ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προ των πυλών η επόμενη "κίνηση" του ΝΑΤΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΤΙΡΑΝΑ.-

Πρόσω ολοταχώς για την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη μεθόριο Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου "βαδίζουν" οι αξιωματούχοι του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Στρατιωτικές πηγές της "Συμμαχίας" στις Βρυξέλλες υποστήριξαν χτες ότι "συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς" η υλοποίηση των αποφάσεων που πήραν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την περασμένη βδομάδα στο Λουξεμβούργο. Ανώνυμος αξιωματούχος διευκρίνισε, μάλιστα, ότι δεν πρέπει να αναμένεται άμεση αντίδραση της Ατλαντικής Συμμαχίας, γιατί - όπως είπε - "δεν μπορείς να ρίξεις στρατιωτικές δυνάμεις σ' αυτή την κρίση, χωρίς να έχεις καταστρώσει σαφή στρατηγική". Επί της ουσίας, πάντως, πολλά πρόκειται να κριθούν την ερχόμενη βδομάδα, καθώς στις 11 του μήνα οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να αποφασίσουν τα επόμενά τους βήματα στη σκακιέρα του Κοσσυφοπεδίου.

Την ίδια ώρα η κατάσταση επιδεινώνεται στη μεθόριο Κοσσυφοπεδίου - Αλβανίας, όπου συνεχίζεται σταδιακά η άφιξη πολλών Κοσσοβάρων στο αλβανικό έδαφος. Το νέο προσφυγικό κύμα επιβεβαίωσε χτες ο Κρις Γιανόφσκι, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που, σημειώνοντας πως η κατάσταση θυμίζει Βοσνία στις αρχές του 1990, δήλωσε πως "οι βομβαρδισμοί των σερβικών δυνάμεων μετέτρεψαν σε σωρούς ερειπίων τα χωριά κατά μήκος των συνόρων". Σύμφωνα με τον Γιανόφσκι, τουλάχιστον 1.300 άτομα πέρασαν τα σύνορα το Σαββατοκύριακο και συνεχίζεται η έξοδος των Αλβανών προσφύγων προς τα αλβανικά χωριά Γκεγκάι και Τροπόγια, όπου τους υποδέχονται διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις. Δεν έσπευσε, εντούτοις, να κατηγορήσει τους Σέρβους για "εθνική εκκαθάριση", σημειώνοντας πως πρέπει πρώτα "να δούμε πού πάνε τα πράγματα"...

O Βέστεντορπ "βλέπει" έκρηξη. Tο Παρίσι "ανησυχεί"

"Η διένεξη στο Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσε να επεκταθεί και σε γειτονικά κράτη. Δυνητικά είναι μία εκρηκτική κατάσταση που μεταβάλλεται σε πυριτιδαποθήκη για τα Βαλκάνια" εκτίμησε, και από την πλευρά του, ο ανώτατος αντιπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Κάρλος Βέστεντορπ. Ο Βέστεντορπ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στο πλαίσιο των εργασιών ενός συνεδρίου, με θέμα τη διεθνή ποινική δικαιοσύνη, που γίνεται στη Σαλαμάγκα στη Βόρεια Ισπανία. Εκεί εξέφρασε την υποστήριξή του στην απόφαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ να γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις στην Αλβανία και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), δύο κράτη που συνορεύουν με τη σερβική επαρχία. Τέλος, ζήτησε με έμφαση από τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αποδεχτεί τη διεθνή μεσολάβηση για το Κοσσυφοπέδιο, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες δυσοίωνες εξελίξεις.

Στο Παρίσι, η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε έντονη ανησυχία με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο και κάλεσε τόσο τους Σέρβους όσο και τους αυτονομιστές Αλβανούς να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

"Η Γαλλία καταδικάζει έντονα τόσο τη βία εκ μέρους της αστυνομίας όσο και την τρομοκρατική δραστηριότητα και εκφράζει ελπίδες ότι το κύμα βίας θα τερματιστεί", ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Αν Γκαζό - Σεκρέ, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, που ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες, έδωσαν πολλές ελπίδες στη διεθνή κοινότητα. Επισήμανε όμως πως αν δε συνεχιστούν, δε θα επιτευχθεί ο στόχος της ειρήνευσης στην περιοχή αυτή των Βαλκανίων.

Εκκληση έξι αλβανικών κομμάτων για διεθνή επέμβαση

Εκκληση για άμεση διεθνή επέμβαση, προκειμένου να αποτραπεί η επιδείνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, ζήτησαν χτες έξι κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης.

Η "Κεντροδεξιά Ενωση για τη Δημοκρατία", στην οποία μετέχουν το Δημοκρατικό κόμμα και άλλα πέντε μικρότερα κόμματα, κατήγγειλε το Βελιγράδι ότι διαπράττει "αποτρόπαιες σφαγές και εθνικές εκκαθαρίσεις εναντίον των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο".

Εντούτοις, ο Αντέμ Ντεμάτσι, ένας από τους ισχυρότερους αντίπαλους του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, έκανε έκκληση και στον εξτρεμιστικό "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου" να μη βάζει στο στόχαστρο της βίας Σέρβους πολίτες ως αντίποινα για πράξεις βίας των σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά Αλβανών.

Τέλος, υπέρ της ανεξαρτησίας του Κόσσοβου τάχθηκε χτες - για μία ακόμη φορά - ο ηγέτης του "Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου", Ιμπραήμ Ρουγκόβα, μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στα Ηνωμένα Εθνη. Ζητώντας "περισσότερη υποστήριξη για το Κόσσοβο" και επικαλούμενος ασαφώς "αποτρεπτικά μέτρα" για τον τερματισμό κλιμάκωσης της έντασης, "των σφαγών και των μαζικών εθνικών εκκαθαρίσεων", ο Ρουγκόβα υποστήριξε ακόμη ότι "ένα ανεξάρτητο Κόσσοβο θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των Σέρβων που ζουν στην περιοχή".

ΓΑΛΛΙΑ
Στο έδαφος, για δεύτερη μέρα, η "Αιρ Φρανς"
  • Αρχισαν, χτες το απόγευμα, συνομιλίες ανάμεσα στους πιλότους, στη διοίκηση της εταιρίας και το υπουργείο Μεταφορών, χωρίς, όμως, σημαντικά σημάδια εκτόνωσης της διαμάχης
  • Σιωπά η γαλλική κυβέρνηση

ΠΑΡΙΣΙ.-

Καθηλωμένα παρέμειναν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα τα αεροσκάφη της "Αιρ Φρανς", καθώς τα περισσότερα συνδικάτα των πιλότων της επιμένουν στην απεργία τους και στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Χτες εκπρόσωποι των πιλότων κάθισαν στο τραπέζι των συνομιλιών με τον πρόεδρο της Διοίκησης της εταιρίας Ζαν Σιρίλ Πανέτα και τον υπουργό Μεταφορών Ζαν Κλοντ Γκισό, χωρίς, όμως, να διαφαίνονται πολλά περιθώρια εκτόνωσης της έντασης.

Χωρίς ιδιαίτερα αισιόδοξες ενδείξεις άρχισε, χτες στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, ένας νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στους απεργούς πιλότους και στο γαλλικό υπουργείο Μεταφορών και τη Διοίκηση της εταιρίας. Στις συνομιλίες, που γίνονται στα κεντρικά γραφεία της "Αιρ Φρανς" στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, συμμετέχουν 26 εκπρόσωποι των συνδικάτων των πιλότων, 7 στελέχη της Διοίκησης της εταιρίας, ο πρόεδρός της Ζαν Σιρίλ Πανέτα και ο υπουργός Μεταφορών Ζαν Κλοντ Γκισό.

Παρά την επανέναρξη των συνομιλιών, τόσο οι συνδικαλιστές, όσο και οι εκπρόσωποι της Διοίκησης δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα. Οι εκπρόσωποι των πιλότων απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις και τήρησαν την τακτική των χαμηλών τόνων. Αφησαν, πάντως, να εννοηθεί ότι οι ίδιοι επιμένουν στα αιτήματά τους περί μη εφαρμογής των σχεδίων περικοπής των μισθών τους, αλλά και στην εφαρμογή ενιαίας μισθολογικής κλίμακας για όλους τους πιλότους.

Σε συνέντευξή του στην καθημερινή εφημερίδα "Λε Παριζιέν", ο Ζαν Σιρίλ Σπινέτα υπογράμμισε ότι "υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να επιτευχθεί συμφωνία με τους πιλότους" και επανέλαβε ότι θα επιμείνει στην πρότασή του να επαναληφθούν οι συνομιλίες, αφού ολοκληρωθεί η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.Ο Σπινέτα συμπλήρωσε ότι, κάθε μέρα που γίνεται απεργία, η "Αιρ Φρανς" χάνει, περίπου, 100 εκατομμύρια φράγκα. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι σε περίπτωση που οι πιλότοι δε δεχτούν να λύσουν την απεργία τους, η διοίκηση θα νοικιάσει αεροπλάνα άλλων εταιριών, για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ και να μεταφέρει τους φιλάθλους στις 10 πόλεις όπου πρόκειται να διεξαχθούν οι αγώνες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών,λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών, τόνιζε ότι "η απεργία των πιλότων κρατά ομήρους ολόκληρη τη Γαλλία και το Μουντιάλ" και απηύθυνε νέα έκκληση για άμεση διευθέτηση της κρίσης και τερματισμό των κινητοποιήσεων.Παρά τη συνεχιζόμενη απεργία, καθώς και τους πηχυαίους τίτλους των γαλλικών εφημερίδων, που στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν ότι η απεργία της "Αιρ Φρανς" θα είναι, ίσως, η δυσκολότερη στιγμή της, μέχρι τώρα, διακυβέρνησης του Λιονέλ Ζοσπέν, τόσο ο Γάλλος πρωθυπουργός, όσο και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη έχουν αποφύγει επιμελώς να κάνουν σχετικές δηλώσεις.

Την ίδια στιγμή, άρχισαν να καταφθάνουν προς τη γαλλική κυβέρνηση οι πρώτες διαμαρτυρίες αθλητικών παραγόντων, αποστολών και δημοσιογράφων, οι οποίοι εκφράζουν τη βαθύτατη ανησυχία τους για την ομαλή διεξαγωγή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Οπως έγινε γνωστό, οι περισσότερες αθλητικές αποστολές αναμένεται να φθάσουν στη Γαλλία με εταιρίες των χωρών τους και έχουν, ήδη, αρχίσει διαδικασίες ναύλωσης πούλμαν για τη μεταφορά των παικτών από τη μία πόλη στην άλλη.

ΙΤΑΛΙΑ
"Μετ' εμποδίων" οι συνταγματικές αναθεωρήσεις

ΡΩΜΗ.-

Συζήτηση - φωτιά για τις προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις διεξάγεται από χτες στο ιταλικό Κοινοβούλιο, με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Το ιταλικό Κοινοβούλιο συζητεί την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1948, αλλά τα κόμματα εμφανίζονται βαθιά διαφοροποιημένα, παρά τα δυο χρόνια των συνεννοήσεων που προηγήθηκαν. Θέμα προ ημερήσιας διάταξης χτες ήταν οι αρμοδιότητες του Προέδρου, ο οποίος ως τώρα έχει συμβολικό ρόλο και είναι ένα από τα καίρια ζητήματα που έχουν προκαλέσει το διχασμό και τις αντινομίες. Οι διαφορές για το εύρος των εξουσιών του Προέδρου, όπως η αρμοδιότητα να διαλύει το Κοινοβούλιο ή να προεδρεύει του Υπουργικού Συμβουλίου επί θεμάτων εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, είναι τόσο μεγάλες, ώστε το κεντρώο Λαϊκό Κόμμα πρότεινε να επιστραφεί το κείμενο στην επιτροπή για να επανεξεταστεί.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των ηγετών της αντιπολίτευσης, που τονίζουν συνεχώς ότι δεν υπάρχει ελπίδα ή πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία. Πιθανά, η όλη πορεία της μεταρρύθμισης θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής κρίσης, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι μια αποτυχία στην πορεία των μεταρρυθμίσεων δε θα την απειλήσει ευθέως. Οι εξουσίες του Προέδρου, στο μεταξύ, δεν είναι το μόνο σημείο διαφωνίας. Εκκρεμότητες επίσης υπάρχουν στα ζητήματα του συστήματος διακυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, του κράτους, και της Δικαιοσύνης.

Αδεια ήταν και χτες τα αεροδρόμια

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
"Σενάριο απ' την κόλαση"

ΦΑΪΖΑΜΠΑΝΤ.-

Δύο μόλις ελικόπτερα του Ερυθρού Σταυρού για την εκκένωση εκατοντάδων, χιλιάδων τραυματιών. Σχεδόν ανύπαρκτο οδικό δίκτυο, που έχει υποστεί και καταστροφές από το σεισμό των 7,1 Ρίχτερ. Ασυμφωνίες στην παράδοση της βοήθειας από τον ΟΗΕ και τη Δύση. Δηλώσεις των Ταλιμπάν ότι "δε θα διακόψουν τις εχθροπραξίες", ούτε θα δώσουν οποιαδήποτε βοήθεια στους δεκάδες χιλιάδες πληγέντες συμπατριώτες τους.

"Είναι ένα σενάριο από την κόλαση", δήλωνε χτες ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένος με το συντονισμό της βοήθειας στην περιοχή που επλήγη.

Πέρα από τους 5.000 ήδη νεκρούς, λένε οι εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή, άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα, λόγω της έλλειψης βοήθειας. Χιλιάδες αγνοούνται. Και τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη καταφυγίου, τροφής, φαρμάκων...

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαθέσει το ποσό των 500.000 μάρκων ως έκτακτη οικονομική βοήθεια προς τα θύματα του σεισμού στο Αφγανιστάν, ενώ Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να διαθέσει το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ECU(περίπου 1,65 εκατομμύρια δολάρια) για τους σεισμόπληκτους. Φυσικά αυτά ούτε κατά διάνοια αρκούν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ