Τετάρτη 3 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη μέγκενη των αμερικανικών πιέσεων

Ν. ΥΟΡΚΗ (του απεσταλμένου μας Δ. ΜΗΛΑΚΑ).-

Δίχως καμιά κομψότητα, ακόμη και προς τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο διατηρούν άριστες σχέσεις, οι Αμερικανοί πιέζουν την Αθήνα να θεσμοποιήσει την υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ των διοικητών αρχών των δύο χωρών και να αλλάξει το εσωτερικό θεσμικό πλαίσιο της χώρας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Οι Αμερικανοί, προκειμένου να προωθήσουν το στόχο τους, επιφύλαξαν μια δυσάρεστη έκπληξη στον Γ. Παπανδρέου. Εδωσαν στη δημοσιότητα την έκθεση του Αμερικανού ΥΠΕΞ για την τρομοκρατία την περασμένη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία άρχιζε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Μάλιστα, για να κορυφωθεί η πίεση προς την Αθήνα, η έκθεση -που ήταν προγραμματισμένο να δημοσιευτεί την περασμένη Πέμπτη- καθυστέρησε τόσο, όσο ήταν απαραίτητο να συμπέσει με την παρουσία του Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ.

Αυτή η αμερικανική έλλειψη «κομψότητας» αλλά και το περιεχόμενο της έκθεσης υποχρέωσαν ακόμη και τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αντιμετωπίζει «προσεκτικά» τους Αμερικανούς, να μιλήσει για «αδικία σε βάρος της Ελλάδας» και να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός.

Παρ' όλα αυτά κύκλοι του υπουργείου επιχειρούσαν να βρουν δικαιολογίες στην απαράδεκτη αμερικανική μεθόδευση, αποδίδοντας το γεγονός είτε «σε γραφειοκρατικά στερεότυπα», είτε «σε αμερικανική ψύχωση για το φαινόμενο της τρομοκρατίας», είτε, τέλος «στη δυσφορία της Ουάσιγκτον για τα περσινά γεγονότα στην Ελλάδα από την υπόθεση Οτσαλάν, μέχρι τη στάση που κράτησε ο ελληνικός λαός έναντι των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και της... υποδοχής που επιφύλαξε στον Μπ. Κλίντον όταν επισκέφτηκε την Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ίδιοι διπλωμάτες παραδέχονται ότι οι Αμερικανοί με αυτόν τον άκομψο τρόπο επιδιώκουν να επιταχύνουν τη διαδικασία για την υπογραφή της Συμφωνίας περί Αστυνομικής Συνεργασίας των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα κείμενα που θα αποτελέσουν τη συμφωνία είναι έτοιμα. Κανείς ωστόσο, από το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι σε θέση να πει ποια νομική μορφή θα λάβει η Συμφωνία. Αυτό το οποίο θέλουν να πουν από το ΥΠΕΞ - και το προβάλλουν - είναι πως η συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο χώρες τους προσεχείς μήνες, θα υπογραφεί, τελικά, από τους αρχηγούς της αστυνομίας των δύο χωρών. Αυτό είναι κάτι που θα το επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να μην υπάρχει υπογραφή πολιτικού προσώπου κάτω από τη συμφωνία, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό αν επιθυμούν το ίδιο και οι Αμερικανοί...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποιος εξόπλισε τον Χουσεΐν(2003-03-28 00:00:00.0)
Ολα στο τραπέζι της Κοπεγχάγης(2002-12-11 00:00:00.0)
Θεσμοθετείται η υπεροχή του αμερικανικού νόμου στην Ελλάδα(2001-06-17 00:00:00.0)
Προβληματισμοί για τις σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ(2001-02-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-10-06 00:00:00.0)
Αντιδράσεις από "υπερπατριωτικές" θέσεις(1997-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ