ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2022
Σελ. /16
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ
«Ελα με τα πόδια» και «κοιμήσου στον καναπέ» οι συστάσεις της εργοδοσίας

Δουλειά μέσα στον χιονιά, απανωτές βάρδιες, εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι σε εργοστάσια και επιχειρήσεις

Απαράδεκτες εικόνες με διανομείς να εργάζονται μέσα στο χιόνι

RIZOSPASTIS

Απαράδεκτες εικόνες με διανομείς να εργάζονται μέσα στο χιόνι
Με πολύωρη ταλαιπωρία για να μετακινηθούν από και προς τη δουλειά, θέτοντας σε πολλές περιπτώσεις την ασφάλειά τους σε κίνδυνο, με πιέσεις και εκβιασμούς από την εργοδοσία ώστε να εμφανιστούν στο πόστο τους «με κάθε τρόπο», με μεθοδεύσεις των επιχειρήσεων που βάζουν στο στόχαστρο το ρεπό, τις μέρες άδειας, ακόμα και την καταβολή του μεροκάματου των εργαζομένων, πληρώνουν το κύμα κακοκαιρίας και την εγκληματική πολιτική διαχείρισής της οι εργαζόμενοι.

Κοιμήθηκαν το βράδυ στο αεροδρόμιο και το πρωί συνέχισαν τη βάρδια!

Στον χώρο δουλειάς αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν τη Δευτέρα εργαζόμενοι στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ την Τρίτη δούλεψαν κανονικά. Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, στο «πολυδιαφημισμένο σύγχρονο αεροδρόμιο, που στα μάτια της κυβέρνησης λειτούργησε περίφημα» εργαζόμενοι δούλεψαν διπλοβάρδιες, έμειναν χωρίς φαγητό και πέρασαν τη νύχτα όπως όπως για να συνεχίσουν την επόμενη μέρα τη δουλειά στα πόστα τους. Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από το Εργατικό Κέντρο και σωματεία στην Πολιτική Προστασία και στη διοίκηση του αεροδρομίου, «η ανάγκη της συνέχισης του επιχειρησιακού έργου και της λειτουργίας των καταστημάτων, της κερδοφορίας, δηλαδή των επιχειρήσεων στον χώρο του αεροδρομίου και των αεροπορικών εταιρειών, οδήγησε σε αυτές τις τριτοκοσμικές εικόνες».

Από το «πάρε ένα "Ντεπόν"» της πανδημίας στο «πάρε ταξί» και «έλα με τα πόδια» της κακοκαιρίας

Αναγκασμένοι να πάνε στη δουλειά παρά την «παράλυση» των συγκοινωνιών και την αχρήστευση ακόμα και βασικών οδικών αρτηριών λόγω της χιονόπτωσης, χωρίς να μπορούν να εξασφαλίσουν την επιστροφή τους στα σπίτια τους, είναι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ. «Χιλιάδες εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ σε αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες, με τον κρατικό μηχανισμό να έχει παραλύσει, με τους δρόμους κλειστούς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ακινητοποιημένα, κλήθηκαν να πάνε για δουλειά με κάθε τρόπο και μάλιστα μέχρι αργά το βράδυ. Οι εργοδότες δεν δίστασαν να τους πουν "ελάτε με τα πόδια", "πάρτε ταξί", "φέρτε μας χαρτιά που να αποδεικνύουν ότι δεν μπορείτε να έρθετε"», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Το αποτέλεσμα ήταν εργαζόμενοι «να περπατήσουν για ώρες στο χιόνι, να εγκλωβιστούν για ώρες στους δρόμους και κάποιοι να αναγκαστούν να διανυκτερεύσουν σε συγγενικά και φιλικά σπίτια πλησίον των καταστημάτων που εργάζονται, γιατί ήταν αδύνατον να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Στις συνθήκες αυτές, ο Σύλλογος προχώρησε σε παρεμβάσεις τόσο στην εργοδοσία σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας να διασφαλιστούν μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, διεκδικεί να διασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση από και προς την εργασία, να κλείσουν νωρίς τα καταστήματα, να εξασφαλιστούν τα μεροκάματα των εργαζομένων σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσής τους, να μη χρεωθούν ρεπό και άδειες όσοι δεν κατάφεραν να πάνε στη δουλειά.

Το σωματείο έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών εργαζομένων σε επιχειρήσεις του κλάδου σύμφωνα με τις οποίες η εργοδοσία επιχειρεί να χρεώσει ρεπό και μέρες άδειας στους εμποροϋπαλλήλους. Ακόμα και χτες, παρά το μέτρο της «γενικής αργίας», οι καταγγελίες συνεχίστηκαν καθώς μεγάλες αλυσίδες κάλεσαν εργαζόμενους να δουλέψουν όχι στα καταστήματα αλλά σε άλλες υπηρεσίες (τηλεφωνικά κέντρα, γραφεία, κ.τ.λ.).

Φορείς έκλεισαν σούπερ μάρκετ για να προλάβουν οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν σπίτι

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας και βλέποντας το χιόνι στις γειτονιές της Καισαριανής να είναι μπόλικο, φορείς και σωματεία της περιοχής πήραν την πρωτοβουλία να απαιτήσουν να κλείσει το κατάστημα της «Σκλαβενίτης», που ήταν ακόμα ανοιχτό, ώστε οι εργαζόμενοι να γυρίσουν με ασφάλεια στο σπίτι τους. Κάτω από την παρέμβασή τους το κατάστημα έκλεισε, με τους εκπροσώπους των φορέων να καλούν σε επιφυλακή και τις επόμενες μέρες για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα.

Να πληρωθούν όλα τα μεροκάματα των εργαζομένων

Τις πιέσεις που δέχονται εργαζόμενοι να πάνε σήμερα, Τετάρτη, για δουλειά, παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για παράταση του μέτρου της γενικής αργίας, καταγγέλλει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου. «Κανένας εργαζόμενος δεν υποχρεούται να εργαστεί με καμιά μορφή ούτε με τηλεργασία», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο και προσθέτει πως καμία επιχείρηση δεν μπορεί «να παίζει με την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων για να βγει με κάθε θυσία η παραγωγή». Το Συνδικάτο απαιτεί «να πληρωθούν κανονικά τα μεροκάματα για τις τρεις μέρες που οι εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να εργαστούν».

Τηλεργασία και στη «γενική αργία»

Να δουλέψουν κλήθηκαν χτες, παρά την αντίθετη ενημέρωση που έλαβαν το βράδυ της Δευτέρας, εργαζόμενοι στον όμιλο «Vodafone». Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, η εργοδοσία ενημέρωσε χτες το πρωί μέσω προϊσταμένων το προσωπικό σε μια σειρά από τμήματα πως εργάζονται κανονικά. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η εργοδοσία είχε ενημερώσει μετά από αλλεπάλληλα ερωτήματα του Σωματείου και δεκάδων εργαζομένων ότι θα δούλευαν μόνο όσα τμήματα εργάζονται ούτως ή άλλως σε καθεστώς αργίας και τμήματα που είναι αναγκαία για τη λειτουργία της εταιρείας ως παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Λίγες ώρες μετά, όμως, το Σωματείο καταγγέλλει πως η εταιρεία «αλλάζει γνώμη και αποφασίζει ότι θα δουλέψουν σχεδόν όλα τα τμήματα κανονικά γιατί είναι ζωτικής σημασίας η εξυπηρέτηση περιοχών που δεν υπάγονται στο καθεστώς γενικής αργίας».

«Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να ενημερώνονται την ίδια μέρα οι εργαζόμενοι ότι τελικά δουλεύουν, κόντρα σε οποιονδήποτε προγραμματισμό είχαν κάνει. Με το όχημα της τηλεργασίας που πλέον διαθέτουν στα χέρια τους μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να μας έχουν διαθέσιμους, όπως θέλουν και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Την πεπατημένη της τηλεργασίας ακολουθούν και άλλες επιχειρήσεις στον κλάδο («Teleperfomance», CQS, «Sword», «chanel vas»), όπως αναφέρει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Σε ανακοίνωσή του καλεί την Επιθεώρηση Εργασίας «να παρέμβει άμεσα και να σταματήσει την απαράδεκτη προσπάθεια της εργοδοσίας να χρησιμοποιήσει την τηλεργασία, ακόμα μια φορά, ως μοχλό καταστρατήγησης δικαιωμάτων».

Εγκλωβισμένοι και στη ΛΑΡΚΟ

Εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα παρέμειναν δεκάδες εργαζόμενοι - ορισμένοι περισσότερο από 35 ώρες - καθώς εξαιτίας της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και των κλειστών δρόμων τα λεωφορεία για τη μεταφορά τους δεν μπορούσαν να κινηθούν.

Αντίστοιχη ταλαιπωρία υπέστησαν εκατοντάδες ακόμη εργαζόμενοι στα εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής Σχηματαρίου και Οινοφύτων, της Θήβας και της Εύβοιας, οι οποίοι είτε εγκλωβίστηκαν για κάποιες ώρες, είτε κινδύνεψαν για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Στη ΛΑΡΚΟ, αρχικά, στον χώρο του εργοστασίου αποκλείστηκαν εργαζόμενοι της πρωινής βάρδιας της Δευτέρας 24 Γενάρη από τα χωριά της Βοιωτίας (Κόκκινο, Λούτσι, Παύλο), ενώ το βράδυ της Δευτέρας εγκλωβίστηκαν και εργαζόμενοι της απογευματινής βάρδιας, οι οποίοι παρέμειναν μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης, υπομένοντας τεράστια ταλαιπωρία.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων, που καλεί σε γενική συνέλευση σήμερα Τετάρτη στις 6 π.μ. στην πύλη του εργοστασίου, χαρακτηρίζει «ξεφτίλα» αυτό που βίωσαν οι εργαζόμενοι τις τελευταίες 48 ώρες. Θυμίζει μάλιστα ότι εδώ και 15 μέρες είχε προειδοποιήσει την εργοδοσία και είχε ζητήσει συνάντηση για μέτρα προστασίας, χωρίς ποτέ να υπάρξει ανταπόκριση. Σημειώνει ότι λόγω του κρύου οι εργαζόμενοι συνωστίζονταν εν μέσω πανδημίας για να ζεσταθούν στα λιγοστά λειτουργικά καλοριφέρ και έψαχναν καρέκλες για να ξεκουραστούν.

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτεί άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί η συνέχιση της ταλαιπωρίας για τους εργαζόμενους, καθώς και να καταβληθεί κανονικά το μεροκάματο σε όσους δεν μπόρεσαν να πάνε για δουλειά ή δεν θα μπορέσουν να πάνε τις επόμενες μέρες.

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Συνεχείς παρεμβάσεις προς την Πολιτική Προστασία, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους δήμους της περιοχής, προκειμένου να δοθεί λύση στον εγκλωβισμό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αλλά και συνολικότερα στα προβλήματα που προκλήθηκαν στην περιοχή της Βοιωτίας και της Λοκρίδας, έκαναν οι ΚΟ του ΚΚΕ στην περιοχή.

Παρεμβάσεις επίσης έγιναν από τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και από τους εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους της περιοχής.


ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ «ΑΡΓΙΑ» ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Κίνδυνος να χαθούν τα μεροκάματα και να πάνε «πεσκέσι» στην εργοδοσία!

Με τον κίνδυνο να χαθούν τα χτεσινά και σημερινά μεροκάματα είναι αντιμέτωποι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η κυβέρνηση παρότι στα λόγια κήρυξε τις μέρες αυτές ως γενική αργία, στο σχετικό ΦΕΚ μιλά για «αναστολή λειτουργίας» για λόγους ανωτέρας βίας. Οπως φαίνεται, μάλιστα, το «σήμα» ήδη έχει φτάσει στην εργοδοσία, με σωματεία να καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις της (βλ. θέμα δίπλα).

Ομως, αυτόν ακριβώς τον λόγο μπορούν να επικαλεστούν οι επιχειρήσεις - ότι δεν μπορούσαν δηλαδή να λειτουργήσουν για λόγους ανωτέρας βίας - και για αυτό δεν είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν τα μεροκάματα. Κάτι που έτσι κι αλλιώς επιδιώκουν ακόμα και όταν δεν υπάρχουν αυτοί οι λόγοι, αφού υπήρξαν επιχειρήσεις οι οποίες την πρώτη μέρα της κακοκαιρίας, τη Δευτέρα - όταν οι εργαζόμενοι πήγαν στη δουλειά και έφυγαν νωρίτερα για να μην εγκλωβιστούν - τους έθεσαν ζήτημα να δουλέψουν μια άλλη μέρα για να ξεχρεώσουν τη μέρα που έφυγαν!

Στο site του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το ζήτημα της «ανωτέρας βίας» διαβάζουμε: «Αν ο εργοδότης εμποδίζεται προσωρινώς ή οριστικώς να δεχθεί την παροχή (εν προκειμένω την εργασία), από λόγους οφειλόμενους σε ανώτερη βία, αυτός δεν καθίστανται υπερήμερος περί την αποδοχή της προσφερόμενης εργασίας και κατ' ακολουθίαν απαλλάσσεται από την υποχρέωση προς καταβολή του μισθού προς τον προσφέροντα την εργασία του μισθωτό». Ετσι ο εργοδότης μπορεί να επικαλεστεί την απόφαση της κυβέρνησης που μιλά για αναστολή λειτουργίας λόγω «αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών», κάτι που ήδη ανησυχεί εργατικά συνδικάτα που είναι σε ετοιμότητα για σχετικές πρωτοβουλίες.

Είναι καθαρό ότι δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για τα χαμένα μεροκάματα της κακοκαιρίας, αφού είναι τα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής που αφήνει τις υποδομές προστασίας του λαού να ρημάζουν.

Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να πληρωθούν τα μεροκάματά τους που χάθηκαν αυτές τις μέρες και κάθε άλλη «λύση» θα είναι άλλη μια πρόκληση σε βάρος τους, μετά την απίστευτη ταλαιπωρία σε δρόμους και συγκοινωνίες, τα παγωμένα νοικοκυριά, τους χώρους δουλειάς που έγιναν για μια ακόμα φορά πεδία μεγάλων κινδύνων για τη ζωή τους.

Παρέμβαση έκανε χθες το απόγευμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μεταφέροντας τις καταγγελίες εργαζομένων για εκβιασμούς της εργοδοσίας να πάνε σήμερα για δουλειά «με κάθε τρόπο». Επίσης ανέφερε και την ανησυχία των εργαζομένων για το αν θα πληρωθούν αυτές οι ημέρες, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να χάσουν τρία μεροκάματα από τον πενιχρό μισθό τους και ότι «το υπουργείο εργασίας έχει ευθύνη να καλύψει με σαφή τρόπο τους εργαζόμενους ώστε και να είναι ασφαλείς με την αργία και να πληρωθούν αυτές οι τρεις μέρες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ