Τρίτη 29 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Εν λευκώ παραχωρήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής βρίσκεται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας», το οποίο είναι ένα ακόμα «δώρο» της κυβέρνησης προς το μεγάλο κεφάλαιο, φέρει ατόφια τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προβλέπει διατάξεις που παραδίδουν και μάλιστα με διαδικασίες fast track, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα και αιγιαλούς, παραλίες και λιμενικές εγκαταστάσεις!

Στο όνομα της «αναπτυξιακής ανόδου», όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, δηλαδή της καπιταλιστικής ανάπτυξης που τσακίζει το λαό, επιτρέπεται, όπως αναφέρεται στο άρθρο 18, «η απευθείας παραχώρηση στον φορέα ίδρυσης ή διαχείρισης του ΟΥΔ (Οργανισμός Υποδοχής Δραστηριοτήτων, δηλαδή τα γνωστά βιομηχανικά πάρκα) της χρήσης αιγιαλού και παραλίας (...) και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης ήδη υφιστάμενων στην περιοχή λιμενικών εγκαταστάσεων»! Και όχι μόνο αυτό αλλά η διαδικασία της παραχώρησης, «τα ανταλλάγματα και κάθε σχετικό θέμα» θα ρυθμίζονται με υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα! Δηλαδή, κανείς δεν πρόκειται να μάθει τίποτα για τη «συναλλαγή»! Οπως προβλέπεται, για όλα αυτά θα αρκεί μία απλή δήλωση του επιχειρηματικού ομίλου, ο οποίος μάλιστα θα αυτοελέγχεται!

Καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ανέφερε ότι «πρακτικά, με πρόσχημα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και για τη διαφάνεια, ακόμη και υποτυπώδεις τυπικοί όροι περιβαλλοντικών και άλλων ελέγχων που έχουν απομείνει, καταργούνται, αφού η επένδυση θα γίνεται με ευθύνη του επενδυτή. Ταυτόχρονα υλοποιείτε και την πιστοποίηση της ΕΕ στην Μπολόνια και την απελευθέρωση των επαγγελμάτων».

«Το fast track - όπως ανέφερε - δεν είναι μόνο η διαδικασία συζήτησης αυτού του νομοσχεδίου, αλλά είναι fast track στον υπερθετικό βαθμό που δίνετε "γην και ύδωρ" στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, παρά μια απλή δήλωση, όπως περιγράφεται στο άρθρο 5, παράγραφος 10». Δηλαδή, δεν απαιτούνται ούτε καν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, που επιβάλλονται ως προϋποθέσεις για τους επαγγελματίες και παραγωγούς για μια άδεια στις λαϊκές αγορές.

Σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο «ετοιμάζεστε να παραδώσετε την παράκτια ζώνη, από Παλάσκα ως Μέγαρα, αλλά και με τις εξελίξεις σε όσα συμβαίνουν στο Φαληρικό Δέλτα, στο Φλοίσβο, στο Ελληνικό, στην πρώην αμερικανική βάση, στον Αγιο Κοσμά, στον Αστέρα Βουλιαγμένης και αλλού, με μεγάλες συνέπειες στους εργαζόμενους στα λιμάνια, στους επαγγελματίες στην παραλία και όλες τις λαϊκές οικογένειες. Αν εσείς αυτό το λέτε ανάπτυξη, εμείς το λέμε ευημερία μόνο για το κεφάλαιο και την πλουτοκρατία». Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ όχι μόνο θα το καταψηφίσει αλλά «θα καλέσουμε και τα λαϊκά στρώματα να το πολεμήσουν, να το γκρεμίσουν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της ζωής τους και των παιδιών τους».

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ο ειδικός αγορητής Γ. Σταθάκης επικέντρωσε την κριτική του σε διαχειριστικά ζητήματα, όπως ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι ευρωπαϊκού τύπου ενώ με το νομοσχέδιο «η ιδέα που αναπτύσσεται εδώ είναι καθαρά αγγλοσαξονικής προέλευσης, δηλαδή, είναι αγγλοσαξονικό Δίκαιο αυτό που εισάγεται αυτή τη στιγμή» και «θα δημιουργήσει μια τεράστια ένταση στο μέλλον». Για το λόγο αυτό ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο», χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει αν θα ψηφίσει κατά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ