Παρασκευή 27 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Στο "σφυρί" οι πρώτες 2,3 εκατομ. μετοχές!

Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντας, με την οποία καλούνται οι υποψήφιοι αγοραστές να δηλώσουν τι προτίθενται να "τσοντάρουν", για ν' αποκτήσουν το 37% των μετοχών και να γίνουν τα νέα "αφεντικά" της τράπεζας

Το πρώτο επίσημο βήμα, για το ξεπούλημα της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, έκανε χτες η κυβέρνηση Σημίτη, προσπαθώντας έτσι να δώσει - λίγες μέρες μετά την υποτίμηση της δραχμής - απτά δείγματα γραφής στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου για τις προθέσεις της να παράγει έργο και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται και η χτεσινή πληρωμένη ανακοίνωση, με την οποία η κυβέρνηση γνωστοποιεί την πρόθεσή της να πουλήσει το πρώτο μεγάλο πακέτο μετοχών (περίπου 37% του μετοχικού κεφαλαίου) της ελεγχόμενης από το δημόσιο Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης.

Συγκεκριμένα, σε μερίδα του χτεσινού Τύπου, δημοσιεύεται πρόσκληση σε ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να υποβάλουν προσφορές για την εξαγορά ενός μεγάλου πακέτου μετοχών της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης. Την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Μακεδονίας - Θράκης, που αποτελείται από 6.264.000 μετοχές, ελέγχει το δημόσιο μέσω της Εθνικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της ΕΤΕΒΑ και της Εθνικής Κεφαλαίου. Με την πρόσκλησή τους αυτή, οι παραπάνω τράπεζες - που υλοποιούν κυβερνητικές εντολές - γνωστοποιούν στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες ότι"προτίθενται από κοινού να πωλήσουν δύο εκατομμύρια τριακόσιες δεκαέξι χιλιάδες τριακόσιες εβδομήντα δύο μετοχές (2.316.372) κοινές ονομαστικές μετοχές της Μακεδονίας - Θράκης που αντιπροσωπεύουν το 36,98% του μετοχικού της κεφαλαίου".

Η πρόθεση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει και την Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης - όπως μια σειρά άλλες κρατικές τράπεζες και ΔΕΚΟ - έχει και πολιτικά και οικονομικά κίνητρα. Πολιτικά, με την έννοια ότι έτσι επιχειρεί να πείσει τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου ότι προωθεί ταχύτατα και με συνέπεια την πολιτική του "λιγότερου κράτους" με τις ιδιωτικοποιήσεις. Οικονομικά, με την έννοια της ταμειακής εισπρακτικής λογικής, δηλαδή ότι ξεπουλά μια κερδοφόρα τράπεζα του δημοσίου, για εισπρακτικούς λόγους (κυρίως για την κάλυψη των ελλειμμάτων του δημοσίου), στην κατεύθυνση της λογικής του "πουλάω το χαλί για να πληρώσω την υπηρέτρια".

Το ότι πρόκειται για "ξεπούλημα" της Μακεδονίας - Θράκης, φαίνεται και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δε θέτει σα στόχο να εισπράξει κάποιο ελάχιστο ποσό, από την πώληση του πρώτου πακέτου (36,98%) μετοχών της τράπεζας.Αν, για παράδειγμα, έθετε στόχο να εισπράξει σαν ελάχιστο τίμημα τη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών της τράπεζας (χτες η τιμή της μετοχής έκλεισε στις 9.600 δραχμές), θα έπρεπε να εισπράξει από την πώληση, μόνο του 37% των μετοχών, το ποσό των 22,2 δισ. δραχμών. Η κυβέρνηση, όμως, δε θέτει τέτοιο στόχο. Αντίθετα, με την πληρωμένη πρόσκληση στον Τύπο, καλεί απλά τους Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες να καταβάλουν... ό,τι προαιρούνται, για να αγοράσουν το σύνολο και όχι μέρος του 36,98% των πωλούμενων μετοχών και να γίνουν έτσι τα νέα "αφεντικά" της ελεγχόμενης από το δημόσιο Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης! Να υποβάλουν, δηλαδή, τις προσφορές τους, με τις οποίες θα δηλώνουν πόσα χρήματα είναι πρόθυμοι να προσφέρουν, για να αποκτήσουν - σ' αυτή τη φάση - το 37% του μετοχικού κεφαλαίου της Μακεδονίας - Θράκης και να γίνουν έτσι τα νέα αφεντικά της τράπεζας και όποιος δώσει τα περισσότερα θα είναι ο τυχερός!

Η μόνες υποχρεώσεις του "τυχερού", που θα γίνει το νέο "αφεντικό" της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, είναι να πληρώσει το προσφερόμενο ποσό "εξ ολοκλήρου σε μετρητά κατά τη συντέλεση της μεταβίβασης" και για 2 χρόνια από την ημέρα που θα κλείσει η αγοραπωλησία:

  • Να μη συμπράξει με τις ψήφους στην αλλαγή του τίτλου της τράπεζας, στη συγχώνευσή της ή απορρόφησή της από άλλη τράπεζα ή άλλο νομικό πρόσωπο.
  • Να μη μεταβιβάσει τις μετοχές που αγόρασε σε άλλον ιδιώτη ή νομικό πρόσωπο.
  • Να διατηρήσεις τις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ