Τετάρτη 3 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ 3 ΤΟΥ ΜΑΗ

1965 Νέο «δόγμα Τζόνσον» για την αντιμετώπιση της «κομμουνιστικής διείσδυσης» στις χώρες της Λατινικής Αμερικής κηρύσσει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν προληπτική δράση και δείγμα της νέας τακτικής αποτελεί η επέμβαση στο Αγιο Δομήνικο. Νέος Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας «εκλέγεται» από το στρατό, ο συνταγματάρχης Κααμάνο.

1968 Εκτεταμένες συμπλοκές φοιτητών - αστυνομίας ξεσπούν στο κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στο Παρίσι. Είναι η πρώτη εκδήλωση της εξέγερσης που έμεινε στην ιστορία ως ο «Γαλλικός Μάης».

1971 «Εκπεφρασμένη πρόθεση του παρόντος καθεστώτος εν Ελλάδι είναι η αποκατάστασις, συντόμως, αντιπροσωπευτικής κυβερνήσεως», είναι η εκτίμηση της επίσημης έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αμερικανική πολιτική έναντι της Ελλάδας στο διάστημα 1969-1970.

1977 Με ομόφωνη απόφασή της η κυπριακή Βουλή ζητάει το άνοιγμα του φακέλου της προδοσίας της Κύπρου. Το αίτημα υποστηρίζεται από σύσσωμη την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, προσκρούει όμως στην άρνηση της κυβέρνησης, η οποία επικαλείται λόγους «εθνικού συμφέροντος».

1982 Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοινώνει ότι δεν αποδέχεται τη νέα συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, που υπερψηφίστηκε από 130 χώρες, επειδή κατά την άποψή της «θίγει νομικά και ζωτικά συμφέροντα της χώρας».

1983 Νέα πρόταση για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων της Ευρώπης πραγματοποιεί ο Σοβιετικός ηγέτης Γιούρι Αντρόποφ. Δηλώνει ότι η Σοβιετική Ενωση είναι διατεθειμένη να μειώσει τον αριθμό των πυρηνικών πυραύλων της που σημαδεύουν τη Δυτική Ευρώπη στο επίπεδο των πυραύλων που έχει αναπτύξει το ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ