Τρίτη 9 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Τιμήθηκε με αγώνα η Πρωτομαγιά!

Μαχητικές και μαζικές ήταν οι ταξικές συγκεντρώσεις, που έγιναν σε πολλές πόλεις της Πελοποννήσου και σε νησιά

Με ταξικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις τίμησαν την εργατική Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι σε πολλές πόλεις της Πελοποννήσου.

Στην Πάτρα οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών και συμμετείχαν στον ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Από διάφορα σημεία της πόλης ξεκίνησαν προσυγκεντρώσεις σωματείων και φορέων, οι οποίες κατέληξαν στην πλατεία Γεωργίου, όπου έγινε η κεντρική εκδήλωση. Από τα συνθήματα και τα πανό των συγκεντρωμένων έβγαινε η απόφασή τους να συνεχίσουν το συντονισμένο αγώνα τους κοντά στα ταξικά σωματεία για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν το μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Φώτης Κατσικαρώνης και ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΚΕΑ Αράξου Διονύσης Πλέσσας. Στην κεντρική ομιλία εκ μέρους της ΣΕ ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας Ανδρέας Αντωνόπουλος, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα, που χρωμάτισαν την Πρωτομαγιά, σημείωσε πως η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε νέα όξυνση των προβλημάτων λόγω της αντιλαϊκής επίθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης της ΕΕ και της εργοδοσίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη βοήθεια, που δίνουν στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις «οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚ Πάτρας», οι οποίες «έχουν επιλέξει να υποτάξουν τους εργαζόμενους στην απάνθρωπη παγκοσμιοποίηση της ΟΝΕ, στην τυραννία των πολυεθνικών και συνειδητά αφοπλίζουν τους εργαζόμενους, με τους κοινωνικούς διαλόγους και τη συναίνεση». Ο ομιλητής πρόσθεσε πως «η γραμμή του εκφυλισμού, της διάλυσης, της ανυποληψίας», στο εργατικό κίνημα «πρέπει να ηττηθεί, να αλλάξουν οι συσχετισμοί, να αναζωογονηθεί και να ανασυγκροτηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα», με την ολόπλευρη ενίσχυση του Πανεργατικού Μετώπου.

Κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους να ακολουθήσουν «το δρόμο της αντίστασης, της ταξικής πάλης για την ανατροπή της κυριαρχίας και της εξουσίας των μονοπωλίων», να οικοδομήσουν «την ενότητα όλης της εργατικής τάξης», για «να μπει τέρμα στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για μιαν άλλη λαϊκή εξουσία».

Στη συνέχεια ακολούθησε μια μαχητική πορεία στους δρόμους της Πάτρας, η οποία κατέληξε στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη αντιστασιακών, που κρεμάστηκαν εκεί από τους κατακτητές τον Μάη του 1944.

Στις άλλες πόλεις

Στην Καλαμάτα πολλοί εργαζόμενοι συμμετείχαν στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Ακολούθησε πορεία, η οποία κατέληξε στο μνημείο των λιμενεργατών στο λιμάνι της πόλης.

Στο Αίγιο η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών. Στον Πύργο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και πορεία με διοργανωτή τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών.

Στην Κόρινθο, οι εργαζόμενοι στήριξαν τη συγκέντρωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών στα Περιβολάκια. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στην Τρίπολη, πολλοί εργαζόμενοι συμμετείχαν στο κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα εργαζόμενων και συνταξιούχων της ΔΕΗ και συμμετείχαν στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Βασιλείου. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στο Αργος, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Πέτρου.

Στη Σπάρτη, η ΚΟ του ΚΚΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

ΙΟΝΙΟ

Τη διατήρηση και διεύρυνση των κατακτήσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, με την κατάργηση των εισφοροδιαφυγών, καθώς και την ένταση της πάλης των εργαζομένων κατά της νέας τάξης και κατά των αμερικανο-ΝΑΤΟικών επεμβάσεων στην περιοχή μας, είναι μερικά από τα αιτήματα, που έθεσαν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Κέρκυρας στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης την Κυριακή το πρωί .

Στην Κεφαλονιά, η παγκεφαλονίτικη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο, ήταν μαζικότερη και μαχητικότερη από τις προηγούμενες χρονιές. Στη Ζάκυνθο οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και συμμετείχαν μαχητικά στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ