ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 2015-2018
Ετοιμο για κατάθεση στη Βουλή

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2015-2018, το οποίο και θα αποτελέσει τον μπούσουλα για τη διαμόρφωση των κρατικών προϋπολογισμών της επόμενης περιόδου, σύμφωνα με τους κανόνες της «ενισχυμένης οικονομικής εποπτείας» που ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της ΕΕ, είτε υπάγονται σε μνημόνια και μηχανισμούς στήριξης είτε όχι. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, με την «έκθεση αξιολόγησης» που δημοσιεύθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, προδιαγράφει «απροσδιόριστα μέτρα» ύψους 7,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα κλιμακωθούν στην 3ετία 2015-2017.

Ηδη, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ετοιμάσει το βασικό σενάριο, το οποίο προβλέπει καρατόμηση δαπανών ύψους 5,5 δισ. ευρώ και αυξήσεις φόρων 2,6 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι χτες η κυβέρνηση και η τρόικα διαπραγματεύονταν τους τελικούς στόχους που θα συμπεριληφθούν στο κείμενο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η παραπέρα καρατόμηση των κονδυλίων του ΜΠΔΣ αφορά κατά κύριο λόγο τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας, ενώ δεδομένη είναι η χρονική επέκταση όλων των λεγόμενων «έκτακτων φόρων» που πρωτοεφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 5 Μάη, δηλαδή μέχρι την προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ). Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, στο πλαίσιο χτεσινής ομιλίας στο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Συνέδριο, σημείωσε ότι η ανακοίνωση της Γιούροστατ σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα «ανοίγει το δρόμο για τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους. Στο επόμενο Γιούρογκρουπ, η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το θέμα αυτό, ούτως ώστε να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Εν λευκώ παραχωρήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής βρίσκεται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας», το οποίο είναι ένα ακόμα «δώρο» της κυβέρνησης προς το μεγάλο κεφάλαιο, φέρει ατόφια τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προβλέπει διατάξεις που παραδίδουν και μάλιστα με διαδικασίες fast track, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα και αιγιαλούς, παραλίες και λιμενικές εγκαταστάσεις!

Στο όνομα της «αναπτυξιακής ανόδου», όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, δηλαδή της καπιταλιστικής ανάπτυξης που τσακίζει το λαό, επιτρέπεται, όπως αναφέρεται στο άρθρο 18, «η απευθείας παραχώρηση στον φορέα ίδρυσης ή διαχείρισης του ΟΥΔ (Οργανισμός Υποδοχής Δραστηριοτήτων, δηλαδή τα γνωστά βιομηχανικά πάρκα) της χρήσης αιγιαλού και παραλίας (...) και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης ήδη υφιστάμενων στην περιοχή λιμενικών εγκαταστάσεων»! Και όχι μόνο αυτό αλλά η διαδικασία της παραχώρησης, «τα ανταλλάγματα και κάθε σχετικό θέμα» θα ρυθμίζονται με υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα! Δηλαδή, κανείς δεν πρόκειται να μάθει τίποτα για τη «συναλλαγή»! Οπως προβλέπεται, για όλα αυτά θα αρκεί μία απλή δήλωση του επιχειρηματικού ομίλου, ο οποίος μάλιστα θα αυτοελέγχεται!

Καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ανέφερε ότι «πρακτικά, με πρόσχημα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και για τη διαφάνεια, ακόμη και υποτυπώδεις τυπικοί όροι περιβαλλοντικών και άλλων ελέγχων που έχουν απομείνει, καταργούνται, αφού η επένδυση θα γίνεται με ευθύνη του επενδυτή. Ταυτόχρονα υλοποιείτε και την πιστοποίηση της ΕΕ στην Μπολόνια και την απελευθέρωση των επαγγελμάτων».

«Το fast track - όπως ανέφερε - δεν είναι μόνο η διαδικασία συζήτησης αυτού του νομοσχεδίου, αλλά είναι fast track στον υπερθετικό βαθμό που δίνετε "γην και ύδωρ" στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, παρά μια απλή δήλωση, όπως περιγράφεται στο άρθρο 5, παράγραφος 10». Δηλαδή, δεν απαιτούνται ούτε καν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, που επιβάλλονται ως προϋποθέσεις για τους επαγγελματίες και παραγωγούς για μια άδεια στις λαϊκές αγορές.

Σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο «ετοιμάζεστε να παραδώσετε την παράκτια ζώνη, από Παλάσκα ως Μέγαρα, αλλά και με τις εξελίξεις σε όσα συμβαίνουν στο Φαληρικό Δέλτα, στο Φλοίσβο, στο Ελληνικό, στην πρώην αμερικανική βάση, στον Αγιο Κοσμά, στον Αστέρα Βουλιαγμένης και αλλού, με μεγάλες συνέπειες στους εργαζόμενους στα λιμάνια, στους επαγγελματίες στην παραλία και όλες τις λαϊκές οικογένειες. Αν εσείς αυτό το λέτε ανάπτυξη, εμείς το λέμε ευημερία μόνο για το κεφάλαιο και την πλουτοκρατία». Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ όχι μόνο θα το καταψηφίσει αλλά «θα καλέσουμε και τα λαϊκά στρώματα να το πολεμήσουν, να το γκρεμίσουν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της ζωής τους και των παιδιών τους».

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ο ειδικός αγορητής Γ. Σταθάκης επικέντρωσε την κριτική του σε διαχειριστικά ζητήματα, όπως ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι ευρωπαϊκού τύπου ενώ με το νομοσχέδιο «η ιδέα που αναπτύσσεται εδώ είναι καθαρά αγγλοσαξονικής προέλευσης, δηλαδή, είναι αγγλοσαξονικό Δίκαιο αυτό που εισάγεται αυτή τη στιγμή» και «θα δημιουργήσει μια τεράστια ένταση στο μέλλον». Για το λόγο αυτό ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο», χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει αν θα ψηφίσει κατά.

ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Ο δημόσιος πλούτος ως «πραμάτεια»...

Κάθε δυνατή... εξυπηρέτηση για τη διευκόλυνση τοποθέτησης κινεζικών επιχειρηματικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία υποσχέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης, μιλώντας στο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε χτες από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το Ινστιτούτο «Business Confucius» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο συνέδριο επισημάνθηκαν, επίσης, οι μεγάλες ευκαιρίες που παρέχει η αγορά της Κίνας σε Ελληνες επιχειρηματίες για την ανάπτυξη επενδύσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη χρηματοδότηση με αρχικό κεφάλαιο ύψους 5 δισ. δολαρίων από την Κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της «ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας», αλλά και άλλων ελληνικών επιχειρήσεων που ήδη βρίσκονται στην κινεζική αγορά.

Ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις «αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες» που διαθέτει η χώρα, επισημαίνοντας κυρίως τον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, τις ιχθυοκαλλιέργειες, την Ενέργεια, τα «logistics» και τις συνδυασμένες μεταφορές, τη φαρμακευτική βιομηχανία, τη βιομηχανία μετάλλων και σειρά δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη ναυτιλία κ.ά. Παράλληλα, τόνισε το ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που διενεργείται τα τελευταία χρόνια αλλά και την ανάπτυξη έργων υποδομών που συντελούνται σε λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες και σιδηροδρόμους.

Ο Ν. Μηταράκης στάθηκε κυρίως στην παρουσία της «COSCO» στο λιμάνι του Πειραιά υποστηρίζοντας ότι «η καθιέρωση της Ελλάδας ως βασικού κρίκου στην εφοδιαστική της αλυσίδα είναι προς όφελος της Κίνας» και στα προγράμματα ενίσχυσης των εγχώριων εξαγωγικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, εκφράζοντας την ελπίδα περί μεγαλύτερης διείσδυσης στην κινεζική αγορά.

Οπως είπε ο αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ, Π. Αθανασόπουλος, οι ελληνικές επιχειρήσεις εκδηλώνουν «αυξανόμενο ενδιαφέρον» να δραστηριοποιηθούν στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου, αναφέροντας ως παραδείγματα τον όμιλο «Intralot», την «S&B Ορυκτά», την «Μπουτάρης» κ.ά. Παρέθεσε στοιχεία για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αναφέροντας ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα ξεπέρασαν το 2013 τα 420 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στην Ελλάδα ξεπερνούν τα τελευταία τρία χρόνια τα 2,2 δισ. ετησίως κατά μέσο όρο.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Κ. Μανιατόπουλος, παρουσίασε περίπου ως... «πραμάτεια» τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που έχουν περάσει στο χαρτοφυλάκιο του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο τμήμα τους αφορά μεγάλες εκτάσεις γης που προσφέρονται για αγροτική ή τουριστική αξιοποίηση.

Ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα ανέφερε ότι προτρέπει τους Κινέζους επιχειρηματίες να επισκεφτούν οι ίδιοι την Ελλάδα προκειμένου να διαπιστώσουν τις «σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη χώρα», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του διέβλεψε ότι σύντομα η ζήτηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα δεν θα μπορεί να καλυφθεί και ζήτησε να σχεδιαστούν από τώρα τρόποι αύξησης της παραγωγής και της μεταποίησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΠ
Ζωηρό ενδιαφέρον από 6 μονοπώλια

Ιδιαίτερα ισχυρό «επενδυτικό» ενδιαφέρον από μονοπώλια του κλάδου εκδηλώνεται γύρω από την ιδιωτικοποίηση του 67% του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ενδιαφερόμενα είναι τα 6 παρακάτω σχήματα: APM Terminals (Ολλανδία), Cartesian Capital Group (ΗΠΑ), COSCO (Hong Kong) Group (Θυγατρική της κινεζικής COSCO), International Container Terminal Services (Φιλιππίνες), Ports America Group Holdings (ΗΠΑ), Utilico Emerging Markets (Νέα Ζηλανδία).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν κάθε λόγο να χαίρονται

Σε σχόλιο που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο για την έκθεση της Κομισιόν, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Από την έκθεση της Κομισιόν έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες που θα αποκτήσουν νέα προνόμια και όχι ο λαός που θα έρθει αντιμέτωπος με νέες αντιλαϊκές ανατροπές σε εισόδημα, εργασιακά και ασφαλιστικό, με τα μνημόνια διαρκείας που επιβάλλει η ΕΕ. Γι' αυτό χρειάζεται να γυρίσουμε την πλάτη, τόσο στις υποσχέσεις της κυβέρνησης, που κρύβουν τους μόνιμους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ, όσο και στις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ, που κοροϊδεύουν ότι μπορούν δήθεν να εξανθρωπίσουν αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα».

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Πλειστηριασμοί ακινήτων σε χαμηλές τιμές

Πλειστηριασμούς ακινήτων με «τιμές εκκίνησης» μόλις στο 1/3 των αντικειμενικών αξιών ή ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα θα μπορεί να πραγματοποιεί η Εφορία, προκειμένου να διευκολύνει τις διαδικασίες είσπραξης των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σήμερα, η ελάχιστη τιμή για πλειστηριασμούς ακινήτων τα οποία έχουν κατασχεθεί από το δημόσιο, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική τιμή. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει τιμή ακόμη και χαμηλότερη από το 1/3 της αντικειμενικής αξίας, στην περίπτωση που ο αρχικός πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ