Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κύμα απεργιών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Με σθένος συνεχίζουν την απεργία τους οι πιλότοι της "Αιρ Φρανς", οι οποίοι για τέταρτη συνεχόμενη μέρα δεν προσήλθαν για δουλιά, αφήνοντας ακινητοποιημένα τα αεροπλάνα του επίσημου αερομεταφορέα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Στο χορό των απεργιών εισήλθαν, χθες, οι οδηγοί του μετρό και οι σιδηροδρομικοί της Νότιας Γαλλίας, σήμερα το βράδυ αναμένεται να αρχίσει και η προγραμματισμένη διήμερη απεργία όλων των σιδηροδρομικών, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης της απεργίας των μηχανικών αεροσκαφών. Παράλληλα, συνεχίζεται και η απεργία των αχθοφόρων. Ο απεργιακός κλοιός σφίγγει την κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν, που τηρεί σταθερά χαμηλούς τους τόνους, αλλά δεν παύει να υπογραμμίζει ότι η απεργία των πιλότων της "Αιρ Φρανς" πλήττει ανεπανόρθωτα την εικόνα της Γαλλίας ενόψει της έναρξης του Μουντιάλ.

Τρίτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στους εκπροσώπους των πιλότων και τη διοίκηση της εταιρίας άρχισε, χθες, το απόγευμα. Πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο εκπρόσωπος του συνδικάτου SNPL Κριστιάν Παρί, δήλωσε ότι "υπάρχει κάποια αισιοδοξία". Εντούτοις, δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστήριζαν ότι οι πιλότοι επιμένουν στην άρνησή τους να τους παραχωρηθούν μετοχές της εταιρίας σε αντάλλαγμα των 500 εκατομμυρίων φράγκων που πρόκειται να περικοπούν από τους μισθούς τους.

Στην υπόθεση παρενέβη, για πρώτη φορά, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τις δύο πλευρές να επιδείξουν υπευθυνότητα και ψυχραιμία ενόψει της έναρξης του Μουντιάλ,την επόμενη βδομάδα. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δεξιάς, Φιλίπ Σεγκέν, κατηγόρησε τους πιλότους της "Αιρ Φρανς" ότι "μετέτρεψαν τη Γαλλία σε περίγελο ολόκληρου του κόσμου" και υποστήριξε ότι η κοινή γνώμη της Γαλλίας έχει εξαγριωθεί με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δίνοντας, έτσι, σαφή υποστήριξη στην ανάλογη αντίληψη - δίλημμα που έχουν αρχίσει να καλλιεργούν κυβερνητικές πηγές. Ο ίδιος ο Γάλλος πρωθυπουργός δεν έχει κάνει καμία δήλωση αλλά, χθες, στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ντομινίκ Στράους Καν, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης στη διοίκηση της εταιρίας.

Εκτός, όμως, από τα αεροδρόμια που παρέμειναν, για τέταρτη μέρα έρημα, παρέλυσε χθες και ο υπόγειος σιδηρόδρομος καθώς και οι σιδηρόδρομοι στη Νότια Γαλλία. Σήμερα το βράδυ αναμένεται να αρχίσει η πανεθνική απεργία των σιδηροδρομικών που έχει προγραμματιστεί να λήξει την Κυριακή το μεσημέρι, ενώ για την επόμενη βδομάδα έχει προγραμματιστεί απεργία των μηχανικών αεροσκαφών. Ο Λουί Βιανέ, πρόεδρος του συνδικάτου της CGT, απαντώντας στις κατηγορίες περί έλλειψης κοινωνικής ευθύνης και περί γελοιοποίησης της Γαλλίας από τους εργαζόμενους, υπογράμμισε ότι το Μουντιάλ είναι μεγάλο γεγονός αλλά δε λύνει τα προβλήματα των εργαζομένων, τα οποία όχι μόνο παραμένουν αλλά και οξύνονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ