ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αναγέννηση της ελπίδας

Τεράστια συγκέντρωση οργάνωσε στους δρόμους της Ρώμης η "Κομμουνιστική Επανίδρυση"

ΡΩΜΗ Φόσκο ΤΖΙΑΝΙΝΙ.-

Ενάντια στο νεοφασισμό, στη Δεξιά, ενάντια στον "προεδρισμό", προς υπεράσπιση του δημοκρατικού συντάγματος, που απειλείται από τον Φίνι, τον Ντ' Αλέμα, το Σύνδεσμο Βιομηχάνων και το ιταλικό μεγάλο κεφαλαίο, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του Μάαστριχτ, για τη μείωση του ωραρίου, για επανακινητοποίηση των ηθικών και πολιτικών αξιών της Αριστεράς, για όλα αυτά, λοιπόν, 200.000 άντρες και γυναίκες από ολόκληρη την Ιταλία απάντησαν το περασμένο Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, στο κάλεσμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και ήρθαν να διαδηλώσουν στη Ρώμη.

Ενα τεράστιο ποτάμι από κόκκινες σημαίες άρχισε να κινείται από το Κολοσσαίο προς την Πλατεία του Λαού: Μέσα σ' αυτό το ποτάμι πορεύονταν, τραγουδούσαν και διακήρυτταν τη θέλησή τους για αγώνα χιλιάδες και χιλιάδες εργαζομένων, γυναικών και νέων. Κυρίως νέοι. Καμία πολιτική δύναμη σήμερα στην Ιταλία δεν μπορεί να υπολογίζει σε μία τόσο μεγάλη νεανική υποστήριξη, όπως αυτή που συσπειρώνεται γύρω από την Κομμουνιστική Επανίδρυση. Κατά μήκος των αρχαίων δρόμων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οι νέοι Ιταλοί κομμουνιστές υψώνουν τις παλιές κόκκινες σημαίες του Μαρξ, του Λένιν, του "Τσε" καθώς και τις νέες σημαίες των "Ζαπατίστας" του Μεξικό.

Οι νέοι είναι αυτοί που ανοίγουν τη συγκέντρωση, όταν το κόκκινο αντιφασιστικό ποτάμι μπαίνει στην Πλατεία του Λαού. Μιλάει μία φοιτήτρια από τη Σικελία και λέει: "Θέλουν να μετατρέψουν και το σχολείο σε μία καπιταλιστική κερδοφόρα επιχείρηση: Θα αγωνιστούμε και δε θα τα καταφέρουν". Μιλάει ένας μεταλλωρύχος από τη Σαρδηνία, μιλούν οι εργάτες. Μετά επεμβαίνει η Ρόκια Σανάγκο μία εργάτρια από την Αφρική, μία μετανάστρια. Μιλάει ενάντια στον ιταλικό ρατσισμό και τελικά φωνάζει μέσα σε έναν ωκεανό χειροκροτημάτων: "Ζήτω η ενότητα των εργατών όλου του κόσμου, ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!".

Οταν παίρνει το λόγο ο πρόεδρος της Κομμουνιστικής Ενανίδρυσης, Αρμάντο Κοσούτα, σείεται η πλατεία: Είπαμε "όχι" στην αντιμεταρρύθμιση των συντάξεων, "όχι" στο Μάαστριχτ, "όχι" στις ατομικές βόμβες του Σιράκ, "όχι" στα στρατεύματα στη Βοσνία, "όχι" στην ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων. Είπαμε "όχι" στη συμφωνία μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, που πήγαινε να γεννηθεί και που θα οδηγούσε την Ιταλία σε μια αυταρχική και αντεργατική διέξοδο. Τώρα ξεκινούμε και πάλι από αυτήν εδώ τη μεγαλειώδη λαϊκή συγκέντρωση για να πούμε ΝΑΙ στην εναλλακτική λύση: Ξανααρχίζουμε από Αριστερά, για να χτυπήσουμε τη Δεξιά και να ανακαινίσουμε την Ιταλία".

Μετά, το λόγο παίρνει ο Γραμματέας της Επανίδρυσης, Φάουστο Μπερτινότι, και λέει: "Σ' αυτή την πλατεία ανασυστάθηκε ο μεγάλος κομμουνιστικός λαός". Στη συνέχεια εξηγεί στο συγκεντρωμένο πλήθος τη "γραμμή" του κόμματος για την επόμενη εκλογική εκστρατεία, για την ψήφο στις 21 Απριλίου: στο επίκεντρο θα είναι ο κοινωνικός αγώνας, αγώνας για την υπεράσπιση των εργαζομένων και για τη μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών. Μετά η εκλογική συμφωνία της Επανίδρυσης με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, για να εμποδίσουμε και να χτυπήσουμε τη Δεξιά του Μπερλουσκόνι και τη φασιστική Δεξιά. "Η Επανίδρυση θα κάνει τη συμφωνία με την κεντροαριστερά - λέει ο Μπερτινότι - όμως αν το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς (PDS) συμφωνήσει στη Βόρεια Ιταλία με τη Λίγκα του Ουμπέρτο Μπόσι, να ξέρει ότι οι υποψήφιοι της Λίγκα δε θα έχουν την ψήφο των κομμουνιστών. Την ψήφο των κομμουνιστών δε θα την έχει ούτε ο πρώην αρχηγός της κυβέρνησης Λαμπέρτο Ντίνι, εφόσον ο τελευταίος εμφανιστεί με την κεντροαριστερά".

"Η Επανίδρυση - συνέχισε ο Μπερτινότι - είναι διατεθειμένη να βοηθήσει στη δημιουργία της νέας κυβέρνησης της κεντροαριστεράς, με την ψήφο της και όχι με τη συμμετοχή της στην ίδια την κυβέρνηση, ωστόσο η κεντροαριστερά θα πρέπει να δεσμευτεί επίσημα απέναντι στη χώρα ότι μετά από τις εκλογές, αλλά και ποτέ, δε θα κλείσει συμφωνίες με τη Δεξιά... ".

"Τώρα, ενωμένοι θα χτυπήσουμε τη Δεξιά - καταλήγει ο Μπερτινότι - όμως δε θα σταματήσουμε. Οι κομμουνιστές αναγεννιούνται παντού για την αναγέννηση της ελπίδας μιας υπαρκτής εναλλακτικής λύσης".

ΙΣΡΑΗΛ
Κρίσιμες στιγμές για την ειρήνη

Κινδυνεύει η ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις της Κυριακής

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις, μετά τις δύο αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις της Κυριακής. Η ατμόσφαιρα στο Ισραήλ είναι εκρηκτική, φορτωμένη από τρόμο και οργή. Η Δυτική Οχθη αποκλείστηκε επ' αόριστον και οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις διακόπηκαν μέχρι να ολοκληρωθεί το εφταήμερο πένθος για τους 25 νεκρούς που άφησαν πίσω τους οι επιθέσεις της "Χαμάς". Οι επιθέσεις καταδικάστηκαν άμεσα και η Παλαιστινιακή Αρχή προχώρησε σε πλήθος συλλήψεων. Η διπλωματία, όμως, δε φαίνεται να μπορεί, τουλάχιστον προς το παρόν, να βοηθήσει τον Σιμόν Πέρες, του οποίου η εικόνα δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα πέντε μήνες πριν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ.

Η έκρηξη σε λεωφορείο στο κέντρο της Ιερουσαλήμ άφησε πίσω της 23 νεκρούς. Μισή ώρα αργότερα, έκρηξη στην πόλη Ασκελόν στοίχισε τη ζωή, ακόμα, 2 ανθρώπων. Στην πλειοψηφία τους, οι νεκροί είναι Ισραηλινοί στρατιώτες που επέστρεφαν στις μονάδες τους, ενώ ανάμεσά τους είναι και 2 Αμερικανοί πολίτες. Οι τραυματίες και από τις δύο εκρήξεις φθάνουν τους 80. Ανάμεσα στους νεκρούς εκτιμάται ότι είναι και οι δύο κομάντος αυτοκτονίας, που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις, και οι οποίοι σύμφωνα με όλα τα υπάρχοντα στοιχεία φορούσαν στολές του ισραηλινού στρατού και γι' αυτό πέρασαν απαρατήρητοι.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις, που είναι οι πιο πολύνεκρες από την έναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών το 1993, ανέλαβε το στρατιωτικό σκέλος "Ιζεντίμ αλ Κασάμ" της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Χαμάς", επικαλούμενο την επέτειο της δολοφονίας 29 μουσουλμάνων πιστών από Εβραίο έποικο σε τζαμί της Χεβρώνας πριν από 2 χρόνια, καθώς και τη δολοφονία του Γιεχία Αγιάς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, εμφανώς "μουδιασμένος", δήλωσε ότι "τα τρομοκρατικά κτήνη θα παταχτούν πλήρως". Μιλώντας, όμως, στο ισραηλινό Κοινοβούλιο, μία μέρα πριν από τη διάλυσή του, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 29ης Μάη, επανέλαβε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την ΟΑΠ θα συνεχιστούν και ότι το μέλλον των δύο λαών δεν μπορεί να χαραχτεί από την τρομοκρατία. Παράλληλα, κάλεσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να περιοριστεί η δράση των φανατικών ισλαμιστών.

"Απάνθρωπες και τρομοκρατικές", χαρακτήρισε τις επιθέσεις και ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Εντούτοις, ο Γιάσερ Αραφάτ κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας για έλλειψη συνεργασίας με την παλαιστινιακή Αστυνομία για την πρόληψη παρόμοιων ενεργειών και εξέφρασε την άποψη ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβεται και η ισραηλινή ακροδεξιά. Συγκεκριμένα, ο Αραφάτ δήλωσε ότι είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν επιθέσεις τέτοιας μεγάλης εμβέλειας, αν δεν υπάρχει συνεργασία από το εσωτερικό της χώρας.

Η ατμόσφαιρα εντάθηκε ακόμα περισσότερο, όταν, τη Δευτέρα, ένας Αμερικανός πολίτης παλαιστινιακής καταγωγής παραβίασε έναν κόκκινο σηματοδότη και έπεσε πάνω σε στάση λεωφορείου. Από τη σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους 2 Ισραηλινοί πολίτες και 15 άλλοι τραυματίστηκαν. Ο οδηγός του αυτοκινήτου εκτελέστηκε εν ψυχρώ (!) από έναν ένοπλο περαστικό. Αν και όλες οι υπάρχουσες ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι η σύγκρουση αυτή ήταν άλλη μια επίθεση, δεν έχει, ακόμα, αποκλειστεί το ενδεχόμενο του ατυχήματος.

Αργά χτες το βράδυ, ο Αμνόν Σαχάκ, αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, επρόκειτο να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη για να του παραδώσει μια λίστα 10 ισραηλινών αιτημάτων για την πάταξη των φανατικών ισλαμιστών, καθώς και τα ονόματα των κατ' εξοχήν καταζητουμένων από τις ισραηλινές αρχές. Ανάλογη ονομαστική λίστα παρέδωσαν στον Γιάσερ Αραφάτ και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Κάτω από αυτές τις πιέσεις, οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας είχαν, ήδη, συλλάβει, μέχρι χτες το βράδυ, 120 μέλη της "Χαμάς", από τους οποίους, όμως, κανένας δεν είναι μέλος του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης. Σε μια προσπάθεια να αποφύγει την εσωτερική αντιπαράθεση, η παλαιστινιακή ηγεσία δεν προχώρησε στις συλλήψεις των ηγετών της "Χαμάς", των Μαχμούντ Ζαχάρ και Αχμέντ Μπαχάρ, με τους οποίους ο Αραφάτ σκοπεύει να αρχίσει νέο κύκλο συζητήσεων για τη μετατροπή της "Χαμάς" σε πολιτικό φορέα.

Αντιδράσεις

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις για τις δολοφονικές επιθέσεις της Κυριακής. Με μηνύματά τους καταδίκασαν την επίθεση οι ΗΠΑ, η Ιορδανία, ο ΟΗΕ και η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας παράλληλα τη μεγάλη σημασία της επιμονής στις ειρηνευτικές ισραηλινο-παλαιστινιακές συμφωνίες και στη συνέχιση των συνομιλιών. "Ηρωικές", όμως, χαρακτήρισε τις πράξεις αυτές η οργάνωση "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", ενώ, με ανακοίνωσή της, η οργάνωση "Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" απέδωσε την ευθύνη για τη νέα έξαρση της βίας στην ισραηλινή πολιτική. Με ενθουσιασμό μεταδόθηκε από τον ιρανικό ραδιοσταθμό, που ελέγχεται από το καθεστώς της Τεχεράνης, η είδηση των δύο επιθέσεων, που παρουσιάστηκαν ως μια πρώτη ένδειξη ότι ο παλαιστινιακός λαός αρχίζει να αντιλαμβάνεται την ουσία της "σιωνιστικής εξουσίας"...

ΚΕΙΜΕΝΟΛΕΖΑΝΤΑ

Με το φιλί της ζωής προσπαθούν να σώσουν περαστικοί και στρατιώτες τους βαριά τραυματίες από την πρόσκρουση του αυτοκινήτου ενός Αμερικανού παλαιστινιακής καταγωγής σε στάση λεωφορείου, τη Δευτέρα. Ο "δράστης" εκτελέστηκε εν ψυχρώ από ένοπλο περαστικό, χωρίς να έχει εξακριβωθεί αν επρόκειτο για άλλη μια επίθεση

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Οι συνομιλίες μεταξύ του πολιτικού σκέλους του ΙΡΑ, "Σιν Φέιν", και της βρετανικής κυβέρνησης, που είχαν ως στόχο να βρεθεί μια λύση ώστε να σταματήσουν οι βομβιστικές επιθέσεις και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, κατέληξαν χτες σε αδιέξοδο.

Μετά τη λήξη των συνομιλιών, το "Σιν Φέιν" ανακοίνωσε ότι ήταν "πολύ απογοητευτική" η απάντηση της Βρετανίας στο αίτημά του για τον καθορισμό δεσμευτικής ημερομηνίας για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο διαπραγματευτής του "Σιν Φέιν", Μάρτιν Μακ Γκίνες, δήλωσε ότι μετά τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου συνομιλιών του "Σιν Φέιν" με τη Βρετανία και τη διακοπή της εκεχειρίας από τον ΙΡΑ, η κυβέρνηση του Λονδίνου δεν είναι έτοιμη να καθορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την επανάληψη των συνομιλιών.

Η συνάντηση των εκπροσώπων του "Σιν Φέιν" και της Βρετανίας πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση έστειλε και άλλους στρατιώτες στη Βόρεια Ιρλανδία, συγκεντρώνοντας έτσι 17.500 στρατιώτες στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ