Τετάρτη 3 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Στο έδαφος, για δεύτερη μέρα, η "Αιρ Φρανς"
  • Αρχισαν, χτες το απόγευμα, συνομιλίες ανάμεσα στους πιλότους, στη διοίκηση της εταιρίας και το υπουργείο Μεταφορών, χωρίς, όμως, σημαντικά σημάδια εκτόνωσης της διαμάχης
  • Σιωπά η γαλλική κυβέρνηση

ΠΑΡΙΣΙ.-

Καθηλωμένα παρέμειναν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα τα αεροσκάφη της "Αιρ Φρανς", καθώς τα περισσότερα συνδικάτα των πιλότων της επιμένουν στην απεργία τους και στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Χτες εκπρόσωποι των πιλότων κάθισαν στο τραπέζι των συνομιλιών με τον πρόεδρο της Διοίκησης της εταιρίας Ζαν Σιρίλ Πανέτα και τον υπουργό Μεταφορών Ζαν Κλοντ Γκισό, χωρίς, όμως, να διαφαίνονται πολλά περιθώρια εκτόνωσης της έντασης.

Χωρίς ιδιαίτερα αισιόδοξες ενδείξεις άρχισε, χτες στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, ένας νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στους απεργούς πιλότους και στο γαλλικό υπουργείο Μεταφορών και τη Διοίκηση της εταιρίας. Στις συνομιλίες, που γίνονται στα κεντρικά γραφεία της "Αιρ Φρανς" στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, συμμετέχουν 26 εκπρόσωποι των συνδικάτων των πιλότων, 7 στελέχη της Διοίκησης της εταιρίας, ο πρόεδρός της Ζαν Σιρίλ Πανέτα και ο υπουργός Μεταφορών Ζαν Κλοντ Γκισό.

Παρά την επανέναρξη των συνομιλιών, τόσο οι συνδικαλιστές, όσο και οι εκπρόσωποι της Διοίκησης δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα. Οι εκπρόσωποι των πιλότων απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις και τήρησαν την τακτική των χαμηλών τόνων. Αφησαν, πάντως, να εννοηθεί ότι οι ίδιοι επιμένουν στα αιτήματά τους περί μη εφαρμογής των σχεδίων περικοπής των μισθών τους, αλλά και στην εφαρμογή ενιαίας μισθολογικής κλίμακας για όλους τους πιλότους.

Σε συνέντευξή του στην καθημερινή εφημερίδα "Λε Παριζιέν", ο Ζαν Σιρίλ Σπινέτα υπογράμμισε ότι "υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να επιτευχθεί συμφωνία με τους πιλότους" και επανέλαβε ότι θα επιμείνει στην πρότασή του να επαναληφθούν οι συνομιλίες, αφού ολοκληρωθεί η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.Ο Σπινέτα συμπλήρωσε ότι, κάθε μέρα που γίνεται απεργία, η "Αιρ Φρανς" χάνει, περίπου, 100 εκατομμύρια φράγκα. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι σε περίπτωση που οι πιλότοι δε δεχτούν να λύσουν την απεργία τους, η διοίκηση θα νοικιάσει αεροπλάνα άλλων εταιριών, για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ και να μεταφέρει τους φιλάθλους στις 10 πόλεις όπου πρόκειται να διεξαχθούν οι αγώνες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών,λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών, τόνιζε ότι "η απεργία των πιλότων κρατά ομήρους ολόκληρη τη Γαλλία και το Μουντιάλ" και απηύθυνε νέα έκκληση για άμεση διευθέτηση της κρίσης και τερματισμό των κινητοποιήσεων.Παρά τη συνεχιζόμενη απεργία, καθώς και τους πηχυαίους τίτλους των γαλλικών εφημερίδων, που στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν ότι η απεργία της "Αιρ Φρανς" θα είναι, ίσως, η δυσκολότερη στιγμή της, μέχρι τώρα, διακυβέρνησης του Λιονέλ Ζοσπέν, τόσο ο Γάλλος πρωθυπουργός, όσο και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη έχουν αποφύγει επιμελώς να κάνουν σχετικές δηλώσεις.

Την ίδια στιγμή, άρχισαν να καταφθάνουν προς τη γαλλική κυβέρνηση οι πρώτες διαμαρτυρίες αθλητικών παραγόντων, αποστολών και δημοσιογράφων, οι οποίοι εκφράζουν τη βαθύτατη ανησυχία τους για την ομαλή διεξαγωγή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Οπως έγινε γνωστό, οι περισσότερες αθλητικές αποστολές αναμένεται να φθάσουν στη Γαλλία με εταιρίες των χωρών τους και έχουν, ήδη, αρχίσει διαδικασίες ναύλωσης πούλμαν για τη μεταφορά των παικτών από τη μία πόλη στην άλλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (1998-06-07 00:00:00.0)
Κύμα απεργιών (1998-06-05 00:00:00.0)
Αεροπορική τραγωδία με δεκάδες νεκρούς (1998-04-22 00:00:00.0)
Βία στα οδοφράγματα, συνομιλίες στο υπουργείο (1997-11-06 00:00:00.0)
Απεργίες στην "Αιρ - Φρανς" (1997-04-02 00:00:00.0)
Διχασμός των εργαζομένων για τη συγχώνευση (1996-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ