Τετάρτη 3 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MIX 2000»
Δοκιμή του νέου καθεστώτος στο Αιγαίο

Σε γενική πρόβα εφαρμογής και λειτουργίας της νέας δομής του ΝΑΤΟ και του νέου καθεστώτος που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή του Αιγαίου, αλλά και της λειτουργίας της Ελλάδας και της Τουρκίας στα πλαίσια των νέων ΝΑΤΟικών αναγκών, εξελίσσεται η ετήσια ΝΑΤΟική άσκηση μεγάλης κλίμακας με την επωνυμία «Dynamic Mix 2000», η οποία φέτος θα διεξαχθεί στην Ελλάδα το διάστημα 20 του Μάη - 10 του Ιούνη.

Δύο είναι τα νέα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης άσκησης. Αφ' ενός, θα πάρουν μέρος σ' αυτήν για πρώτη φορά επί του ελληνικού εδάφους και τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Αφ' ετέρου, την ευθύνη διεξαγωγής της θα έχει το νεοσύστατο ΝΑΤΟικό στρατηγείο του Τυρνάβου της Λάρισας. Με τη διεξαγωγή της, πέραν των καθαρά επιχειρησιακών στόχων των ΝΑΤΟικών επιτελείων, που συνδέονται άμεσα με την προετοιμασία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων για νέες επεμβάσεις τύπου Κοσσυφοπεδίου, επιχειρείται να διευθετηθούν και «εκκρεμότητες» που υπήρχαν στην περιοχή του Αιγαίου.

Με το σχεδιασμό και την εκτέλεση της άσκησης παραβλέπονται, με ελληνική συγκατάθεση, τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και οριοθετούνται στην ουσία τα όρια ευθύνης του στρατηγείου της Λάρισας, που περιορίζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα Βαλκάνια, αφήνοντας εκτός τα νησιά του Αιγαίου και τον ευρύτερο θαλάσσιο και εναέριο χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η άσκηση θα διεξαχθεί κυρίως στην Πελοπόννησο, όπου στην περιοχή της Κυπαρισσίας θα γίνει απόβαση, και στην Κεντρική Μακεδονία, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, και καμία ουσιαστική στρατιωτική δραστηριότητα δε θα λάβει χώρα στο Αιγαίο, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη «γκρίζων ζωνών».

Στην άσκηση, που θα γίνει σε περιοχές της Ελλάδας και της Σαρδηνίας, στην Ιταλία, θα πάρουν μέρος περίπου 15.000 στρατιώτες, εκατοντάδες πολεμικά αεροσκάφη και πλήθος πολεμικών πλοίων, περιλαμβανομένου του συνόλου του 6ου Στόλου των Αμερικανών. Από τις δυνάμεις αυτές το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 10.000, θα αναπτυχθεί στην Ελλάδα και από αυτούς οι μισοί περίπου θα είναι Ελληνες. Μέσα στον επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να αρχίσει και να ολοκληρωθεί η άφιξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που θα πάρουν μέρος στην άσκηση. Πύλη εισόδου θα είναι και για αυτή την περίπτωση η Θεσσαλονίκη, στη δε Κυπαρισσία η απόβαση των δυνάμεων θα γίνει από πλοία στα οποία και θα επιστρέψουν μετά την ολοκλήρωση της άσκησης.

Οσον αφορά την τουρκική συμμετοχή προβλέπεται να μετασταθμεύσει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου μια μοίρα από 12 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου «F-16», ενώ ένας λόχος Τούρκων πεζοναυτών θα αποβιβαστεί από πλοία στην Κυπαρισσία. Αναπάντητο ωστόσο παραμένει το ερώτημα αν τα τουρκικά μαχητικά, που θα προσγειωθούν στο ελληνικό έδαφος πετώντας πάνω από το Αιγαίο, καταθέσουν σχέδια πτήσης, πράγμα που αρνούνται συστηματικά, αμφισβητώντας έτσι έμπρακτα την ελληνική αρμοδιότητα για τον έλεγχο του FIR στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αν και αυτό, η υποβολή σχεδίων πτήσης, όπως υποστηρίζεται από την ελληνική πλευρά, αποτελεί όρο για τη συμμετοχή στην άσκηση των τουρκικών αεροσκαφών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βήμα ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου (2000-10-07 00:00:00.0)
Σε ΝΑΤΟικό τοπίο τα Ελληνοτουρκικά (2000-05-26 00:00:00.0)
Η Νάπολη (!) εγκρίνει τις πτήσεις στο Αιγαίο (2000-05-24 00:00:00.0)
Παράδοση της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς (2000-05-09 00:00:00.0)
Σε εφαρμογή το νέο καθεστώς στο Αιγαίο (2000-05-07 00:00:00.0)
Παραβιάσεις και κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο (2000-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ