ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Στο "σφυρί" οι πρώτες 2,3 εκατομ. μετοχές!

Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντας, με την οποία καλούνται οι υποψήφιοι αγοραστές να δηλώσουν τι προτίθενται να "τσοντάρουν", για ν' αποκτήσουν το 37% των μετοχών και να γίνουν τα νέα "αφεντικά" της τράπεζας

Το πρώτο επίσημο βήμα, για το ξεπούλημα της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, έκανε χτες η κυβέρνηση Σημίτη, προσπαθώντας έτσι να δώσει - λίγες μέρες μετά την υποτίμηση της δραχμής - απτά δείγματα γραφής στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου για τις προθέσεις της να παράγει έργο και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται και η χτεσινή πληρωμένη ανακοίνωση, με την οποία η κυβέρνηση γνωστοποιεί την πρόθεσή της να πουλήσει το πρώτο μεγάλο πακέτο μετοχών (περίπου 37% του μετοχικού κεφαλαίου) της ελεγχόμενης από το δημόσιο Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης.

Συγκεκριμένα, σε μερίδα του χτεσινού Τύπου, δημοσιεύεται πρόσκληση σε ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να υποβάλουν προσφορές για την εξαγορά ενός μεγάλου πακέτου μετοχών της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης. Την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Μακεδονίας - Θράκης, που αποτελείται από 6.264.000 μετοχές, ελέγχει το δημόσιο μέσω της Εθνικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της ΕΤΕΒΑ και της Εθνικής Κεφαλαίου. Με την πρόσκλησή τους αυτή, οι παραπάνω τράπεζες - που υλοποιούν κυβερνητικές εντολές - γνωστοποιούν στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες ότι"προτίθενται από κοινού να πωλήσουν δύο εκατομμύρια τριακόσιες δεκαέξι χιλιάδες τριακόσιες εβδομήντα δύο μετοχές (2.316.372) κοινές ονομαστικές μετοχές της Μακεδονίας - Θράκης που αντιπροσωπεύουν το 36,98% του μετοχικού της κεφαλαίου".

Η πρόθεση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει και την Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης - όπως μια σειρά άλλες κρατικές τράπεζες και ΔΕΚΟ - έχει και πολιτικά και οικονομικά κίνητρα. Πολιτικά, με την έννοια ότι έτσι επιχειρεί να πείσει τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου ότι προωθεί ταχύτατα και με συνέπεια την πολιτική του "λιγότερου κράτους" με τις ιδιωτικοποιήσεις. Οικονομικά, με την έννοια της ταμειακής εισπρακτικής λογικής, δηλαδή ότι ξεπουλά μια κερδοφόρα τράπεζα του δημοσίου, για εισπρακτικούς λόγους (κυρίως για την κάλυψη των ελλειμμάτων του δημοσίου), στην κατεύθυνση της λογικής του "πουλάω το χαλί για να πληρώσω την υπηρέτρια".

Το ότι πρόκειται για "ξεπούλημα" της Μακεδονίας - Θράκης, φαίνεται και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δε θέτει σα στόχο να εισπράξει κάποιο ελάχιστο ποσό, από την πώληση του πρώτου πακέτου (36,98%) μετοχών της τράπεζας.Αν, για παράδειγμα, έθετε στόχο να εισπράξει σαν ελάχιστο τίμημα τη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών της τράπεζας (χτες η τιμή της μετοχής έκλεισε στις 9.600 δραχμές), θα έπρεπε να εισπράξει από την πώληση, μόνο του 37% των μετοχών, το ποσό των 22,2 δισ. δραχμών. Η κυβέρνηση, όμως, δε θέτει τέτοιο στόχο. Αντίθετα, με την πληρωμένη πρόσκληση στον Τύπο, καλεί απλά τους Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες να καταβάλουν... ό,τι προαιρούνται, για να αγοράσουν το σύνολο και όχι μέρος του 36,98% των πωλούμενων μετοχών και να γίνουν έτσι τα νέα "αφεντικά" της ελεγχόμενης από το δημόσιο Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης! Να υποβάλουν, δηλαδή, τις προσφορές τους, με τις οποίες θα δηλώνουν πόσα χρήματα είναι πρόθυμοι να προσφέρουν, για να αποκτήσουν - σ' αυτή τη φάση - το 37% του μετοχικού κεφαλαίου της Μακεδονίας - Θράκης και να γίνουν έτσι τα νέα αφεντικά της τράπεζας και όποιος δώσει τα περισσότερα θα είναι ο τυχερός!

Η μόνες υποχρεώσεις του "τυχερού", που θα γίνει το νέο "αφεντικό" της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, είναι να πληρώσει το προσφερόμενο ποσό "εξ ολοκλήρου σε μετρητά κατά τη συντέλεση της μεταβίβασης" και για 2 χρόνια από την ημέρα που θα κλείσει η αγοραπωλησία:

  • Να μη συμπράξει με τις ψήφους στην αλλαγή του τίτλου της τράπεζας, στη συγχώνευσή της ή απορρόφησή της από άλλη τράπεζα ή άλλο νομικό πρόσωπο.
  • Να μη μεταβιβάσει τις μετοχές που αγόρασε σε άλλον ιδιώτη ή νομικό πρόσωπο.
  • Να διατηρήσεις τις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις.
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Αναζητούνται πάνω από 1,2 τρισ. δραχμές

Νέα δημοπρασία εντόκων και ομολόγων του δημοσίου τη Δευτέρα

Νέα δημοπρασία τίτλων του ελληνικού δημοσίου σε άυλη μορφή πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Μάρτη 1998,προκειμένου να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες του κράτους. Για να καλυφθούν οι ανάγκες του δημοσίου σε χρήμα - δηλαδή για να κλείσουν οι "μαύρες τρύπες" του προϋπολογισμού - το υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί τον Απρίλη να εξασφαλίσει ρευστό συνολικού ύψους περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Στα πλαίσια των αυξημένων δανειακών αναγκών, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χτες ότι θα διενεργηθούν οι εξής δημοπρασίες:

  • Εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας ύψους 350 δισ. δρχ. Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν τόσο οι βασικοί όσο και οι μη βασικοί διαπραγματευτές. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα υποβολής και μη ανταγωνιστικών προσφορών, οι οποίες θα ικανοποιηθούν μέχρι ποσοστού 30% του δημοπρατούμενου ποσού.
  • Ομολόγων σταθερού επιτοκίου 8,9% ετησίως, πενταετούς διάρκειας, ύψους150 δισ. δρχ. με δημοπρασία με τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς. Θα γίνουν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές από βασικούς και μη βασικούς διαπραγματευτές, οι οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν μέχρι συνολικού ύψους20% του δημοπρατούμενου ποσού.

Η ημερομηνία έκδοσης και διακανονισμού θα είναι η Τετάρτη 1 Απρίλη 1998.

Με δεδομένοότι το υπουργείο Οικονομικών πληρώνει υψηλά επιτόκια, για να δανειστεί χρήματα και να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του δημόσιου, τα κρατικά ομόλογα και έντοκα που βγαίνουν σε δημοπρασία γίνονται στην ουσία ανάρπαστα από τους τραπεζίτες και τους μεγαλοεισοδηματίες. Του λόγου το αληθές, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στην τελευταία δημοπρασία εντόκων και ομολόγων του δημοσίου, προσφέρθηκαν τετραπλάσια ποσά (περίπου 1 τρισεκατομμύριο) ενώ το υπουργείο ενδιαφερόταν μόνο για 250 δισ. δραχμές, ποσό που τελικά και εισέπραξε.

Πόσο, τελικά, κοστίζει η υποτίμηση;

Τι συνέπειες είχε η υποτίμηση της δραχμής κατά 14%; Μετά την υποτίμηση αυτή, οι εργαζόμενοι της χώρας και ο ελληνικός λαός έγιναν πιο φτωχοί ή μήπως πλούτισαν και δεν το έχουν καταλάβει, ακόμα;

Το επισημαίνουμε, γιατί ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, υποστηρίζουν - τάχα μου, τάχα μου - ότι είναι ανυπόστατος ο ισχυρισμός ότι μετά την υποτίμηση φτωχύναμε. Φτωχύναμε και ως χώρα και ως παραγωγικό δυναμικό, σε ποσοστό ισόποσο με αυτό της υποτίμησης. Δηλαδή κατά 14%.

Τα πράγματα στην προκειμένη περίπτωση είναι αρκετά απλά. Το νόμισμα μιας χώρας, οποιασδήποτε χώρας του κόσμου, όπου έχουν αναπτυχθεί οι εμπορευματοχρηματικές σχέσεις, δεν είναι παρά το μέσο με το οποίο γίνεται η ανταλλαγή των εμπορευμάτων μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών. Το νόμισμα επίσης έχει την ιδιότητα και του μέτρου των αξιών των εμπορευμάτων. Επειδή τελικός σκοπός κάθε εμπορεύματος είναι η πώλησή του σε συγκεκριμένη τιμή, το νόμισμα με την ιδιότητα της χρηματικής έκφρασης της αξίας δείχνει σε κάθε υποψήφιο αγοραστή ακριβώς την τιμή στην οποία μπορεί να το αγοράσει.

Με τα δεδομένα αυτά ας κάνουμε τώρα την παρακάτω υπόθεση.

Ολόκληρη η ελληνική επικράτεια έχει απογυμνωθεί από όλες της τις ιδιότητες και διατηρεί μόνο μία. Την παραγωγική της ιδιότητα. Οτι δηλαδή είναι σε θέση να παράγει αξίες, να παράγει εμπορεύματα, τα οποία στη συνέχεια διαθέτει στην αγορά σε συγκεκριμένη χρηματική τιμή.

Προς χάριν της απλότητας ας υποθέσουμε ότι το σύνολο των παραγόμενων εμπορευμάτων πριν από τις 13 Μάρτη 1998 (πριν δηλαδή από την υποτίμηση της δραχμής), εκφρασμένο σε ξένο νόμισμα, θα μπορούσε κάποιος να το αγοράσει με ένα δολάριο. Μετά την υποτίμηση της δραχμής κατά 14%, με πόσα δολάρια θα μπορεί να αγοράσει κάποιος τα ίδια ακριβώς εμπορεύματα που αγόραζε πριν με ένα δολάριο; Φυσικά θα χρειάζεται πλέον 86/100 του δολαρίου.

Αυτό μήπως δε σημαίνει ότι ως χώρα, ως παραγωγικός πλούτος φτωχύναμε κατά 14%. Οτι μπορούν πλέον οι ξένοι, Αμερικανοί, Γερμανοί, Αγγλοι, να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα και μετοχές φθηνότερες κατά 14%; Μήπως ο νέος κερδοσκοπικός τζόγος του Χρηματιστηρίου εκεί δεν οφείλεται; Οι ξένοι μπορούν να αγοράσουν σήμερα τις ελληνικές επιχειρήσεις φθηνότερα κατά 14%. Αλλωστε, με τις αθρόες ιδιωτικοποιήσεις που ανακοίνωσαν αμέσως μετά την υποτίμηση της δραχμής, αυτό το μήνυμα έστειλε η κυβέρνηση Σημίτη προς τα έξω; "Ελάτε να αγοράσετε ελληνικές επιχειρήσεις τώρα στη φθήνια".

Επομένως ας μη διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους όταν ακούνε ότι υποτιμήσανε τον παραγωγικό πλούτο της χώρας κατά 14%. Αφού υποστηρίζουν ότι δεν τους ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, ας βγουν να πουν τα πράγματα με τ' όνομά τους. Αλλιώς ελέγχονται "για λαϊκισμό...".

Θ. Κ.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν

Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης καταγγέλλει την κυβέρνηση γιατί με μία πρωτοφανή σε αναλγησία κίνηση, όπως αναφέρει, αποφάσισε να ξεκινήσει το ξεπούλημα της Τράπεζας ανήμερα του εθνικού εορτασμού του αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας μας, δημοσιεύοντας την πρόσκληση της πώλησης των μετοχών της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης.

"Το καταγγελλόμενο εδώ και μήνες από τους εργαζόμενους ΣΚΑΝΔΑΛΟ ολκής, αυτού του ξεπουλήματος, δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί από κανέναν. Η κυβέρνηση και ο εντολοδόχος της διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς, προσπαθούν να πείσουν κοινή γνώμη και εργαζόμενους, ότι όχι μόνο δεν υπάρχει προσυμφωνημένος αγοραστής, αλλά και ότι μέσα σε δέκα μέρες μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να αναλύσει, να εκτιμήσει και να κάνει προσφορά για αγορά ολόκληρης Τράπεζας!".

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, εντεταλμένοι λειτουργοί της κυβέρνησης πιστοποιούν το εντός δύο ετών σταμάτημα της σημερινής λειτουργίας της Τράπεζας με την αλλαγή της επωνυμίας της, τη συγχώνευσή της με άλλη τράπεζα, τη μεταφορά της έδρας σε άλλη πόλη ή και χώρα ακόμη, την υπονόμευση της ανάπτυξής της και την εν λευκώ εναπόθεση της τύχης των εργαζομένων στον νέο εργοδότη.

Τέλος, το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων δηλώνει ότι βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση από χθες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ