Τετάρτη 3 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η εισήγηση για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ

Σημαντική ιστορική στιγμή - καμπή στην πολύχρονη ιστορία εξάρτησης και υποτέλειας της χώρας μας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ .ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν εισηγείται σήμερα επίσημα την ένταξη της Ελλάδας, ως δωδέκατου μέλους, στο «τρίτο στάδιο» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) του Μάαστριχτ της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που ισχύει από την 1/1/1999.

Ο αρμόδιος επίτροπος Ισπανός Πέδρο Σόλμπες θα παρουσιάσει την ενδεκάτη πρωινή, ενώπιον της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) την «έκθεση για την πρόοδο της σύγκλισης και σχετική σύσταση», σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα πληρεί τις επιταγές του Μάαστριχτ όσον αφορά τα ονομαστικά, οικονομικά «κριτήρια σύγκλισης» και κατά συνέπεια μπορεί να ενταχθεί από την 1/1/2001 στη «ζώνη Ευρώ». Την ολιγόλογη «σύσταση» της Κομισιόν υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα συνοδεύει πολυσέλιδη σημαντική «έκθεση, η οποία και θα επισημοποιεί τις δεσμεύσεις της Αθήνας για τη γενικότερη οικονομική και κοινωνική πολιτική των επομένων ετών. Στην ίδια συνεδρίαση της επιτροπής του ΕΚ, ο Γάλλος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ) Κρ. Νουαγιέ θα παρουσιάσει και την «έκθεση» των κεντρικο-τραπεζιτών για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, χωρίς όμως σχετική «σύσταση». Ο Κρ. Νουαγιέ αντικαθιστά τον πρόεδρο της ΕΚΤ Β. Ντούιζμπεργκ. Τις εισηγήσεις αυτές θα εξετάσει το ΕΚ, που θα πρέπει να γνωμοδοτήσει μέχρι τα μέσα Μάη, θα αξιολογήσει το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) την 5η Ιούνη στο Λουξεμβούργο, και θα επιβεβαιώσει οριστικά με ομοφωνία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Πόρτο (19/20 Ιούνη), σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Τον Ιούνη θα αποφασιστεί και το «κλείδωμα» της ισοτιμίας της δραχμής και από πότε θα ισχύσει.

Πολυετής και πολυσχιδής εξάρτηση

Η «έκθεση για την πρόοδο της σύγκλισης» και η «σχετική σύσταση» της Κομισιόν θα περιέχουν λεπτομερή ανάλυση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας στη δεκαετία του Μάαστριχτ και συγκεκριμένες συστάσεις για το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. Γίνεται φανερό ότι το μεγάλο ενδιαφέρον για τους Ελληνες εργαζόμενους δεν εστιάζεται στην πλήρωση των ονομαστικών «κριτηρίων», αλλά στις σκληρές δεσμεύσεις που θα τις συνοδεύουν. Με αφορμή τη «διατηρησιμότητα» του «κριτηρίου» του πληθωρισμού θα υπάρχει δέσμευση για συγκράτηση των μισθών και σύνδεσή τους με την «παραγωγικότητα». Και με αφορμή το υψηλό συσσωρευμένο δημόσιο χρέος θα υπάρχει πολυσχιδής δέσμευση για μείωση των ελλειμμάτων με ριζική ανατροπή του εργατικού και ασφαλιστικού καθεστώτος και συρρίκνωση του «κοινωνικού κράτους».

Συγκεκριμένες εντολές, δεσμευτικές για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, θα αναφέρονται αναλυτικά στην «επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων» και στην «απελευθέρωση της αγοράς». Υπενθυμίζεται ότι η εξάρτηση προέρχεται από τις γενικές επιταγές του Μάαστριχτ, αλλά οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις αφορούν (...) πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σημίτη που είχε προεκλογικά δεσμευτεί τόσο στα πλαίσια του «Προγράμματος Σύγκλισης» όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας (23/24 Μάρτη 2000). Η ένταξη της Ελλάδας στο «τρίτο στάδιο» της ΟΝΕ αποτελεί καμπή στην πολύχρονη ιστορία εξάρτησης και υποτέλειας της χώρας, δημιουργεί ανεπίστρεπτα δεσμά και διαδικασίες επιτήρησης του συνόλου της παραγωγικής ζωής και δεσμεύει αμετάκλητα όλες τις επόμενες ελληνικές κυβερνήσεις. Οσοι εντάσσονται στην ΟΝΕ «αυτοβούλως» δεν μπορούν να εξέλθουν παρά μόνο βίαια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ