπος, «Ριζοσπάστης», ΚΟΜΕΠ και ό,τι άλλο ηλεκτρονικό μέσο μπορούμε ώστε να ακούγεται η φωνή μας. Εγώ θα αναφερθώ στο «Ριζοσπάστη» και ειδικότερα στο φύλλο της Κυριακής, που δε μου λείπει ποτέ και είναι ο αχώριστος φίλος. Για μένα έχει ανεβεί ποιοτικά και γενικότερα στην εμφάνιση, με τα άρθρα του και επιφυλλίδες, με καλούς και έμπειρους συνεργάτες που ξέρουν τι γράφουν. Ειδικότερα το εφταήμερο ένθετο, σωστό σχολείο πολιτισμού και ενημέρωσης και ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Το ρόλο των ενημερωτικών μέσων, εσείς είστε πιο ενήμεροι γι' αυτά. Εγώ απλώς προσθέτω τη γνώμη μου μαζί με την καλή μου θέληση.

Τελειώνοντας, γενικά, το δικό μου συμπέρασμα και η γνώμη είναι θετική με τις Θέσεις. Σας εύχομαι επιτυχία στο 16ο Συνέδριο και πάντα μπροστά. Εκεί που θα σταθώ, σύντροφοι, κάπως περισσότερο είναι στη Θέση 49 του Κόμματος, που λέει ότι η Νέα Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί από το 16ο Συνέδριο να κάνει προσπάθεια με τα άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα να προβληθούν οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στην ανατροπή των πρώην Σοσιαλιστικών κρατών, καθεστώτων. Ως εδώ σωστά. Εδώ θα ήθελα να ρωτήσω, από πού θα έχετε τα στοιχεία γι' αυτές τις αιτίες - ντοκουμέντα καλύτερα. Εγώ ως τώρα δεν έχω τίποτα υπόψη μου, μόνο βλέπω μια θολούρα και σύγχυση, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και ως τώρα καμιά καθοδήγηση κανενός κόμματος δεν καταπιάστηκε με το πολύ σοβαρό αυτό θέμα, που θα 'πρεπε ήδη να έχουν ασχοληθεί ιστορικοί, θεωρητικοί του Μαρξισμού - Λενινισμού. Και εξονυχιστικά και ειδικά μέσα στην ίδια τη Ρωσία, εννοώ από τα Κομμουνιστικά Κόμμα, που υπάρχουν εκεί, κατά κάποιο τρόπο να διαλυθεί αυτή η θολούρα και η σύγχυση, μαζί με την απορία του μυστηρίου παγκόσμια. Κατά τη γνώμη μου αυτή η καθυστέρηση βλάπτει παγκόσμια το κομμουνιστικό κίνημα και χωρίς να υπάρξουν τα στοιχεία, τα ντοκουμέντα γι' αυτές τις αιτίες και να συζητηθούν ανοιχτά απ' όλα τα κόμματα γι' αυτές τις αιτίες. Και από κει να χαράξουν τη σωστή διορθωμένη ίσως γραμμή στα προγράμματά τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες που θα έχουν με τα θετικά και τα αρνητικά, εσφαλμένες ενέργειες κ.ά.

Εδώ, σύντροφοι, έγινε παγκόσμιος σεισμός, έπεσε μια Σοβιετική Ενωση, μια παγκόσμια δύναμη οργανωμένη με επιστημονικά και τεχνολογικά κατορθώματα που εξέπληξαν τον κόσμο και να διαλυθεί σαν χάρτινος πύργος. Και χωρίς ουσιαστικά καμιά αντίσταση του λαού και να πέσει στα χέρια της αντεπανάστασης, στους διεφθαρμένους μεθύστακες. Και να τη διαλύσουν, να την εκμηδενίσουν σαν χώρα και λαό. Εδώ κρύβεται πίσω κάποιο μυστήριο.

Πρώτα - πρώτα ήταν το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος που επικράτησε στην ιστορία του ανθρώπου και για 70 χρόνια και μέσα από το δρόμο αυτόν της ανόδου του είχε και κατορθώματα αναμφισβήτητα, φυσικά είχε και αποτυχίες μέσα σ' αυτό το δρόμο, με τις πιο μεγάλες δυσκολίες για να γίνουν οι αλλαγές, για να περάσει από τη φεουδαρχία, την καθυστέρηση και την αγραμματοσύνη, στη μοντέρνα βιομηχανική κοινωνία. Και νομίζω, αφού ξεκαθαρίσει αυτή η θολή κατάσταση και λυθεί το μυστήριο και η αμφιβολία, εγώ νομίζω θα ξεκαθαρίσει μια κατάσταση που τα περισσότερα θα είναι θετικά για μας, η καθυστέρηση αυτή βλάπτει, δεν ωφελεί τα διάφορα λαϊκά κινήματα και ιδιαίτερα ο ίδιος ο ρωσικός λαός βρίσκεται σε σύγχυση, γιατί με τον κατακερματισμό του κομμουνιστικού κινήματος μέσα στη Ρωσία και με τη μετριότητα των διαφόρων ηγετών της δεν έχουν αποκτήσει την εμπιστοσύνη του λαού και βρίσκεται μετέωρος ο λαός. Για τη σημερινή Ρωσία χρειαζόταν ένας ηγέτης ή ηγέτες με χάρισμα, για να τραβήξει το λαό και τέτοιος δεν υπάρχει σήμερα. Και σαν ένα μικρό παράδειγμα, για όσα αναφέρω παραπάνω, φέρνω τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Λουκασένκο. Κάτι τέτοιο νομίζω είναι το όνομά του, που τον βρίσκω ηθικό, ικανό και τίμιο.

Τελειώνω εδώ, σύντροφοι, γιατί πολύ σας απασχόλησα, αλλά νομίζω θα 'πρεπε και εάν εσείς έχετε πληροφορίες και ντοκουμέντα περισσότερα πάνω στο θέμα που αναφέρω, θα ήθελα να μάθω κάτι με όποιον τρόπο διευκολύνει εσάς. Είναι βασικό, σοβαρό πολύ το θέμα αυτό.

Συντροφικά από ένα σύντροφο 86 χρονών από το Μόντρεαλ, αντιστασιακός και με πίστη σε κείνα τα ιδανικά. Και με μια μικρή μου προσφορά, το κατά δύναμη, των 50 δολ. Και με τις καλύτερες ευχές για επιτυχία στο 16ο Συνέδριο.

Γ. ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

Μόντρεαλ Καναδά


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ