Τρίτη 9 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα ναζιστικά στρατόπεδα του Αουσβιτς και του Μπριγκενάου, πραγματοποίησε την Κυριακή η Ισραηλιτική Κοινότητα. Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Ανδρ. Σεφιχά, μιλώντας στην επιμνημόσυνη δέηση, χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός της βεβήλωσης του μνημείου του Ολοκαυτώματος, που έγινε πριν λίγες βδομάδες, την παραμονή της 21ης Απρίλη. Επίσης υπενθύμισε τους κινδύνους από την αναβίωση του ναζισμού στην Ευρώπη και έθεσε τον καθένα προ των ευθυνών του.

Το Σάββατο 11 Ιούλη 1942, οι ναζί συγκέντρωσαν τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης στην πλατεία Ελευθερίας και τους βασάνισαν. Το Μάρτη του 1943, έγινε η πρώτη αποστολή στα στρατόπεδα θανάτου. Το 96% του εβραϊκού πληθυσμού, μία ακμαία κοινότητα, ένα δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού και ένας ολόκληρος κόσμος, οδηγήθηκε στα κρεματόρια.

Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδης, βουλευτές του νομού, ανάμεσά τους ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ