Τρίτη 9 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MIX -2000»
Παράδοση της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι τελευταίες προετοιμασίες για τη ΝΑΤΟική άσκηση «Dynamic Mix 2000» που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το διάστημα 20 Μάη - 10 Ιούνη με επίκεντρο τις περιοχές της Κυπαρισσίας και της Θεσσαλονίκης. Από σήμερα αναμένεται να αρχίσει στη Θεσσαλονίκη η άφιξη των πρώτων στρατιωτικών τμημάτων, κυρίως Αμερικανών, για την προετοιμασία της άφιξης των στρατιωτικών τμημάτων και των άλλων μονάδων από 12 ΝΑΤΟικές χώρες. Η εν λόγω άσκηση, με βάση το σενάριό της και τις δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα, αποσκοπεί στην προετοιμασία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων για νέες επεμβάσεις αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Με τη διεξαγωγή της άσκησης μπαίνει σε εφαρμογή το νέο καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και ουσιαστικά πρόκειται για μια άσκηση επιβολής της αμερικανικής επικυριαρχίας στο Αιγαίο. Η «Dynamic Mix 2000» είναι η μεγαλύτερη ετήσια άσκηση του ΝΑΤΟ και η πρώτη που πραγματοποιείται μετά τη λειτουργία της νέας δομής του ΝΑΤΟ και την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Λάρισας.

Για πρώτη φορά, σε άσκηση επί του ελληνικού εδάφους, συμμετέχουν και τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Θα είναι ένας λόχος 150 πεζοναυτών, που θα αποβιβαστούν στις 31 Μάη στην Κυπαρισσία και 12 μαχητικά τύπου «F-16» τα οποία θα αφιχθούν στις 19 Μάη στην αεροπορική βάση της Ν. Αγχιάλου. Συνολικά, στην άσκηση θα πάρουν μέρος 15.000 στρατιώτες, 65 πολεμικά πλοία και 293 πολεμικά αεροσκάφη. Τα δύο τρίτα των δυνάμεων αυτών θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια της άσκησης θα ανασταλεί το FIR Αθηνών, δηλαδή η περιοχή που η Ελλάδα έχει την αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων και καλύπτει όλο το Αιγαίο, αφού η αρμοδιότητα αυτή θα περάσει στα χέρια των ΝΑΤΟικών μέσω του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) στη Λάρισα, το οποίο θα λειτουργήσει σαν ΝΑΤΟικό αεροπορικό υποστρατηγείο.

Στον κόλπο της Κυπαρισσίας και ειδικότερα στην περιοχή Καλό Νερό, βόρεια του ποταμού Νέβα, θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της 31 Μάη προς 1 Ιούνη απόβαση περίπου 2.500 πεζοναυτών, ανάμεσά τους και των 150 Τούρκων με τα 5 οχήματα, επίσης Αμερικάνοι, Γάλλοι και Ισπανοί θα έρθουν με πλοία από τη Σαρδηνία. Οι δυνάμεις αυτές, στη συνέχεια, θα κατευθυνθούν μέσω της εθνικής οδού νότια και σε βάθος περίπου 20 χιλιομέτρων, όπου θα στρατοπεδεύσουν μέχρι τις 4 Ιούνη.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης θα λάβει χώρα το μεγαλύτερο μέρος της άσκησης και ειδικότερα γύρω από την τοποθεσία Ασκός Προφήτη, όπου στις5 Ιούνη θα γίνει η κορύφωση της άσκησης με προσκεκλημένο και το γγ του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ