Τρίτη 28 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ψευδαισθήσεις και ευσεβείς πόθοι

Ψευδαισθήσεις για θετική πορεία του Κυπριακού μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι καλλιεργεί η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία, μάλιστα, εκτιμά ότι στην κατάλληλη στιγμή οι Αμερικανοί αλλά και άλλοι παράγοντες θα καταθέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ιδέες ώστε να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Την παραπάνω άποψη διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, λέγοντας ότι, σύμφωνα με την εκτίμηση της κυβέρνησης, η «παρέμβαση» αναμένεται να γίνει στον τρίτο γύρο των συνομιλιών.

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνουν παρεμβάσεις από το διεθνή παράγοντα, γιατί όσο δεν υπάρχουν εισηγήσεις, η ελληνική κυπριακή πλευρά θα βρίσκεται μόνη αντιμέτωπη με την τουρκική αδιαλλαξία.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή, Ντόναλτ Μπάντλερ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ιδέες και μάλιστα καθοριστικές, προσθέτοντας ωστόσο, ότι δε γνωρίζει η κυβέρνηση πάνω σε ποια θέματα αναφέρονται αυτές οι εισηγήσεις.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφων ότι οι ιδέες αυτές πιθανό να κινούνται προς αντίθετη κατεύθυνση από τις θέσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι υπάρχει οργασμός ενεργειών των διπλωματικών υπηρεσιών της Κύπρου προς το διεθνή παράγοντα και εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι ιδέες των ξένων θα βοηθήσουν στο σπάσιμο του αδιεξόδου.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας περί κοινών ελληνοτουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων, ο εκπρόσωπος είπε ότι τόσο αυτές, όσο και άλλες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, αντανακλούν ένα κλίμα που δημιουργείται μετά το Ελσίνκι και το οποίο απελευθερώνει ορισμένες δυνάμεις στην Τουρκία.

Σίγουρα, πρόσθεσε, δεν υπαινίσσομαι ότι εξέλειπαν τα κατεστημένα, αλλά η ελληνική πλευρά θα πρέπει, με ενέργειες και δηλώσεις, να στραφεί προς αυτές τις δυνάμεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση πάντοτε προσδοκά στην ενεργότερη εμπλοκή του ξένου παράγοντα και ιδιαίτερα του αμερικανικού στο Κυπριακό και έτσι πρέπει να είναι και στο δεύτερο και στον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι με την έντονη δράση του ξένου παράγοντα, μπορεί να ασκηθεί μεγαλύτερη επιρροή από την Αγκυρα στον Ντενκτάς.

Αυτό, είπε, φάνηκε όταν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προσήλθε στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης και δέχτηκε να παρακαθήσει στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών.

Στα Κατεχόμενα ο Τζεμ.

Στα Κατεχόμενα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαΐλ Τζεμ και θα παραμείνει για τρεις μέρες.

Οπως δήλωσε, η επίσκεψή του γίνεται για λόγους ανάπαυσης.

Ωστόσο, τουρκοκυπριακές εφημερίδες γράφουν ότι η παραμονή Τζεμ στα Κατεχόμενα προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Η εφημερίδα «Ορτάμ» γράφει ότι ο Τούρκος υπουργός βρίσκεται στα Κατεχόμενα λόγω της στάσης Ντενκτάς στις αποφάσεις του Ελσίνκι. Η εφημερίδα «Αβρούτα» γράφει για διαφωνία μεταξύ Ντενκτάς και Τουρκίας. Η εφημερίδα αναφέρεται σε κάποιες δυνάμεις της Αγκυρας, οι οποίες στρέφονται εναντίον του τουρκοκύπριου ηγέτη.

Σε άλλο δημοσίευμά της γράφει ότι είναι προς το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με τους Ελληνοκύπριους. Γι' αυτό το λόγο, προστίθεται, οι λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα είναι πολύ σημαντικές.

Το δημοσίευμα θεωρείται ως έμμεσο μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους να μην ψηφίσουν το Ντενκτάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ