Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες συγκρούσεις με Κούρδους

ΑΓΚΥΡΑ. - Τουρκικά στρατεύματα σκότωσαν οκτώ Κούρδους αντάρτες στη διάρκεια συγκρούσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοίνωσαν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, όπως μετέδιδε χτες το "Ρόιτερ".

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι Μαοϊκοί αντάρτες, που συνεργάζονται με το ΡΚΚ, επιτέθηκαν σε λεωφορείο στην επαρχία Τουντσελί και σκότωσαν εννιά πολίτες.

Αντάρτες του ΡΚΚ πραγματοποίησαν επίσης επίθεση σε εγκαταστάσεις της εταιρίας ύδρευσης στο Τουντσελί και συγκρούστηκαν με περίπολο του τουρκικού στρατού.

Περισσότερα από 28.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη νοτιοανατολική Τουρκία από την έναρξη της ένοπλης εξέγερσης των ανταρτών του ΡΚΚ στην περιοχή, το 1984.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η τουρκική διπλωματία ανακοίνωσε την "πάγια αντίθεσή" της σε μια έκθεση σχετικά με την κατάσταση των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία, που θα συζητηθεί στις 25 Ιουνίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

"Η έκθεση περιέχει λανθασμένες και παραποιημένες πληροφορίες για την Τουρκία και έχει συνταχθεί με κακή πρόθεση", είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Νετζάτι Ουτκάν.

Στην έκθεση, την οποία εκπόνησε η Ελβετίδα ΡουθΓκάμπι Βερμόν - Μανγκόλντ, περιλαμβάνονται κατηγορίες προς τις τουρκικές αρχές για "παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι και ζητεί την "άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης" που έχει επιβληθεί στις περιοχές αυτές, καθώς και την "κατάργηση του συστήματος προστασίας των χωριών".

Επίσης ζητεί την "αναγνώριση των πολιτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας" στην Τουρκία και τη διοργάνωση μιας διεθνούς διάσκεψης για το θέμα των Κούρδων.

Ο Ουτκάν επισήμανε πως η έκθεση "πρέπει να θεωρηθεί ως άκυρη και μη γενόμενη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ