Τρίτη 9 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρώνουν το δρόμο για νέο αντιτρομοκρατικό νόμο

Με επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα και δηλώσεις που λένε τη μισή αλήθεια, η κυβέρνηση στρώνει το δρόμο για ένα νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, πιστή στις υποσχέσεις που έχει δώσει στην Ουάσιγκτον. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αλλαγή της νομοθεσίας για την πάταξη της τρομοκρατίας, με μισόλογα και υπεκφυγές επιβεβαίωσε, στην ουσία, αυτό που αρκετό καιρό έχει διοχετευτεί στα ΜΜΕ.

Οτι, δηλαδή, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προωθήσει νομοθετικές αλλαγές στο όνομα της αντιμετώπισης των δυσλειτουργιών που παρουσιάζονται στην απονομή της δικαιοσύνης και στη λειτουργία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ο Δ. Ρέππας είπε συγκεκριμένα ότι οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης δεν αντιμετωπίζουν θέμα αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά σε επιμέρους θέματα, που έχουν να κάνουν με την καλύτερη λειτουργία των οργάνων. Και παρέπεμψε σε δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δ. Ευσταθιάδη, ο οποίος ήταν πιο συγκεκριμένος και αναφέρθηκε στη διαδικασία εκδίκασης υποθέσεων τρομοκρατίας από τα μεικτά ορκωτά δικαστήρια. Επιχείρησε, όμως, να αποσυνδέσει τις επικείμενες αλλαγές από τις αμερικανικές πιέσεις, λέγοντας ότι «δεν εξαρτάται η όποια ελληνική νομοθεσία από τις βουλήσεις των Αμερικανών. Ετσι, λοιπόν, δε συζητάμε για ένα νέο τρομονόμο. Είναι κάποιες σκέψεις σε ό,τι αφορά ειδικότερα, και μόνο σε αυτό μπορώ να τοποθετηθώ εγώ, αν τυχόν τα δικαστήρια, τα μεικτά ορκωτά, έχουν αποδώσει. Υπάρχει μια απροθυμία των πολιτών, επειδή είναι σκληρός πυρήνας με τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Είπε επίσης ότι δεν έχει συζητηθεί η περίπτωση να επιτραπεί σε μυστικούς αστυνομικούς να παριστάνουν τους τρομοκράτες, ως αστυνομική τακτική για τη διείσδυση στις τρομοκρατικές οργανώσεις...

Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, απαντώντας σε δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για επικείμενες νομοθετικές αλλαγές στο θέμα της τρομοκρατίας, απάντησε ότι δεν έχει ασχοληθεί μ' αυτό το ζήτημα, δεν έχει κάνει καμιά σύσκεψη και δεν έχει δεχτεί εισηγήσεις.

Στην πραγματικότητα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά και αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από τη συχνότητα με την οποία εμφανίζονται διάφορα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο αρμόδιος εισαγγελέας για θέματα τρομοκρατίας, Ι. Διώτης, με άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα», πριν μερικές μέρες, αποκάλυψε ότι έχει εισηγηθεί να δρομολογηθούν αλλαγές που θα «βελτιώνουν» τη νομοθεσία και θα την κάνουν «αποτελεσματικότερη».

Σύμφωνα με τον Ι. Διώτη, «εκτός από την αύξηση του πλαισίου της ποινής που προβλέπεται στο άρθρο 187 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα (σύσταση και συμμορία), είναι αναγκαία η πρόβλεψη μειωμένης ποινής ή ακόμη και απαλλαγής του δράστη, όταν ο τελευταίος προβαίνει σε σημαντικές αποκαλύψεις που οδηγούν στην εξιχνίαση εγκλημάτων τρομοκρατίας ή συμβάλλουν στην εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων ή αποτρέπουν τη διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων».

Ο εισαγγελέας τάσσεται υπέρ της χρησιμοποίησης αστυνομικών προβοκατόρων με το σκεπτικό ότι αυτό γίνεται ήδη για τη σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών ή για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Αστυνομία. Επισημαίνει, επίσης, ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα σαφές νομικό «πλαίσιο αξιοποίησης των νέων επιστημονικών μεθόδων και να παρέχεται η δυνατότητα εξασφάλισης της συγκριτικής εξέτασης βιολογικού υλικού (μέθοδος DNA, κτλ.). Παρόμοια διαδικασία, σύμφωνα με τον ίδιο, προβλέπεται για το πλημμέλημα της οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών (άρθρο 42 του ΚΟΚ)».

Για πρώτη φορά ο εισαγγελέας προτείνει να καταργηθούν οι διατάξεις των άρθρων 211 Α΄ και 224 παρ. 2 του κώδικα ποινικής δικονομίας, που αναφέρονται στις καταθέσεις ή απολογίες του συγκατηγορουμένου και στην αξιολόγηση της κατάθεσης ενός μάρτυρα που δεν κατονομάζει την πηγή των πληροφοριών του. Τέλος, αναφέρεται στην εκδίκαση των υποθέσεων τρομοκρατίας από το Τριμελές Εφετείο και όχι από μεικτά ορκωτά δικαστήρια, προτείνει μέτρα για την προστασία των μαρτύρων και ειδικά καταστήματα κράτησης των υπόπτων και καταδίκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ