ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

«Ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει» ήταν το θέμα της εκδήλωσης - παρέμβασης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που παίρνει το Κόμμα από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, αναδεικνύοντας τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία του λαού και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, χτες το βράδυ στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω.

Στην εκδήλωση μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος για την υγεία του λαού και της νεολαίας, δεδομένης της κατάστασης που υπάρχει στα νοσοκομεία λόγω των ελλείψεων σε υγειονομικούς και υποδομές, τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που πρέπει να παρθούν και να τηρηθούν σε όλους τους εργασιακούς χώρους, όπως είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα εργοστάσια, για την αποφυγή συνωστισμού στα Μέσα Μεταφοράς, καθώς και όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την ασφαλή μόρφωση της νεολαίας, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των παρευρισκομένων, με αποστάσεις και χρήση μάσκας. Εργάτες, υπάλληλοι, συνταξιούχοι, επιστήμονες, νέοι και μεγαλύτεροι, άνδρες και γυναίκες με την παρουσία τους επιβεβαίωσαν τη βαρύνουσα σημασία που έχει για το λαό το θέμα με το οποίο ασχολήθηκε η εκδήλωση.

Παρεμβάσεις έγιναν από την Αφροδίτη Ρέτζιου από το χώρο της Υγείας, την εκπαιδευτικό Θεοδώρα Δριμάλα, τη Γεωργία Νικολάου από τον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, τον Θανάση Οικονόμου από τις Μεταφορές και τον Σπύρο Πετρολέκα από τον Τουρισμό - Επισιτισμό, από κλάδους δηλαδή που στη διάρκεια της πανδημίας δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμα, με κρίσιμο ρόλο για τη ζωή του λαού και των παιδιών του, για την προστασία της υγείας τους.

Τη συζήτηση συντόνισε η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, ενώ παρευρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Λουίζα Ράζου, Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, Κώστας Παρασκευάς, Δημήτρης Αρβανιτάκης, Γιάννης Πρωτούλης και Θοδωρής Χιώνης.

Παρέστησαν επίσης πολλά μέλη της ΚΕ, μεταξύ τους και οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Δελής και Γιώργος Λαμπρούλης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η ανησυχία και ο φόβος να γίνουν απαίτηση για ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, για προστασία του λαού

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση

«

Σήμερα από δω, από το Αιγάλεω, τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, όπου ζουν χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες με τα παιδιά τους, θέλουμε να βάλουμε στο επίκεντρο της συζήτησης και κυρίως της πάλης του λαού τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού (...). Η εύλογη ανησυχία και ο φόβος μπροστά στο ενδεχόμενο η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τώρα πρέπει να γίνουν απαίτηση, διεκδίκηση για άμεσα μέτρα τόσο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, όσο και για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, των εκπαιδευτικών και των παιδιών μας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, παντού», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ανέδειξε τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως στην προσπάθειά της να πετάξει από πάνω της την ευθύνη για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, συνεχίζει να κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία, ρίχνοντάς τα πάλι όλα στην ατομική ευθύνη όταν η ίδια αρνείται να πάρει μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού.

Να στηριχθεί τώρα το δημόσιο σύστημα Υγείας

Υπογράμμισε πως, ενώ με τη συμβολή του λαού κερδήθηκε χρόνος και οι δείκτες της πανδημίας διατηρήθηκαν μειωμένοι, δυστυχώς, η κυβέρνηση έπαιξε στον «τζόγο» των απαιτήσεων του κεφαλαίου στον τουρισμό και τις μεταφορές, ό,τι κέρδισε ο λαός με την υπεύθυνη στάση του το προηγούμενο διάστημα. Εκανε ό,τι μπορούσε για να μην ενοχληθούν οι επιχειρηματίες του χώρου να «μαζέψουν» πελατεία και κέρδη, άφησε σχεδόν ανεξέλεγκτη την είσοδο στη χώρα, με μερικούς «δειγματοληπτικούς» ελέγχους.

Αναφερόμενος στο τι δεν έκανε η κυβέρνηση τόνισε: «Είναι γνωστό πλέον και το τι δεν έκανε η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, που, κατά τα άλλα, θα θωράκιζε το δημόσιο σύστημα Υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές! Δεν έκανε τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, προκειμένου να καλυφθεί - έστω - ένα μέρος των μεγάλων ελλείψεων που υπήρχαν και πριν την πανδημία (...) Η ανάγκη να υπάρχει "πλεόνασμα" προσωπικού και υποδομών, προκειμένου σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπίζονται πλήρως όλες οι τρέχουσες ανάγκες, αλλά και οι έκτακτες, συγκρούεται με τη λογική του "κόστους - οφέλους" και της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με επιχειρηματικά κριτήρια. Θυμίζουμε μόνο πως πολλοί εγκαυματίες από τη μεγάλη τραγωδία στο Μάτι δεν νοσηλεύτηκαν σε ειδικές μονάδες, γιατί αυτές δεν υπήρχαν!»

Ανέλυσε τα μέτρα αποφασιστικής στήριξης του συστήματος Υγείας, που είναι ανάγκη να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς, όπως τα εξής:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και στα νοσοκομεία.

Να υπάρξει επαρκής αύξηση της χρηματοδότησης, από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τη στήριξη όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας για τις «τρέχουσες» και τις έκτακτες ανάγκες.

Να καταργηθεί κάθε πληρωμή και συμμετοχή του λαού, για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα.

Να γίνουν μαζικά προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας υγειονομικού κι άλλου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που εργάζονται με παντός είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας. Να μη γίνει καμιά απόλυση!

Να επαναλειτουργήσουν πλήρως όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας, τα εργαστήρια κ.λπ., που έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν.

Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία, που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.

Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο.

Να αναπτυχθούν τουλάχιστον 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία.

Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικό υλικό κ.λπ.

Να εφαρμοστούν μέτρα προληπτικού ελέγχου μαζικά των τουριστών στις χώρες προέλευσης και κατά την είσοδο στη χώρα, καθώς και πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, όπως και διαγνωστικά τεστ.

Επίσης, με ευθύνη του κράτους, να οργανωθεί η συστηματική παρακολούθηση των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και οι οποίοι έχουν πολλαπλές ανάγκες λόγω της νόσου στη ζωή τους. Να οργανωθούν τμήματα που θα τους παρακολουθούν οι απαιτούμενες ιατρικές ειδικότητες για έλεγχο, θεραπεία, αποκατάσταση, με πλήρεις και δωρεάν παροχές, για όλα όσα απαιτούνται.

Πρόσθεσε ότι «ιδιαίτερα, τώρα, μπροστά και στον επερχόμενο χειμώνα, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού - της ηλικίας άνω των 6 μηνών - με το αντιγριππικό εμβόλιο. Και βέβαια, με ευθύνη του κράτους, να γίνουν καθολικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό στον πληθυσμό».

Γενικεύεται η επίθεση στους εργαζόμενους

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, ο Δ. Κουτσούμπας, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε την πανδημία για να διαπιστώσουμε τη χαμηλή προστασία των εργαζομένων στα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Η πανδημία, όμως, όξυνε καταστάσεις, φανέρωσε σε περισσότερα μάτια τον τρόπο που τσουλάει η καπιταλιστική μηχανή και το πώς υπολογίζει την εργατική δύναμη, την ανθρώπινη ζωή».

Οπως σημείωσε, τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ έγιναν «λάστιχο» στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, γενικεύεται σε κάθε κλάδο η εμφάνιση κρουσμάτων, γενικεύεται η επίθεση στην υγεία των εργαζομένων. Από την έναρξη της εργάσιμης μέρας και τους συνωστισμούς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, έως και την επιστροφή στο σπίτι, η κυβέρνηση πουλάει την «ατομική ευθύνη» και δείχνει με το δάχτυλο τους ανέργους, τους μισοεργαζόμενους, τους κακοπληρωμένους που πληρώνουν τα πρώτα σημάδια εκδήλωσης της νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.

Παρακάτω, κατήγγειλε ότι κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία «κόβουν και ράβουν» ήδη την «επόμενη μέρα», με τη μονιμοποίηση και εμβάθυνση όλων των δήθεν «έκτακτων» μέτρων.

«Ολους αυτούς τους μήνες» - πρόσθεσε - «ταΐζονται με δισεκατομμύρια ευρώ βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες. Και την ίδια στιγμή, ο παραγωγός του πλούτου αφήνεται να ζει με ξεροκόμματα και φιλοδωρήματα, που τσακίζουν τις Συμβάσεις και μειώνουν ακόμα παραπέρα το μέσο μισθό. Αξιοποιούν την πανδημία, χτυπώντας τη σταθερή και μόνιμη εργασία, το 8ωρο (...) Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα δεν ήρθαν για την πανδημία, αλλά για να μείνουν και να προστεθούν στα προηγούμενα».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη μαζί με τον αγώνα για το μεροκάματο, τον μισθό, την Ασφάλιση, στο επίκεντρο της πάλης των εργαζομένων πρέπει να μπουν και τα ζητήματα προστασίας της υγείας τους όπως:

  • Να διασφαλιστεί η εργασία όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.
  • Να υπάρξουν έλεγχοι για την αποσιώπηση κρουσμάτων από την εργοδοσία.
  • Το πρωτόκολλο υγείας να μη γίνεται «λάστιχο» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Να αυξηθούν τώρα τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ιδίως τις ώρες αιχμής.
  • Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματά μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού, με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι, είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών, είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. κλείσιμο κτιρίων για απολυμάνσεις κ.λπ.).
  • Αν για οποιονδήποτε λόγο, ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο χώρο δουλειάς, με εξασφαλισμένες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να παίρνει άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση.
  • Απαιτούμε τη συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών, ανά εταιρεία, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.
  • Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με πελάτες (τεχνικοί, καταστήματα) με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων.
  • Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
  • Κεντρική προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση, απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό - πελάτες, αλλά και μέτρα για την απολύμανση και σωστή χρήση των εργαλείων της δουλειάς μας, π.χ. ακουστικά, πληκτρολόγια κ.λπ.
Μέτρα τώρα για τα σχολεία και τα ΑΕΙ

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε απάντηση στους προβληματισμούς γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, αντιθέτως έκανε «λάστιχο» τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ακόμα και για τη λειτουργία των σχολείων, τίποτα δεν έκανε για να εξασφαλίσει το άνοιγμα των σχολείων με τους καλύτερους δυνατούς όρους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Με καυστικό τρόπο αναφέρθηκε στους «διάφορους καλοθελητές της επιστημονικής κοινότητας, που με παιδιάστικα σχεδιαγράμματα, θέλουν να πείσουν ότι δεν είναι μεγάλη η διαφορά ανάμεσα σε μια τάξη 15 και μια τάξη 25 μαθητών!». «Η τοποθέτηση αυτή του εκπροσώπου της επιτροπής των "ειδικών" αποτελεί τον ορισμό της κατευθυνόμενης "επιστημοσύνης", προκειμένου να στηριχτεί η κυβερνητική πολιτική (...)», σημείωσε.

Στη συνέχεια, παρέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ για ανάπτυξη δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία θα εκφράζεται συγκεκριμένα στα σχολεία.

  • Με μόνιμη παρουσία νοσηλευτών σε κάθε σχολείο.
  • Με πρόβλεψη σταθερής παρουσίας γιατρών σε ομάδες σχολείων ή και μόνιμης παρουσίας σε πολυπληθή σχολεία.

Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη για άμεση μονιμοποίηση των χιλιάδων αναπληρωτών, για υλοποίηση του αιτήματος για 15 μαθητές ανά τάξη και για να υπάρξει αποφυγή συνωστισμού, όπως και οι ειδικοί θέτουν, αλλά και για να καλυφθούν τα μορφωτικά κενά που δημιουργήθηκαν, αλλά και συνολικότερα για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου σε κάθε σχολείο.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στα ΑΕΙ τόνισε πως αποδεικνύονται οι συνέπειες από την επιχειρηματική δράση τους, το τι σημαίνει, τελικά, «λειτουργία με όρους ανταγωνιστικούς και με όρους "αυτοδιοίκησης". Δηλαδή απελευθέρωση των ΑΕΙ, να λειτουργούν με κύριο γνώμονα την ανάπτυξη επιχειρηματικής ερευνητικής δράσης, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες των φοιτητών».

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως το ρεαλιστικό και το αναγκαίο των διεκδικήσεων που θέτουμε στα ΑΕΙ αποδεικνύεται πρώτα και κύρια, από το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει σοβαρό επίπεδο υποδομών και για να απλωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία και για να προχωρήσει η ερευνητική διαδικασία που προβλέπεται στις σπουδές. Οι υποδομές αυτές - τόνισε - τα αμφιθέατρα που φιλοξενούν εταιρείες και διάφορα think tank, να δοθούν για τις ανάγκες των φοιτητών. Και να προσληφθεί άμεσα εκπαιδευτικό προσωπικό.

Δεν θα βρει γιατρειά ο λαός «γιατροπορεύοντας» το σάπιο σύστημα

Καταλήγοντας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως «γιατρειά» η εργατική τάξη, η νεολαία μπορούν να βρουν όχι «γιατροπορεύοντας» το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, αλλά παλεύοντας τώρα, αρνούμενοι να δεχτούν την «καραντίνα» στα εργατικά δικαιώματα και τις διεκδικήσεις. «Σημαδεύουμε τον ορατό εχθρό μας, τον καπιταλισμό. Αντιπαλεύουμε την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, που στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα. Γιατί οι σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες σήμερα ασφυκτιούν από τον καπιταλισμό. Γιατί καλύτερη ζωή και αξιοπρέπεια σήμερα σημαίνει πριν απ' όλα ένα πράγμα: Πάλη για τον σοσιαλισμό», σημείωσε.

Στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Ολόκληρη η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στην εκδήλωση θα δημοσιευθεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Η λέξη ντροπή είναι λίγη!

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο πλαίσιο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην έλλειψη αντιδραστηρίων για την πραγματοποίηση τεστ κορονοϊού στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, τονίζοντας:

«Χτες το πρωί, ο πρωθυπουργός εξέφρασε "ικανοποίηση για το γεγονός ότι χτες φτάσαμε στον αριθμό των 17.000 τεστ". Χτες το απόγευμα, μάθαμε μετά την αποκάλυψη των αγωνιστών γιατρών ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ενημέρωσε τις Υγειονομικές Περιφέρειες ότι δεν διαθέτει επαρκή αντιδραστήρια για την εκτέλεση των μοριακών ελέγχων για τον κορονοϊό που ζητούν τα νοσοκομεία! Τόσο θωρακισμένα τα νοσοκομεία, τόσο έτοιμη είναι η κυβέρνηση. Και μάλιστα η κυβέρνηση, αντί να λύσει άμεσα το θέμα, τι βρήκε να πει; Οτι φταίνε οι υγειονομικοί, γιατί επιστρέφοντας από τις διακοπές τους έκαναν τεστ!

Με ποιο κριτήριο ο αναγκαίος μαζικός έλεγχος ειδικά για το υγειονομικό προσωπικό και για όσους υποβάλλονται σε τεστ, προκειμένου π.χ. να εισαχθούν σε χειρουργεία, βαφτίζεται "αλόγιστη χρήση"; Λελογισμένη χρήση ποια είναι; Να κάνει το τεστ όποιος μπορεί να το χρυσοπληρώσει στα ιδιωτικά διαγνωστήρια; Η λέξη ντροπή είναι λίγη!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ