Τετάρτη 3 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοταχώς για ένα άλλο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα

Η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου άνοιξε πλέον για τα καλά. Η κοινή γνώμη προετοιμάζεται για τις αλλαγές που θα επέλθουν και το σκοπό αυτό υπηρετούν δηλώσεις επιφανών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σενάρια που δημοσιεύονται στον Τύπο και που όλα συγκλίνουν στο ότι οδεύουμε σε ένα εκλογικό σύστημα περίπου σαν αυτό της Βρετανίας ή της Γερμανίας.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι δεδομένη, εξίσου δεδομένο όμως πρέπει να θεωρείται ότι ο νόμος που θα τον αντικαταστήσει δε θα είναι λιγότερο καλπονοθευτικός. Η κυβέρνηση απορρίπτει ασυζητητί την απλή αναλογική, το μόνο εκλογικό σύστημα που μπορεί να εγγυηθεί την ισοτιμία της ψήφου και την ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης. Αντίθετα, δεδηλωμένη πρόθεσή της είναι το όποιο νέο εκλογικό σύστημα να εξασφαλίζει αυτοδύναμες κυβερνητικές πλειοψηφίες. Εξάλλου είναι πρόσφατη η δήλωση της Βάσως Παπανδρέου «το να έχουμε ισχυρές κυβερνήσεις στην Ελλάδα είναι απαραίτητο» και ότι «αυτό που θέλουμε σίγουρα από τις εκλογές είναι ότι θα πρέπει να προκύπτει κυβέρνηση». Με την άποψη αυτή συντάσσεται και η ΝΔ.

Αν τώρα γεννάται το ερώτημα προς τι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί στα σχέδια για δραστικές αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας. Αλλαγές τέτοιες ώστε να προωθούνται καλύτερα και ταχύτερα τα αντιλαϊκά σχέδια της άρχουσας τάξης, πάντα όμως από ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις.

Οχι, περισσότερο αναλογικός ο νόμος!

Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν απόλυτα σαφής: «Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: Ο εκλογικός νόμος δε θα πρέπει να γίνει περισσότερο αναλογικός»! Κι αυτό γιατί - όπως εξήγησε - η Ελλάδα έχει ανάγκη από σταθερές και ισχυρές κυβερνήσεις.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου τάχθηκε υπέρ ενός εκλογικού συστήματος που προσομοιάζει με αυτό της Γερμανίας, «είμαι υπέρ της μικρής περιφέρειας, με τις 100 έδρες με λίστα» δήλωσε.

Τα σενάρια στον Τύπο

«Οι ριζικές αλλαγές στη διοίκηση του κράτους φέρνουν και πάλι στην επικαιρότητα τον τρόπο εκλογής των βουλευτών», υπογραμμίζεται στο σχετικό θέμα του «Τύπου της Κυριακής». Σύμφωνα με την εφημερίδα θα υπάρξουν αλλαγές όχι μόνο στην «αριθμητική του νόμου, αλλά και στη διοικητική του πλευρά και τον τρόπο εκλογής», επίσης «οι περιφέρειες στις οποίες θα εκλέγονται βουλευτές θα γίνουν μικρότερες» άρα σπάσιμο των σημερινών περιφερειών.

Παράλληλα, η εφημερίδα μας πληροφορεί πως «θα υπάρξουν δύο κατηγορίες βουλευτών, αυτοί που θα εκλέγονται σε πανελλαδικό επίπεδο σε μια ενιαία περιφέρεια (περίπου 100 βουλευτές) και ο τρόπος εκλογής τους μπορεί να είναι περισσότερο αναλογικός από το σημερινό» και αυτοί που θα εκλέγονται στις μικρές μονοεδρικές ή διεδρικές περιφέρειες με το πλειοψηφικό σύστημα.

Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει πως πιθανόν να υπάρχει πλαφόν για κόμματα ή συνδυασμούς κομμάτων που δικαιούνται βουλευτή, καθώς και ότι υπάρχει πιθανότητα το πλαφόν να είναι διαφορετικό για τους 100 Επικρατείας και για τους 200. Ακόμα πως είναι πιθανόν οι 100 να εκλέγονται με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.

Στο ρεπορτάζ του «Αδέσμευτου της Κυριακής» το σενάριο είναι λίγο πολύ το ίδιο. Η εφημερίδα επικαλείται τους «εκλογομάγειρες» του Μαξίμου σύμφωνα με τους οποίους η απλή αναλογική απορρίπτεται! Παράλληλα κάνει λόγο για μείωση των μειζόνων εκλογικών περιφερειών από «13 σε 7, σε συνδυασμό με τις γενικότερες αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση της χώρας», αλλά και μείωση των εκλογικών περιφερειών. Το σενάριο της εφημερίδας είναι παρόμοιο με αυτό του «Τύπου της Κυριακής», προσθέτει όμως ότι αν υπάρξει όριο εισόδου στη Βουλή για τους 100 βουλευτές Επικρατείας, αυτό θα οριστεί στο 1%. Αναφορικά με το όριο εισόδου στη Βουλή για τα κόμματα υποστηρίζει πως αν υπάρξει θα παραμείνει στο 3%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ