ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Στο πόδι οι εργαζόμενοι ενάντια στο αντεργατικό έγκλημα

Συγκέντρωση την Τετάρτη 31 Αυγούστου στις 4 μ.μ. έξω από τη Βουλή και σύσκεψη προετοιμασίας τη Δευτέρα

Να αποσυρθεί τώρα το εκτρωματικό νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας απαιτεί το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και καλεί σε συγκέντρωση την Τετάρτη 31 Αυγούστου, στις 4 μ.μ., έξω από τη Βουλή.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου έχει καλέσει σε σύσκεψη τα πρωτοβάθμια σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα και τους φορείς που έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες ενάντια στο νομοσχέδιο, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά έχει ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή του.

«Την Τετάρτη 31/8/2022 η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να ολοκληρώσει το έγκλημα, που διαχρονικά συντελείται σε βάρος των εκατοντάδων εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, φέρνοντας στη Βουλή, προς ψήφιση, το εκτρωματικό νομοσχέδιο που διαμόρφωσε στα μέτρα του επενδυτή της ΟΝΕΧ», αναφέρει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου η κυβέρνηση «θεσμοθετεί ειδικό εργασιακό καθεστώς, μετατρέποντας το Ναυπηγείο σε ειδική οικονομική ζώνη, με σκοπό τέτοιες πρακτικές να γενικευτούν. Αρνείται να διασφαλίζει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, προβλέπει γενικευμένο καθεστώς εργολαβικής εργασίας και ατομικών συμβάσεων με πετσοκομμένα μεροκάματα και όρους αναντίστοιχους με τις σημερινές ανάγκες. Ασφαλιστικά δικαιώματα και η αποπληρωμή των δεδουλευμένων βρίσκονται στον αέρα, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όπως απαιτούν οι εργαζόμενοι».

«Είναι η ώρα να διαλέξουμε τον δρόμο του αγώνα, απέναντι στη συμπαιγνία κυβέρνησης - ΟΝΕΧ και των συνδικαλιστών τους, που μας καλούν να στρατευτούμε στα σχέδιά τους, παρουσιάζοντας το έκτρωμα ως λύτρωση», είναι το κάλεσμα που απευθύνει το Συνδικάτο. «Διαλέγουμε τον δρόμο που διάλεξαν οι συνάδελφοί μας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στο Πέραμα, που κατάφεραν συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο να επιβάλουν Συλλογική Σύμβαση, κόντρα στις φωνές που τους έλεγαν να κάνουν πίσω από τα δικαιώματά τους για να έχουν δουλειά. Τον δρόμο που ακολουθούν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, απορρίπτοντας αντίστοιχους εκβιασμούς της κυβέρνησης και των δυνάμεών της, εμποδίζοντας το κλείσιμο του εργοστασίου. Τον ίδιο δρόμο που τραβούν οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας, ακυρώνοντας με τον πολύχρονο αγώνα τους τις απολύσεις. Διαλέγουμε τον δρόμο που ακολούθησαν οι λιμενεργάτες του Πειραιά και χιλιάδες άλλοι αυτά τα χρόνια, που έδειξαν ότι η δύναμη της οργάνωσης και το όπλο της αλληλεγγύης μπορεί να βάλει εμπόδια στην επίθεση που δεχόμαστε, μπορεί να φέρει νέες κατακτήσεις», αναφέρει.

Το Συνδικάτο διεκδικεί την απόσυρση του νομοσχεδίου. Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, με μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για να μη χαθεί ούτε ευρώ από τα δεδουλευμένα τους.

Τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων στα ναυπηγεία εκφράζει και το ΠΑΜΕ, που καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Τετάρτης.

Σχέδιο «εξυγίανσης» με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα

Σημειώνεται ότι το σχέδιο «εξυγίανσης» που εισάγεται για ψήφιση την Τετάρτη 31/8 στην Ολομέλεια της Βουλής, περιλαμβάνει την απόλυση όλων των εργαζομένων, «σφαγή» σε δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, ενώ εξασφαλίζει πλήθος προνομίων, διαγραφή και ό,τι άλλο αξιώσει ο νέος ...«σωτήρας» επενδυτής, στην προκειμένη περίπτωση η ελληνοαμερικανική εταιρεία ΟΝΕΧ, στο πλευρό της οποίας βρίσκεται και ο ιταλικός ναυπηγικός κολοσσός «Fincantieri».

Το «σχέδιο εξυγίανσης» έχει κατατεθεί με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βρίσκεται σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής από τον Ιούλη (συζήτηση που έμεινε στη μέση λόγω των θερινών διακοπών της Βουλής). Η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη για να αναλάβει την επομένη η Ολομέλεια.

Εκτός από το «κούρεμα», δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των δεδουλευμένων πέρα από αόριστες υποσχέσεις, όπως «το συντομότερο δυνατόν» και ούτε λόγος για επαναπρόσληψη με τις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και εργασιακά δικαιώματα.

Οι απαιτήσεις των εργαζομένων αποχαρακτηρίζονται και δεν θεωρούνται πλέον «εργατικές», δηλαδή εξομοιώνονται με αυτές οποιουδήποτε πιστωτή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ικανοποίησή τους.

Οσο για τον επενδυτή προβλέπεται σωρός από ευνοϊκές ρυθμίσεις, αφού άλλωστε το νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι την ώρα που η κυβέρνηση κυνηγάει ανελέητα τους αυτοαπασχολούμενους και βγάζει στο σφυρί λαϊκές κατοικίες, στον «επενδυτή» προσφέρει του κόσμου τις ευκολίες πληρωμής που φτάνουν μέχρι και τη διαγραφή τόκων κ.λπ. κατά 100% προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο και πάει λέγοντας.

Οπως ανέδειξε από την αρχή το ΚΚΕ, ταυτόχρονα με το γεγονός ότι η είσοδος του νέου «σωτήρα» επενδυτή στα ναυπηγεία Ελευσίνας συνδέεται με την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών και τους ανταγωνισμούς τους που έχουν ανάψει τη φωτιά του πολέμου στην περιοχή, το νομοσχέδιο διαμορφώνει και ένα Εργατικό Δίκαιο κατά περίπτωση.

Δηλαδή, διαμορφώνονται νόμοι κατά παραγγελία των επενδυτών, στους οποίους παραδίδονται επιχειρήσεις απαλλαγμένες από εργαζόμενους, εργασιακά δικαιώματα, δεδουλευμένα, χρέη στο Δημόσιο.

Το έγκλημα σε βάρος των Ναυπηγείων Ελευσίνας πέραν της ΝΔ, φέρει φαρδιά πλατιά και την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή - στη διάρκεια της ακρόασης φορέων - όταν ο διευθύνων σύμβουλος, Π. Ξενοκώστας, ευχαρίστησε θερμά τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την παράδοση στην ΟΝΕΧ του Νεωρίου Σύρου όσο και για το γεγονός ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση έκλεισε την πρώτη συμφωνία για την παράδοση στην ΟΝΕΧ και των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ο δε υπουργός Αδ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε μάλιστα τη σύμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σύρου στην ΟΝΕΧ «ωραίο μοντέλο», το οποίο είναι και αυτό που θα ισχύσει για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας γιατί, όπως σημείωσε, «είναι γνωστό ότι το κράτος έχει συνέχεια», με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Μαμουλάκη, να επαυξάνει λέγοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση εκκίνησε την προσπάθεια αναβίωσης των ναυπηγείων».

Αυτό που δεν είπαν βέβαια ήταν ότι το «μοντέλο» που εφαρμόζεται στη Σύρο και εκθειάζουν αμφότεροι έχει καταδικάσει όλους τους εργαζόμενους στην παραγωγή - με εξαίρεση μερικούς μόνιμους διοικητικούς - να είναι εργολαβικοί που πληρώνονται με 6 έως 8 ευρώ την ώρα και ότι σε αυτό περιλαμβάνονται τα πάντα, δηλαδή αργίες, Δώρα και δεν έχουν κανένα άλλο δικαίωμα.

Ομως τη δική του υπογραφή έχει βάλει εδώ και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός. Η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων στα ναυπηγεία (ΔΑΚΕ) τα έχει βρει κανονικά με την κυβέρνηση και τον επενδυτή. Ενώ το τι περιμένει τους εργαζόμενους φάνηκε καθαρά, όταν στη συζήτηση στην Επιτροπή κατά την ακρόαση φορέων όλοι μαζί, κυβέρνηση, εκπρόσωπος της ΟΝΕΧ και πρόεδρος του σωματείου, στοχοποίησαν τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Σ. Πουλικόγιαννη, επειδή αποκάλυψε τη συμπαιγνία τους σε βάρος των εργαζομένων και ανέδειξε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να μην μπουν στη λογική να διαλέξουν επενδυτή και πως αυτό που προέχει είναι αγώνας για την προστασία των θέσεων εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων τους, την καταβολή όλων των δεδουλευμένων και αποζημιώσεων, του ιδρώτα τους δηλαδή και ζήτησε αυτά να συμπεριληφθούν και στο νομοσχέδιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΕΡΓΑΝΗΣ»
Επαναφορά στην κανονικότητα της ευελιξίας

Πανηγύρια από την κυβέρνηση για 3.000 θέσεις εργασίας, με τις μισές σχεδόν νέες συμβάσεις να είναι μερικής απασχόλησης

Στην κανονικότητα της τεράστιας ευελιξίας, της υποαπασχόλησης και της προσωρινότητας επιστρέφει η αγορά εργασίας, μετά τις ειδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν το διάστημα της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις ροές απασχόλησης τον μήνα Ιούλη, του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη».

Και ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει τα στοιχεία με τα γνωστά προπαγανδιστικά κόλπα περί «αύξησης της μισθωτής απασχόλησης» η πραγματικότητα δείχνει άλλα. Συγκεκριμένα, στις νέες συμβάσεις εργασίας τον περασμένο Ιούλη, μόλις το 47,8% ήταν πλήρους απασχόλησης, ενώ το 41% ήταν με μερική και το 11,16% συμβάσεις με εκ περιτροπής εργασία. Σημειώνεται ότι και ένα σημαντικό μέρος των συμβάσεων με «πλήρη απασχόληση» είναι ορισμένου χρόνου και άρα έχουν ημερομηνία λήξης που οδηγούν τους εργαζόμενους και πάλι στις γραμμές των ανέργων.

Επιπλέον, οι διθυραμβικοί τόνοι του υπουργείου Εργασίας δεν έχουν ούτε τυπική βάση, καθώς το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων περιορίζεται μόλις στις 2.999 θέσεις (274.492 προσλήψεις και 271.430 απολύσεις), όταν τον ίδιο μήνα πέρυσι το θετικό ισοζύγιο ήταν 24.395, ενώ το 2020 ήταν 67.911!

Οσον αφορά στο επτάμηνο Ιανουάριος - Ιούλιος, ενώ το θετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται στις 270.191 θέσεις, περίπου όσο και όλα τα προηγούμενα χρόνια, παράλληλα το ίδιο διάστημα οι απολύσεις έφτασαν το 1.449.798 στοιχείο που αποδεικνύει την τεράστια εργασιακή περιπλάνηση του εργατικού δυναμικού και την ευελιξία που έχει επιβληθεί σε βάρος των μισθωτών, προς όφελος των επιχειρήσεων που διαμορφώνουν τον αριθμό των εργαζομένων, έχοντας λυμένα τα χέρια τους από κάθε περιορισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ