ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΑΚΗΣ
«Χαριστική βολή στη μικρομεσαία αγροτιά»

Η παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη χτεσινή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Μόνο με την αγωνιστική τους παρέμβαση και τη μαχητική διεκδίκηση μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής, μπορούν οι αγρότες να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες
Μόνο με την αγωνιστική τους παρέμβαση και τη μαχητική διεκδίκηση μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής, μπορούν οι αγρότες να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες
Στην κολιγοποίηση του αγρότη και στην ανάπτυξη νεοφεουδαρχικών μοντέλων οδηγούν οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, υπογράμμισε ο Γ. Πατάκης, ευρωβουλευτής του Κόμματος, παρεμβαίνοντας στη χτεσινή σχετική συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα ο Γ. Πατάκης, τόνισε: «Οι πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, δε συνιστούν απλά ενδιάμεση "διορθωτική" αναθεώρηση αλλά δίνουν τη χαριστική βολή στη μικρομεσαία αγροτιά. Ταυτόχρονα, υποθηκεύουν την ποιότητα των προϊόντων, την υγεία και το εισόδημα του καταναλωτή και το περιβάλλον.

Με βίαια μέτρα - τα οποία καμία από τις εκθέσεις που συζητάμε δεν αναιρεί αλλά επιχρυσώνει την καταστροφική λογική τους με ανώδυνες τροπολογίες σε επιμέρους θέματα - η κοινοτική γεωργία προσαρμόζεται στις συνθήκες της λεγόμενης παγκοσμιοποιημένης αγοράς και οι αγρότες μετατρέπονται με το έτσι θέλω του κ. Φίσλερ, από παραγωγοί σε "επιχειρηματίες", έρμαια δηλαδή των νόμων της αγοράς, των εισαγωγών και των πολυεθνικών της επισιτιστικής βιομηχανίας.

Η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή και η καταβολή άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων, η διαφοροποίηση με τη σταδιακή μείωση και αποκλιμάκωση των ενισχύσεων που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ/εκμετάλλευση και η πλήρης εξάρτηση των ενισχύσεων από την αυστηρή τήρηση "περιβαλλοντικών προτύπων", την επονομαζόμενη "πολλαπλή συμμόρφωση" μετατρέπουν την ήδη καταστροφική ΚΑΠ σε μηχανισμό εξολόθρευσης των αγροτών, με ριζική αλλαγή του παραγωγικού χάρτη της υπαίθρου, πράγμα που οδηγεί με βεβαιότητα στην αποσύνθεση της μικρομεσαίας κυρίως αγροτιάς.

Προτάσεις - ασπιρίνες του εισηγητή, κ. Κούνια, για διαφοροποίηση, παραδείγματος χάριν, του τρόπου αποσύνδεσης, δηλαδή να είναι σταδιακή αντί για καθολική, να είναι με λιγότερα προϊόντα τον πρώτο χρόνο αντί για το σύνολο των προϊόντων, δεν αναιρούν τίποτα από τα παραπάνω και σε μεσοπρόθεσμη βάση θα έχουν τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία της υπαίθρου.

Ο στόχος που εξυπηρετείται από την αναθεώρηση της ΚΑΠ, είναι η εξοικονόμηση πόρων από τη γεωργία για άλλες πολιτικές (ΟΝΕ, ΚΕΠΠΑ κ.ά.) και ο προσανατολισμός της γεωργίας στην αγορά με όρους άκρατου ανταγωνισμού, χωρίς κανένα κοινωνικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό κριτήριο, έτσι όπως επιβάλλουν οι μηχανισμοί του ΠΟΕ και οι πιέσεις των ΗΠΑ.

Η επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος που συνεχώς επαναλαμβάνεται, χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τη μείωση της αγροτικής παραγωγής. Χαρακτηριστικότερο δείγμα της υποκρισίας, είναι η υποχώρηση στις πιέσεις των ΗΠΑ για απελευθέρωση και χρήση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών με απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Η περιβόητη "πολυλειτουργικότητα" της γεωργίας, με ανακατανομή πόρων προς το δεύτερο πυλώνα για την υποτιθέμενη ανάπτυξη της υπαίθρου, δεν είναι παρά για μια πολύ κακή πρόφαση συγκάλυψης του επιδιωκόμενου στόχου περιθωριοποίησης του αγροτικού κόσμου και αλλοίωσης του κοινωνικού και περιβαλλοντικού του ρόλου, αφού ο αγρότης, από τη φύση της απασχόλησής του, ανέκαθεν προστάτευε το περιβάλλον και συνέβαλε στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

Η υλοποίηση των προτάσεων αυτών δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας προς όφελος των λαών, οδηγεί στη βίαιη αναπροσαρμογή των εκμεταλλεύσεων, στην εξαφάνιση της μικρής καλλιέργειας, στην "κολιγοποίηση" του αγρότη και στην ανάπτυξη νεο-φεουδαρχικών γεωργικών μοντέλων, τόσο για τις χώρες διεύρυνσης όσο και για τα ήδη κράτη - μέλη. Αυξάνει τα κέρδη των πολυεθνικών, ενισχύει και εδραιώνει τη ληστεία των αναπτυσσόμενων χωρών και των λαών τους.

Οι εκθέσεις του Κοινοβουλίου όχι μόνο δε συγκρούονται και δεν κινούνται έξω από την καταστροφική πολιτική της Επιτροπής αλλά, αντίθετα, "ρίχνουν νερό στο μύλο" της. Επειδή η αγωνία των αγροτών δεν είναι ο εξωραϊσμός αντιαγροτικών αναθεωρήσεων αλλά η ανατροπή τους, εμείς θα καταψηφίσουμε αυτές τις προτάσεις. Τασσόμαστε στο πλευρό των αγροτών και συμπαραστεκόμαστε στους δυναμικούς αγώνες τους, τη μόνη λύση για τη διασφάλιση της επιβίωσής τους, της προστασίας της ποιότητας των προϊόντων, του καταναλωτή και του περιβάλλοντος».


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
Αντιαγροτικό σκηνικό

Ο Γ. Δρυς έδειξε για άλλη μια φορά χτες πόσο μακριά έχει ταχθεί από τα συμφέροντα των Ελλήνων μικρομεσαίων αγροτών

Σε παιχνίδι εντυπώσεων και επίτευξης των προσχεδιασμένων αντιαγροτικών επιδιώξεων οδηγήθηκε τελικά, χτες, η πρώτη μέρα της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, με βασικό θέμα την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Χτες ο επίτροπος Γεωργίας και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ είπαν πολλά «ευχαριστώ» στους εισηγητές και στον πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου και ανέπτυξαν το υποκριτικό ρεπερτόριό τους προκειμένου να δοθεί και η θετική γνωμοδότηση από το Ευρωκοινοβούλιο, για λόγους καθαρά δημιουργίας κλίματος εντυπώσεων... Κι όπως φάνηκε από την πλειοψηφία των κεντροαριστερών ή κεντροδεξιών ευρωβουλευτών, δε θα υπάρξουν σημαντικές αντιδράσεις και αντιστάσεις.

Στην πράξη αυτό που έγινε αρχικώς ήταν να κατατεθούν πάμπολλες τροπολογίες στις προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και για σιτηρά, ρύζι, γαλακτοκομικά, βοοτροφία, αιγοπροβατοτροφία. Συνολικά -έφτασαν τις 1.200 - κατατέθηκαν περισσότερο για λόγους δημιουργίας γενικών και κυρίως ...τοπικών εντυπώσεων, στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Οι τροπολογίες αυτές, που στη συνέχεια ομαδοποιήθηκαν, κινούνται στην κατεύθυνση της αποδοχής της αντιαγροτικής φιλοσοφίας της αναθεώρησης της ΚΑΠ με κάποιες επιμέρους βελτιώσεις. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό που κάνουν είναι να καθυστερήσουν ή μετριάσουν κάπως τους αρνητικούς σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο όνομα της ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Τέτοια παραδείγματα τροπολογιών είναι, π.χ., να αρχίσει η δυναμική διαφοροποίηση, δηλαδή η μείωση των επιδοτήσεων, από τα 7.500 ευρώ και όχι τα 5.000 ευρώ που προτείνει η Κομισιόν, ή να γίνει η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή, μερική αποσύνδεση.

Ο Γ. Δρυς στη χτεσινή εισήγησή του στο Ευρωκοινοβούλιο ως προέδρου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, έδειξε πόσο υπάλληλος της Κομισιόν και των συμφερόντων των πολυεθνικών είναι. Δεν μπορούσε να ξεκολλήσει από το στόμα του τη λέξη «συμβιβασμό» και έδειξε, βέβαια, πόσο αντίθετα από τα συμφέροντα των μικρομεσαίων Ελλήνων αγροτών κινούνται οι επιλογές τους. Το ίδιο ισχύει για τη «δευτερολογία» του, της οποίας ουσία ήταν πως η Προεδρία θα επιδιώξει στις 11 και 12 του μήνα έναν έντιμο και ειλικρινή συμβιβασμό. Ο Γ. Δρυς είπε στους ευρωβουλευτές πως «πρέπει να είναι βέβαιοι ότι η γνωμοδότησή τους θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη». Ομως, αν κρίνει κανείς και από το πόσο σοβαρά λήφθηκε από το Συμβούλιο και την Κομισιόν και η γνωμοδότηση για το καθεστώς στο βαμβάκι πριν δύο χρόνια, τότε μάλλον η δώλωση αυτή φαντάζει άκρως υποκριτική. Ο Γ. Δρυς ανέφερε επίσης «ότι εφόσον επιτύχουμε το κατάλληλο μείγμα επί του περιεχομένου του φακέλου, μπορούμε να καταλήξουμε σε αποφάσεις πριν από το τέλος Ιουνίου».

Αλλά ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του Γ. Δρυ είναι και το εξής: «Η συνέπεια αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κυρίως της Επιτροπής Γεωργίας δίνει τη δυνατότητα στην Ολομέλεια να εκδώσει εγκαίρως τη γνωμοδότησή της για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να επιτρέψει έτσι στο Συμβούλιο την επιδίωξη ενός συμβιβασμού. Ο συμβιβασμός αυτός δε θα παραγνωρίζει το ευρωπαϊκό γεωργικό μοντέλο που βασίζεται στην πολυλειτουργικότητα, ούτε τις ανάγκες των λιγότερο ευνοημένων περιοχών, όπως επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, τον Οκτώβριο του 2002. Παράλληλα, το Συμβούλιο λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που έχει θέσει το Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών και της Κοπεγχάγης». Στη συνέχεια ο Γ. Δρυς πρόσθεσε και τούτο: «Εφόσον οι πόροι για τη γεωργία είναι συγκεκριμένοι, ενδεχόμενη αύξηση της ατέλειας (εννοεί τα 5.000 ευρώ που θα μειώνεται η επιδότηση) ή όποια άλλη παρόμοια ρύθμιση δε θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο είτε τη χρηματοδότηση των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων (γαλακτοκομικά, ζάχαρη, μεσογειακά), είτε τη δημοσιονομική οροφή».

Και για όσους διατηρούν ακόμα αυταπάτες, ο Γ. Δρυς τους τις λύνει διά της χτεσινής εισήγησής του: «Οι προβλέψεις δαπανών της Επιτροπής δείχνουν ότι τα μέτρα της διαφοροποίησης και σταδιακής μείωσης απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση των δημοσιονομικών περιορισμών που έθεσε η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών τον Οκτώβριο του 2002. Ως Προεδρία, θα επιδιώξουμε οι λύσεις που θα υιοθετηθούν να είναι στα πλαίσια των αποφασισθέντων δημοσιονομικών πλαισίων του προϋπολογισμού της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ