Τρίτη 28 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ
Προωθείται η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου

Η πρόταση του Τούρκου αρχηγού ΓΕΕΘΑ  κινείται στο πνεύμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ για κατάργηση των εθνικών ορίων  επιχειρησιακής ευθύνης.

 Τουρκικά μαχητικά και χερσαίες δυνάμεις έρχονται το Μάη στην Ελλάδα, για να πάρουν μέρος στη ΝΑΤΟική άσκηση «Νταϊνάμικ Μιξ 2000»

Επί τάπητος φαίνεται πως μπαίνει η εφαρμογή του«ενιαίου αμυντικού» χώρου Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, που προβλέπεται στα πλαίσια της λειτουργίας της νέας δομής του ΝΑΤΟ και της κατάργησης των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης μεταξύ των χωρών - μελών. Το πρώτο βήμα επιχειρείται με τη διεξαγωγή κοινών ελληνοτουρκικών ασκήσεων.

Σχετική πρόταση εμφανίζεται να έρχεται από την τουρκική πλευρά διά στόματος του αρχηγού του τουρκικού γενικού επιτελείου, στρατηγού ΧουσεΐνΚιβρίκογλου, ο οποίος δήλωσε στον τουρκικό Τύπο ότι έχει προτείνει στην τουρκική κυβέρνηση την πραγματοποίηση τέτοιων ασκήσεων στο Αιγαίο. Επίσης, πρόσθεσε ότι τα τουρκικά αεροσκάφη, σε ένδειξη καλής θέλησης, πετούν ήδη στο Αιγαίο χωρίς εξοπλισμό. Βέβαια, το ζήτημα δεν είναι αν πετούν χωρίς εξοπλισμό, αλλά να μην παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και να καταθέτουν σχέδια πτήσης για τις διελεύσεις τους από το διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου που είναι στην αρμοδιότητα του ελληνικού FIR.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια τέτοια ρύθμιση είναι σύμφωνη με το πνεύμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που προωθεί το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με τα οποία μεθοδεύεται στο όνομα μιας δήθεν αποστρατιωτικοποίησης, που θα συμβάλει στη μείωση της έντασης και των κινδύνων, η μονομερής εξουδετέρωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Ωστόσο, η πρόταση του Τούρκου στρατηγού περί κοινών ασκήσεων Ελλάδας - Τουρκίας δεν έρχεται τυχαία, καθώς μια εκδοχή τέτοιων ασκήσεων ήδη προετοιμάζεται. Στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής άσκησης«ΝταϊνάμικΜιξ 2000» , που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα από τις 20 Μαΐου μέχρι τις 10 Ιουνίου, προβλέπεται και έχει συμφωνηθεί η άφιξη στο αεροδρόμιο της Λάρισας τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία θα πάρουν μέρος στην άσκηση μαζί με άλλα ΝΑΤΟικά μαχητικά. Σε αυτή τη διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας, που διεξάγει κάθε χρόνο το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα συμμετέχει από το 1997 και μετά, αποδεχόμενη τις ΝΑΤΟικές ρυθμίσεις που οριοθετούν το χώρο διεξαγωγής της άσκησης εκτός του Αιγαίου. Αναγορεύεται, έτσι, μέρος της ελληνικής επικράτειας σε αμφισβητούμενη ζώνη. Φέτος, προβλέπεται να διεξαχθεί στην Πελοπόννησο, κυρίως στην Κυπαρισσία και στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, όπου και αναμένεται να συμμετάσχουν και τουρκικά στρατεύματα.

Οσον αφορά τις ελληνικές αντιδράσεις στην τουρκική πρόταση, αυτές ήταν μόνο ανεπίσημες και εκείνο που αμφισβητείται δεν είναι το ενδεχόμενο διεξαγωγής ακόμα και αμιγών ελληνοτουρκικών ασκήσεων, αφού στα πλαίσια του ΝΑΤΟ διεξάγονται, αλλά το κατά πόσο είναι ειλικρινείς οι τουρκικές προθέσεις. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας απαιτούνται χειροπιαστά δείγματα καλής θέλησης και αλλαγής τακτικής από την τουρκική πλευρά. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι οπλισμένα τουρκικά μαχητικά συνεχίζουν και μετά το Ελσίνκι τη δραστηριότητά τους στο Αιγαίο πετώντας.

Κ.Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαρροές και σενάρια για διευθετήσεις στο Αιγαίο (2010-10-26 00:00:00.0)
Σε εξευτελιστική αναμονή τα ελληνικά μαχητικά (2000-10-17 00:00:00.0)
Σε εφαρμογή το νέο καθεστώς στο Αιγαίο (2000-05-07 00:00:00.0)
Δοκιμή του νέου καθεστώτος στο Αιγαίο (2000-05-03 00:00:00.0)
Νομιμοποίησε τις τουρκικές διεκδικήσεις (2000-04-22 00:00:00.0)
Επίδειξη δύναμης του ΝΑΤΟ (1998-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ